...
Αρχική Blog Διατροφή Φριτέζα αέρος: Να πάρω air-fryer ή όχι; Θετικά και αρνητικά
Φριτέζα αέρος: Να πάρω air-fryer ή όχι; Θετικά και αρνητικά

Φριτέζα αέρος: Να πάρω air-fryer ή όχι; Θετικά και αρνητικά

Τα τελευταία χρόνια, οι φριτέζες αέρος, επίσης γνωστές και ώς Air Fryers, έχουν περάσει στο προσκήνιο, προσφέροντας πλεονεκτήματα και οφέλη ως προς την ανάγκη για μια πιο θρεπτική και υγιεινή μαγειρική.

Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε μια φριτέζα αέρος, μέσα από αυτό το άρθρο θα γνωρίσετε αναλυτικά τα air-fryer και θα ανακαλύψετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα πριν αποφασίσετε.

Το τηγάνισμα και τα τηγανητά τρόφιμα

Το θέμα του τηγανίσματος και των τηγανισμένων τροφών έχει επανειλημμένα συζητηθεί και ερευνηθεί, λόγω της σημαντικότητάς τους τόσο από εμπορική όσο και από διατροφική άποψη.

φριτεζα αερος αντι τηγανισμα

Οι επιπτώσεις του τηγανίσματος στη διατροφή μας έχουν αναδειχθεί ως αρνητικές, καθώς πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την καθημερινή κατανάλωση της τηγανητής τροφής με τον διαβήτη τύπου 2 και διάφορες παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων.

Λίγα λόγια για το τηγάνισμα

Το τηγάνισμα είναι μια διαδικασία μαγειρέματος που περιλαμβάνει τη χρήση υψηλής θερμοκρασίας λαδιού για γρήγορη μεταφορά της θερμότητας και παράλληλα μείωση του χρόνου μαγειρέματος.

Κατά τη διαδικασία αυτή, το τρόφιμο τοποθετείται σε θερμαινόμενο λάδι και μαγειρεύεται μέχρι να γίνει σχεδόν τραγανό. Το τηγάνισμα επιτρέπει επίσης την εσωτερική θέρμανση του τροφίμου, με την εσωτερική θερμοκρασία να παραμένει κάτω από 100 βαθμούς κελσίου, ενώ τα υδατοδιαλυτά συστατικά του τροφίμου διατηρούνται εντός του τροφίμου καθώς δεν υπάρχει επαφή με νερό.

Φριτέζα αέρος – Air Fryer

Πρίν δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της φριτέζας με αέρα πάμε να δούμε τι ακριβώς είναι και πόσα είδη υπάρχουν.

Η φριτέζα αέρος είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί ζεστό αέρα για να μαγειρέψει τα φαγητά, μειώνοντας την ανάγκη για μεγάλη ποσότητα λαδιού ή ακόμα και εξαλείφοντας τη χρήση λαδιού εντελώς. Κατά τη χρήση της φριτέζας αέρος, ο ζεστός αέρας κυκλοφορεί γύρω από το φαγητό, μαγειρεύοντάς το από όλες τις πλευρές.

φριτεζα με αερα -αερος air fryer οφελη

Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα που προσφέρει το ψήσιμο στο τηγάνι, αλλά με λιγότερο λάδι ή καθόλου λάδι.

Είναι ιδανική για φαγητά όπως πατάτες τηγανιτές, κοτομπουκιές, κροκέτες και άλλα, παρέχοντας μια υγιεινότερη επιλογή μαγειρέματος. Στη φριτέζα αέρος μπορούμε να  προσθέσουμε αν επιθυμούμε μια μικρή ποσότητα λαδιού για να πετύχουμε ενα ακόμα πιο τραγανό αποτέλεσμα, αλλά η ποσότητα αυτή είναι σημαντικά μικρότερη σε αντίθεση με την ποσότητα σε λάδι που θα χρησιμοποιούσαμε σε μια κλασσική φριτέζα.

Η φριτέζα αέρος είναι αρκετά δημοφιλής καθώς είναι μια υγιεινή εναλλακτική για το τηγάνισμα, μειώνοντας την πρόσληψη λίπους και θερμίδων. Επιπλέον, η απουσία του της μεγάλης ποσότητας καυτού λαδιού καθιστά τα air-fryer πιο ασφαλή σε σχέση με τις παραδοσιακές φριτέζες.

Συνοψίζοντας, η φριτέζα αέρος είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί ζεστό αέρα για το μαγείρεμα των φαγητών και παρέχει μια υγιεινή και ασφαλή εναλλακτική για το τηγάνισμα με λάδι.

Πόσα είδη φριτέζων air-fryer υπάρχουν;

Συνολικά, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι φριτέζων με αέρα που είναι διαθέσιμοι στην αγορά.

Ο πρώτος τύπος περιλαμβάνει ένα πετάλι και ένα καλάθι στο εσωτερικό του, επιτρέποντας ομοιόμορφο μαγείρεμα του φαγητού και σωστή κυκλοφορία του αέρα.

Δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι χρειάζεται περισσότερο λάδι σε σχέση με τους άλλους δύο τύπους, αλλά για να χρησιμοποιηθεί σωστά η συσκευή, πρέπει να τοποθετείτε το φαγητό ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του καλαθιού.

φριτεζα με αερα -αερος air fryer ειδη

Ο δεύτερος τύπος, φριτέζας με αέρα που είναι και ο πιο διαδεδομένος, διαθέτει ένα καλάθι στο οποίο προσθέτετε απλά το φαγητό και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία και τον χρόνο μαγειρέματος.

Παρόλο που είναι ο πιο εύκολος στη χρήση, συνήθως απαιτεί περισσότερο χρόνο λόγω του μικρού μεγέθους του καλαθιού και επίσης απαιτείται να ανακατεύετε συχνά τα τρόφιμα, εκτός από το κρέας που δεν χρειάζεται ανακάτεμα.

Τέλος, ο τρίτος τύπος μοιάζει με έναν φούρνο μικροκυμάτων και απλά τοποθετείτε το φαγητό μέσα. Το κύριο μειονέκτημα αυτού του τύπου είναι ότι ο αέρας και η θερμότητα κατευθύνονται προς τον πάτο του φαγητού και συχνά το φαγητό καίγεται στο κάτω μέρος του, ενώ παραμένει ανέπαφο στην κορυφή.

Πλεονεκτήματα και οφέλη της συσκευής

Υγιεινότερο μαγείρεμα: Η φριτέζα με αέρα χρησιμοποιεί καυτό αέρα για να μαγειρέψει τα φαγητά, αντί να το τηγανίσει σε λάδι. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε τηγανητές πατάτες και άλλα αγαπημένα φαγητά με λιγότερο λίπος και θερμίδες.

Αυτό σαν όφελος είναι μοναδικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και ψάχνουν μια πολύ  υγιεινή επιλογή μαγειρέματος.

Γρήγορη και εύκολη χρήση: Οι συσκευές Air Fryer ζεσταίνονται γρήγορα και μπορούν να είναι έτοιμες για χρήση σε λίγα λεπτά. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι επίσης συνήθως μικρότερος από τον παραδοσιακό φούρνο, κάνοντας το μαγείρεμα γρήγορο και ευκολότερο.

Επιπλέον, οι συσκευές αυτές συνήθως έχουν προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για διάφορα είδη φαγητού, προσφέροντας απλότητα και άνεση στη χρήση.

φριτεζα με αερα -αερος air fryer πλεονεκτηματα

Οικονομία ενέργειας: Επειδή απαιτεί λιγότερο χρόνο προθέρμανσης σε σχέση με τον παραδοσιακό φούρνο, εξοικονομεί ενέργεια ώς και 70%. Επιπλέον, καθώς στη φριτέζα αέρος χρησιμοποιούμε λιγότερο ή καθόλου λάδι για να μαγειρέψουμε, έχουμε επιπλέον  κέρδος σε χρήματα που θα δαπανούσαμε για αγορά λαδιού για χρήση στη καθημερινότητά μας.

Ποικιλία στο μαγείρεμα: Αυτού του τύπου φριτέζες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλών ειδών φαγητά, όπως τηγανητές πατάτες, κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά και πολλά ακόμη. Αυτό σας δίνει ευελιξία και δυνατότητα να προσαρμόσετε τις φριτέζες με αέρα στις διατροφικές ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Το air fryer προσφέρει μια εναλλακτική και υγιεινή μέθοδο μαγειρέματος, με πλεονεκτήματα στην υγεία μας, ευκολία και οικονομία. Έχει όμως και κάποια μειονεκτήματα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της χρήσης τους;

Βλέποντας τα πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη που προσφέρουν οι φριτέζες αέρος, πριν αποφασίσουμε για την αγορά μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και κάποια μειονεκτήματα που έχουν.

Πιθανή χρήση επιβλαβών πλαστικών: Κάποιες φριτέζες αέρος μπορεί να περιέχουν βλαβερές πλαστικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να έρθουν σε επαφή με το φαγητό.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια συσκευή που δεν περιέχει πλαστικά μέρη που δεν διαρρέουν στο φαγητό. Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τα χαρακτηριστικά της συσκευής πριν προβείτε στην αγορά.

φριτεζα με αερα -αερος air fryer μεονεκτηματα

Παραγωγή ακρυλαμιδίου: Το ακρυλαμίδιο είναι μια πιθανή καρκινογόνος ουσία που δημιουργείται όταν τρόφιμα με άμυλο, όπως οι πατάτες, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Μια φριτέζα με αέρα μειώνει την παραγωγή αυτής της ουσίας κατά 70% έως 90% σε σχέση με μια κλασσική φριτέζα. Μπορείτε επίσης να μειώσετε περαιτέρω την παραγωγή ακρυλαμιδίου αν τοποθετήσετε τα τρόφιμα σε νερό για 30 λεπτά και κατόπιν τα στραγγίσετε καλά. Να θυμάστε να μην υπερβάλλετε στον χρόνο μαγειρέματος, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ακρυλαμιδίου.

Απαιτεί χώρο: Η φριτέζα αέρος είναι μια συσκευή που καταλαμβάνει αρκετό χώρο στην κουζίνα, και αυτό μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα ειδικά σε μικρές κουζίνες ή όταν ο χώρος είναι περιορισμένος. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη αυτόν τον παράγοντα κατά την αγορά της συσκευής.

Αυτά είναι ορισμένα από τα κύρια μειονεκτήματα που μπορεί να έχει μια φριτέζα με αέρα. Είναι σημαντικό να εξετάσετε εκτός απο τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και να αποφασίσετε αν αυτή η συσκευή είναι κατάλληλη για εσάς, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Συμπέρασμα

Η φριτέζα αέρος μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, αλλά η αγορά της δεν είναι απαραίτητη για κάθε άτομο. Είναι σημαντικό να κάνεις προσεκτική έρευνα πριν αποφασίσεις να αγοράσεις μια φριτέζα που λειτουργεί με αέρα, ώστε να επιλέξεις την καλύτερη και πιο ασφαλή συσκευή για τις ανάγκες σου.

Επίσης, είναι σημαντικό να μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι και να μαγειρεύεις με ασφάλεια τα τρόφιμα χρησιμοποιώντας ένα Air Fryer.

φριτεζα με αερα -αερος air fryer

Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και η φριτέζα αέρος μπορεί να είναι μια επιλογή για υγιεινότερο μαγείρεμα αλλά, δεν αντικαθιστά την ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση.

Συνοψίζοντας, η φριτέζα με αέρα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για υγιεινότερο, οικονομικό και γρήγορο μαγείρεμα, αλλά είναι σημαντικό να γίνει προσεκτική έρευνα πριν την αγορά, καθώς και να τηρούνται υγιεινές διατροφικές συνήθειες για έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρέψετε τα αυγά;

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολόγοι του fmh.gr

Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αθήνα, Παγκράτι

Ακολούθησε τον Πάρη στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media