...
Αρχική Blog Διατροφή Φοινικέλαιο: Τι είναι, οφέλη, ιδιότητες και αρνητικά για την υγεία μας
Φοινικέλαιο: Τι είναι, οφέλη, ιδιότητες και αρνητικά για την υγεία μας

Φοινικέλαιο: Τι είναι, οφέλη, ιδιότητες και αρνητικά για την υγεία μας

Μάθε τι είναι το φοινικέλαιο, ποια οφέλη έχει, σε ποια τρόφιμα συνήθως το βρίσκουμε αλλά και τα αρνητικά της κατανάλωσης του συγκεκριμένου ελαίου για την υγεία μας.

Το φοινικέλαιο αποτελεί ένα φυτικό έλαιο που προέρχεται από τον καρπό του ελαιοφοίνικα. Πρόκειται για ένα έλαιο όπου η κατανάλωση του συνεχώς αυξάνεται. Ωστόσο, είναι ένα άκρως αμφιλεγόμενο τρόφιμο με θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία.

Γράφει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Από τη μία πλευρά, αναφέρεται ότι παρέχει οφέλη για την υγεία. Από την άλλη, όμως μπορεί να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους.

φοινικελαιο επικίνδυνο αρνητικα

Αν θες να μάθεις περισσότερα γι αυτό το έλαιο τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο άρθρο. Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε τα πάντα για το φοινικέλαιο.

Τι είναι το φοινικέλαιο;

Το φοινικέλαιο προέρχεται από τον καρπό του ελαιοφοίνικα από την παράκτια Δυτική και Νοτιοδυτική Αφρική, όπου καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αποτελεί ένα ημιστερεό έλαιο σε θερμοκρασία δωματίου.

Το φοινικέλαιο είναι πλέον ένα από τα φθηνότερα και πιο δημοφιλή λάδια παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής φυτικών ελαίων, σε δεύτερη θέση μετά το σογιέλαιο.

τι ειναι το φοινικελαιο και απο που προερχεται

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το φοινικέλαιο δεν πρέπει να συγχέεται με το φοινικοπυρηνέλαιο. Ενώ και τα δύο προέρχονται από το ίδιο φυτό, το φοινικοπυρηνέλαιο εξάγεται από τους σπόρους ή τον πυρήνα του καρπού και παρέχει διαφορετικά οφέλη για την υγεία σου.

Μη επεξεργασμένο Vs εξευγενισμένο φοινικέλαιο

Το μη επεξεργασμένο φοινικέλαιο είναι ακατέργαστο λάδι που συμπιέζεται απευθείας από το φυτό. Έχει κοκκινωπό χρώμα, με ξεχωριστή οσμή και γεύση.

Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται συχνότερα στην παραδοσιακή μαγειρική σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως η Νιγηρία. Ταιριάζει σε πιάτα με κάρυ και άλλα πικάντικα πιάτα.

Από την άλλη πλευρά, το εξευγενισμένο φοινικέλαιο περνά από διάφορα στάδια επεξεργασίας για να αποκτήσει ουδέτερο χρώμα και γεύση.

Χρησιμοποιείται ευρύτερα στην παρασκευή ή για το τηγάνισμα τροφίμων μαζικής παραγωγής. Χρησιμοποιείται συχνά για σοτάρισμα ή τηγάνισμα επειδή έχει υψηλό σημείο καπνού (232°C) και παραμένει σταθερό σε υψηλή θερμοκρασία.

Σε ποια τρόφιμα το βρίσκουμε

Το φοινικέλαιο αποτελεί συστατικό σε πολλά προϊόντα που μπορείς να βρεις στα καταστήματα τροφίμων.

Επιπλέον, μερικές φορές προστίθεται στο φυστικοβούτυρο και σε άλλα βούτυρα ξηρών καρπών ως σταθεροποιητής για να αποτρέψει τον διαχωρισμό και την καθίζηση του λαδιού στην κορυφή του βάζου.

Εκτός από τα βούτυρο ξηρών καρπών, το εξευγενισμένο φοινικέλαιο μπορεί να βρεθεί σε πολλές άλλες τροφές, όπως:

τυροπιτα και σνακ θερμιδες

  • Δημητριακά πρωινού
  • Αρτοσκευάσματα όπως ψωμί, μπισκότα, μπάρες δημητριακών, κέικ, μάφιν κ.α
  • Μπάρες πρωτεΐνης
  • Σοκολάτα
  • Μαργαρίνη
  • Τυρόπιτες
  • Παγωτά

Αυτό το έλαιο βρίσκεται επίσης σε πολλά μη εδώδιμα προϊόντα, όπως η οδοντόκρεμα, το σαπούνι και τα καλλυντικά.

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί καύσιμο βιοντίζελ, το οποίο είναι μια εναλλακτική πηγή ενέργειας

Ιδιότητες και οφέλη

Το φοινικέλαιο αποτελεί ένα τρόφιμο που περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε.

Ενώ το κόκκινο φοινικέλαιο περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται καροτενοειδή, τα οποία μπορεί να μετατραπούν σε βιταμίνη Α.

Έτσι λοιπόν το φοινικέλαιο μπορεί να συνδεθεί με ορισμένα οφέλη για την υγεία σου, όπως:

  • Προστασία της εγκεφαλικής λειτουργίας
  • Μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου
  • Αύξηση της βιταμίνης Α

Αρνητικά

Αφού είδαμε τις ιδιότητες και τα οφέλη του, πάμε να δούμε και τα αρνητικά για την υγεία μας, οπως οτι το φοινικέλαιο είναι πλούσιο σε κορεσμένα (“κακά”) λιπαρά.

Για την ακρίβεια όλες οι θερμίδες του φοινικέλαιου προέρχονται από το λίπος. Η διάσπασή του σε λιπαρά οξέα είναι περίπου 50% κορεσμένα λιπαρά οξέα, 40% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και 10% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

φοινικελαιο αρνητικα τροφες τροφιμα λαδι

Η σύνθεση του λοιπόν μοιάζει περισσότερο με εκείνη του ζωικού λίπους παρά με φυτικού ελαίου.

Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά καθιστά το φοινικέλαιο ως μια όχι τόσο καλή επιλογή φυτικού ελαίου. Καθώς τα λιπαρά αυτά έχουν δυσμενές επιπτώσεις στην υγεία σου.

Επιπλέον υπάρχουν πολλά ηθικά ζητήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της παραγωγής φοινικέλαιου στο περιβάλλον και την άγρια ζωή. Καθώς η μεγάλη ζήτηση για φοινικέλαιο έχει προκαλέσει τεράστια ανάπτυξη της βιομηχανίας, οδηγώντας σε αποψίλωση των δασών σε πολλές τροπικές περιοχές.

Καταλήγοντας

Το φοινικέλαιο λοιπόν αποτελεί ένα φυτικό έλαιο πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και με κάποια οφέλη αλλά και αρνητικά για την υγεία σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιο είναι το πιο υγιεινό λάδι για καθημερινή χρήση;

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram

διατροφολογος ευβοια στην κυμη

Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Ακολούθησε την Κατερίνα στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media