More
  ΑρχικήFitnessFitness και activity trackers: Σε τι μας ωφελούν;

  Fitness και activity trackers: Σε τι μας ωφελούν;

  Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο, έχουν εισέλθει στη ζωή μας τα λεγόμενα fitness ή activity trackers. Η ερώτηση όμως είναι, τελικά πόσο μας βοηθούν στην καθημερινότητα μας;

  Πάμε να δούμε ποια είναι η συγκεκριμένη κατηγορία ρολογιών, τι μας προσφέρει, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους!

  Γράφει ο Ηλίας Ασημακόπουλος, Γυμναστής, Γλυφάδα

  Όλοι μας έχουμε ακούσει, έχουμε δει ή ακόμα και έχουμε χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους ρολόγια! Τα fitness ή αλλιώς activity trackers είναι μια κατηγορία ρολογιών, η οποία καταγράφει κάποια δεδομένα που αφορούν δείκτες απόδοσης και δείκτες υγείας.

  Την σήμερον ημέρα αυτά τα δεδομένα είναι ολοένα και πιο χρήσιμα. Ειδικότερα όσο η τεχνολογία στην εποχή μας εξελίσσεται τόσο εξελίσσεται και αυτή συγκεκριμένη κατηγορία!

  μετρητης θερμιδων

  Για την ιστορία…

  Τα παλαιότερα ρολόγια, οι προκάτοχοι τους δηλαδή, ήταν τα κλασικά ρολόγια που είχαν 4-5 βασικές ενδείξεις, όπως χρονόμετρο, αντίστροφη μέτρηση, ημερολόγιο, ξυπνητήρι κ.α.. Αντικειμενικά πολύ χρήσιμες ενδείξεις.

  Όμως αυτό στις μέρες μας δεν είναι αρκετό και αυτό το καταλαβαίνουμε… Κάπως έτσι οι ανάγκες της καθημερινότητας και η πρόοδος της τεχνολογίας, εξέλιξαν αυτά τα απλά ρολόγια σε fitness ή activity trackers τα οποία και χρησιμοποιούν πλέον καθημερινά ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι. Τόσο οι νεότεροι όσο και μεγαλύτεροι!

  Βασικές κατηγορίες Fitness & Activity Trackers

  1. Basic fitness trackers
  2. Heart rate monitoring trackers
  3. Heart rate monitoring trackers with GPS

  Basic Fitness Trackers

  Σε αυτή την κατηγορία, θα δούμε τα ρολόγια τα οποία θα μας δώσουν αρκετές βασικές πληροφορίες της ατομικής μας καθημερινότητας. Συγκεκριμένα αυτές ποικίλουν από εταιρεία σε εταιρεία.

  Εδώ να αναφέρουμε ότι όλα αυτά πλέον, στην νέα εποχή που ζούμε γίνονται πάντα με συνεκτίμηση των προσωπικών μας σωματομετρικών χαρακτηριστικών. Όπως βάρος, ύψος, φύλο, ηλικία κ.α.

  Τέτοια δεδομένα λοιπόν πέρα από τα ήδη βασικά, χρονόμετρο, αντίστροφη μέτρηση, ημερολόγιο, ξυπνητήρι που προαναφέραμε είναι, η συνολική διάρκεια για μια προπόνηση που κάναμε και τα στατιστικά σε σχέση με προηγούμενες παρόμοιες προπονήσεις.

  μετρητης υγειας ευεξιας δραστηριοτητων

  Η απόσταση σε μέτρα ή χιλιόμετρα που έχουμε διανύσει είτε σε σχέση με την προπόνηση ή ακόμα και με το απλό περπάτημα. Τα βήματα που περπατήσαμε μέσα σε μία ημέρα και σε πόσα μέτρα αντιστοιχούν.

  Τις θερμίδες που κάψαμε δια μέσου της άσκησης και στοχοθετούν ακόμα  μέχρι και την απαραίτητη κίνηση που πρέπει να έχουμε με το σώμα μας ημερησίως, με βάση τον βασικό μεταβολικό ρυθμό! Επίσης σε ειδοποιούν εάν έχεις «πιάσει» τον ημερήσιο στόχο σου ή πόσο ακόμα μένει για να τα καταφέρεις! Άρα καταλαβαίνεις πως μαζί σου έχεις ένα… σύμμαχο!

  Fitness Trackers with Heart rate / Heart rate monitoring trackers

  Σε αυτή την κατηγορία, αλλάζουμε επίπεδο δεδομένων καθώς εισέρχεται μια άκρως βασική έξτρα λειτουργία και αυτή είναι η ανίχνευση του καρδιακού μας ρυθμού. Αυτό γίνεται μέσα από ειδικό σένσορα που βρίσκεται ενσωματωμένος στα ρολόγια αυτά. Αυτό πραγματικά τα αλλάζει όλα!

  Τα δεδομένα καταγράφουν τα πάντα σε συνάρτηση του καρδιακό μας παλμό και έτσι οι λέξεις «υγεία» και «ασφάλεια» έρχονται για να ξεχωρίσουν στην κατηγορία αυτή. Να αναφέρουμε πως αυτή είναι και η πιο πολυχρησιμοποιούμενη κατηγορία ρολογιών.

  Πράγμα που είναι λογικό, εάν σκεφτείς πως, ποιος δεν θέλει να ξέρει ανά πάσα ώρα πόσοι είναι οι παλμοί του, από την απλή ηρεμία μέχρι και την ώρα της άσκησης που βρίσκεται σε ένταση. Ακόμα πόσες θερμίδες έκαψε σε μια προπόνηση ή μέσα σε μια ημέρα. Όλα χρειάζονται!

  Αλλά δεν σταματάει εκεί. Βάζοντας τους παλμούς στο παιχνίδι των δεδομένων, αρχίζουν να δημιουργούνται οι κατηγορίες προπονήσεων και έτσι μια τεράστια γκάμα ξεδιπλώνεται στα ρολόγια αυτά.

  Τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία, προπόνηση με βάρη, πεζοπορία, αναρρίχηση και πολλά πολλά άλλα είδη άσκησης έρχονται για να σε βοηθήσουν να έχεις πιο σωστή εικόνα για την προπόνηση σου. Να εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ!

  μετρητης; καρδιακών παλμων

  Όταν γνωρίζουμε τους παλμούς μας ξέρουμε ακριβώς και σε ποια ζώνη παλμών (επίπεδο αερόβιας άσκησης) βρισκόμαστε και άρα με τι ένταση ασκούμαστε. Άρα ξέρουμε εάν μπορούμε να ανεβάσουμε η να μειώσουμε την ένταση μας ανά πάσα στιγμή. Οι ζώνες αυτές είναι οι παρακάτω:

  Αυτά λοιπόν τα ρολόγια σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία μας βοηθάνε πραγματικά να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση και να επιτύχουμε τους αθλητικούς μας στόχους όποιοι και εάν είναι αυτοί. Είτε είμαστε ερασιτέχνες είτε επαγγελματίες.

  Αλλά και πάλι δεν σταματάει εκεί…

  Σε αυτή την κατηγορία λόγω των καρδιακών παλμών πολλές εταιρείες δίνουν την δυνατότητα να μπορέσεις να πάρεις άμεσα και με μία υψηλή ακρίβεια, δεδομένα που αφορούν την υγεία σου!

  ζωνες καρδιακων παλμων

  Όπως καρδιογράφημα, μέτρηση αρτηριακής μέτρησης, μέτρηση του οξυγόνου, μέτρηση θερμοκρασίας σώματος, παρακολούθηση ποιότητας ύπνου και πολλά ακόμα δεδομένα υγείας μπορείς να δεις ανά πάσα στιγμή ή ακόμα και να ρυθμίσεις το έξυπνο ρολόι σου να στέλνει ειδοποιήσεις στον προσωπικό σου γιατρό εάν μια ένδειξη είναι άμεσης προτεραιότητας για εκείνον και την υγεία σου. Πραγματικά βοηθητικό…

  Όπως αντιλαμβάνεσαι το μέλλον κρύβεται σε αυτά τα ρολόγια!

  Fitness Trackers with Heart rate and GPS / Heart rate monitoring trackers with GPS

  Στην τελευταία κατηγορία στην λίστα των fitness ή activity trackers προστίθεται αυτή με το GPS, δηλαδή ρολόγια τα οποία εκτός από τον σένσορα μέτρησης  καρδιακών παλμών έχουν και σένσορα GPS.

  Συνήθως μαζί με το GPS έρχεται και η κατεύθυνση προσανατολισμού με την πυξίδα ή το γυροσκόπιο για τα επίπεδα κλίσης. Συνολικά αυτή η κατηγορία απευθύνεται σε πιο ειδικές κατηγορίες άσκησης στις οποίες η χρήση του GPS είναι απαραίτητη για την ακρίβεια στην καταγραφή των αποστάσεων και χρόνων.

  Το GPS λοιπόν, είναι σημαντική προσθήκη, καθ’ ότι η ακρίβεια στην απόσταση βοηθάει σημαντικά τις προπονήσεις. Ειδικά όταν πρόκειται για επαγγελματίες αθλητές, στους οποίους χρειάζεται η ακρίβεια της συνολικής απόστασης και της καταγραφής ακόμα και σε επίπεδο μέτρων (m) ή σε κάποιες περιπτώσεις και εκατοστών (cm).

  activity-tracker-gps

  Σκέψου ένα αθλητή μαραθωνίου. Το άθλημα του έχει συνολική απόσταση 42.195 km, αυτό σημαίνει πως όταν προπονείται για να βελτιώσει την επίδοση του ή ένας elite athlete τρέχει για να δημιουργήσει ένα ρεκόρ, πόσο ρόλο παίζει το GPS σε συνάρτηση με το χρόνο!

  Παρακάτω θα δούμε βασικές κατηγορίες χαρακτηριστικών που προσφέρονται στην αγορά, μέσα από τις οποίες θα μπορέσετε να βρείτε το δικό σας αγαπημένο fitness ή activity tracker, καθώς και κάποια βασικά συν και πλην που αφορούν αυτά τα ρολόγια!

  Fitness & Activity Trackers χαρακτηριστικά

  Μετρητές:

  • Καρδιακοί παλμοί
  • Βήματα
  • Θερμίδες
  • Απόσταση
  • Αρτηριακής πίεσης
  • Ύπνος
  • Οξύμετρο
  • Ταχύτητα

  Αισθητήρες:

  • Gps
  • Αλτίμετρο
  • Βαρόμετρο
  • Γυροσκόπιο
  • Επιταχυνσιόμετρο
  • Θερμόμετρο
  • Πυξίδα

  Δραστηριότητες:

  Λειτουργίες:

  • Αναγνώριση κλήσεων
  • Εφαρμογές
  • Email
  • Sms
  • Φωνητικός έλεγχος

  Δυνατότητες:

  • Κάρτα sim
  • Ανέπαφες πληρωμές
  • Μικρόφωνο
  • Δόνηση
  • Κάμερα

  Mειονεκτήματα και πλεονεκτήματα

  Πλεονεκτήματα

  • Πολλές διαφορετικές μετρήσεις
  • Λειτουργίες και smart watch
  • Μεγάλο εύρος τιμών / Σχεδίων / Χρωμάτων
  • Ανθεκτικότητα

  Μειονεκτήματα

  • Φόρτιση / Μπαταρία
  • Ακρίβεια μετρήσεων αναλόγως το μοντέλο

  ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Καρδιακός ρυθμός HRV: Μάθε τι είναι η μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  Ηλίας Ασημακόπουλος, Γυμναστής, Γλυφάδα

  Ακολούθησε τον Ηλία στο Facebook και στο Instagram

  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε