Φυσική κατάσταση: Μια φράση που την ακούμε αρκετά συχνά, δύο λέξεις με μεγάλο νόημα για τον άνθρωπο και τη σωματική του υγεία.

Τί εννοούμε όμως με τον όρο “Φυσική Κατάσταση”; Όταν λέμε πως κάποιος έχει καλή φυσική κατάσταση εννοούμε πως έχει καλή σωματική απόδοση και μπορεί με άνεση να ανταπεξέρχεται στην καθημερινότητα ενώ ταυτόχρονα η καλή φυσική κατάσταση είναι δείκτης και της καλής βιολογικής κατάστασης.

Οι παράγοντες που τη συνθέτουν; Τρείς!

  • Γερό μυοσκελετικό σύστημα
  • Καλή καρδιοαναπνευστική λειτουργία
  • Χαμηλό ποσοστό λίπους-αυξημένο ποσοστό μυικής μάζας

 Σου προτείνουμε λοιπόν, 3 μαγικά συστατικά που αν τα αλλάξεις τότε το βέβαιο είναι πως η “συνταγή” θα πετύχει!

  1. Αντιστάσου και…σήκωσε βάρη!

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται απο 400 περίπου μύες και τένοντες που βρίσκονται προσκολλημένοι στον σκελετό και αποτελούν το μυικό σύστημα. Είναι βέβαιο πως για να μπορείς να σηκώσεις , να σύρεις κάτι θα πρέπει το μυικό σου σύστημα να είναι γερό και να μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθημερινά φορτία. Αρα, φυσική κατάσταση δεν είναι μόνο η αερόβια ικανότητα καθώς εαν οι μυς σου δεν είναι γεροί κάθε καθημερινή δραστηριότητα θα δείχνει βουνο. Γι’αυτό, μη διστάσεις να εντάξεις στο εβδομαδιαίο σου πλάνο 2-3 προπονήσεις με αντιστάσεις , βάρη ή και το βάρος του σώματός σου ακόμα για 40-50 λεπτά με επαναλήψεις 10-15 και για 3-4 σετ για κάθε μυική ομάδα και…πίστεψέ με σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα δεις το σώμα σου να δυναμώνει και τον εαυτό σου να αισθάνεται καλύτερα.

  1. Τρέχεις…Τρέχεις… και…πού θα σταματήσεις;;;

Αναμφισβήτητα το τρέξιμο και η πολύωρη αερόβια άσκηση (ποδήλατο, κολύμπι , κτλ) βελτιώνει κατά πολύ τη φυσική κατάσταση όμως πολλές φορές δεν είναι εύκολο για κάποιον χρονικά να γίνει ή ακόμη και να ασκείται με αυτό τον τρόπο το σώμα του το έχει αυτοματοποιήσει και δε το δέχεται πλέον σαν ερέθισμα- πρόκληση που θα πρέπει να ανταποκριθεί. Τι προτείνουμε; Μπορείς να εντάξεις στο πλάνο σου 2-3 προπονήσεις διαλειμματικής προπόνησης γνωστής και ως HIIT. Αυτη περιλαμβάνει μικρές αλλά και εκρηκτικές κινήσεις, ασκήσεις σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που είναι ιδανικές για την αύξηση της αντοχής και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης καθώς βελτιώνουν την καδιοαναπνευστική λειτουργία.

  1. Είμαστε οτι τρώμε!

Κοινή φράση με μεγάλο νόημα όμως για το σώμα και τη φυσική μας κατάσταση! Για σκεφτείτε…όσο κι αν πλύνεις έναν κάδο σκουπιδιών, εφόσον πετάς εκει μέσα οτιδήποτε χαλασμένο και βρώμικο, δε θα καθαρίσει…κι αν καθαρίσει, θα πάρει χρόνο. Εν τω μεταξύ, πόσο δύσκολο είναι να μετακινήσεις εναν κάδο σκουπιδιών; Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το σώμα μας! Ένα σώμα για να μπορέσει να κινείται σωστά, να νιώθει καλά και λειτουργεί σωστά χρειάζεται καθαρές και σωστές τροφές  και αυτό θα του δώσει μειωμένα ποσοστά λίπους που αυτόματα θα εκτοξεύσει τα επίπεδα φυσικής κατάστασης,

Εαν θες να μπορείς να ανταπεξέρχεσαι στην καθημερινότητα χωρίς να λαχανιάζεις και να κουράζεσαι αλλά και για ‘σένα που γυμνάζεσαι συστηματικά και θες να δεις το κάτι παραπάνω, κλείνουμε με μια συμβουλη: “Γυμνάσου έξυπνα, φάε σωστά”!

Βασιλειάδου Χριστίνα
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής-Personal Trainer