Αρχική Διατροφή Έτσι θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου

Έτσι θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου

Οι διατροφικοί στόχοι επειδή συχνά καταλήγουν σε αποτυχία διάβασε παρακάτω κάποιες συμβουλές ώστε να μην συμβεί σε εσένα.

  • Πόσες φορές είπες, από αύριο θα ξεκινήσω δίαιτα;
  • Πόσες φορές την ξεκίνησες το πρωί και τη σταμάτησες το βράδυ;
  • Πόσες φορές χάλασες τη δίαιτα το Σαββατοκύριακο, ενώ μέσα στη εβδομάδα το «πάλευες»;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί αποτυγχάνουν οι αλλαγές που σου προτείνει η βιομηχανία αδυνατίσματος, όπως είναι τα συμπληρώματα διατροφής, τα προϊόντα light, ή ακόμα και μια έτοιμη δίαιτα;

Ξεκινώντας, θέλω να τονίσω ότι κάθε αλλαγή που θέλεις να πετύχεις ξεκινάει εκ των έσω, δηλαδή από εσένα. Για να πετύχουν λοιπόν οι διατροφικοί στόχοι σου, θα πρέπει να είσαι έτοιμος/η για αυτή την προσπάθεια και να δώσεις χρόνο και αξία σε αυτή!

Οι αλλαγές που σου ανέφερα νωρίτερα είναι εκ των έξω, δεν λαμβάνουν δηλαδή υπόψη το επίπεδο ετοιμότητας σου, ούτε εκτιμούν ή ενισχύουν τα κίνητρα που έχεις για να πετύχεις τον στόχο σου. Για αυτό και καταλήγουν συχνά σε μια αποτυχημένη προσπάθεια.

Πριν λοιπόν ξεκινήσεις οποιαδήποτε προσπάθεια, θα σε συμβούλευα να επικεντρωθείς σε λίγα από τα πολύ σημαντικά σημεία-κλειδιά.

Θέσε συγκεκριμένους στόχους

Ένας λόγος που πιστεύω ότι δυσκολεύεσαι να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες, είναι ότι συχνά προσπαθείς να τα αλλάξεις όλα από την αρχή.

Αντι να επιλέξεις μια μικρή διατροφική συνήθεια για να επικεντρωθείς, όπως για παράδειγμα η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών,  αποφασίζεις αντί αυτού να περιορίσεις στο ελάχιστο δυνατό όλη τη ζάχαρη, το σιτάρι (ψωμί, αρτοπαρασκευάσματα κα.), το κρέας, το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Απέφυγε λοιπόν να εστιάζεις σε τέτοιους πιο γενικούς κανόνες, που θα σε δυσκολέψουν αρκετά, και αντ’ αυτού επικεντρώσου στα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε στόχου που θέλεις να πετύχεις, τι θα κερδίσεις πετυχαίνοντας αυτόν τον στόχο, καθώς και στη στρατηγική για να τον πετύχεις.

Εάν, για παράδειγμα, θέλεις να εντάξεις νέα τρόφιμα στην καθημερινότητά σου, αναλογίσου τι έχει να σου προσφέρει αυτός ο στόχος, μήπως είναι η γεύση στη διατροφή σου; Αλλά και πως θα τον πετύχεις. Μπορείς για παράδειγμα να προσθέτεις ένα νέο τρόφιμο κάθε μήνα ή κάθε φορά που τρως έξω, να δοκιμάσεις ένα νέο συνοδευτικό.

Να είναι μετρήσιμοι οι διατροφικοί στόχοι σου

Αφού λοιπόν θέσεις τους στόχους σου, πρέπει να υπάρχει τρόπος να παρατηρείς την πρόοδο του κάθε στόχου. Πως αλλιώς θα ξέρεις ότι τους πέτυχες;

Να θυμάσαι ότι όταν οι στόχοι σου έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα σε κινητοποιούν και ενισχύουν την επιθυμία σου για υγιεινή διατροφή.

Για παράδειγμα, το χρονικό διάστημα που γευματίζεις καθορίζει τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά τις διατροφικές σου επιλογές. Μικρή χρονική διάρκεια γεύματος, κάτω από 15 λεπτά μπορεί να σημαίνει κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού, αφού δεν έχει προλάβει να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού, αλλά και κακή πέψη, μιας και η τελευταία ξεκινάει από τη σωστή μάσηση.

Είναι ένας στόχος μετρήσιμος σε λεπτά, πολύ ουσιαστικός για το βάρος και την υγεία σου.

Προετοιμάσου για να πετύχεις τους στόχους σου

Όμως, δεν φτάνει μόνο να γνωρίζεις πως θα αντικαταστήσεις μια κακή διατροφική συνήθεια. Πρέπει να οργανώσεις αυτή την αλλαγή.

Το πόσο οργανωμένος/η είσαι μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ την υλοποίηση των στόχων που έχεις θέσει.

Εάν για παράδειγμα δεν έχεις αγοράσει φρούτα, δεν πρόκειται να βρεθούν εξ’ ουρανού το βράδυ που τα αναζητάς στο σπίτι, οπότε και θα οδηγηθείς πιο εύκολα σε μια επιλογή γλυκού, όπως είναι η σοκολάτα ή ένα παγωτό από το πιο κοντινό περίπτερο.

Για αυτό φρόντισε η κάθε μέρα να σε βρίσκει προετοιμασμένο!

Τι σε αποπροσανατολίζει από τους διατροφικούς στόχους σου;

Εκτός αυτών, θα σου πρότεινα να αποφύγεις κάποιες πρακτικές, οι οποίες σε αποπροσανατολίζουν από το στόχο σου.

Μια τέτοια πρακτική είναι η γρήγορη απώλεια βάρους.

Πολλές φορές ακούω «ας χάσω τα κιλά γρήγορα και μετά θα ακολουθήσω αυτά που θα μου πεις». Όμως, ο δρόμος προς την Ιθάκη είναι αυτός που θα σε οδηγήσει να γνωρίσεις και τον δρόμο για τη διατήρηση του ιδανικού σου βάρους.

Όσοι έχουν αδυνατίσει και διατηρήσει τα κιλά τους, δεν σταμάτησαν να τρώνε μπανάνες, ούτε ξεκίνησαν να πίνουν «νερό με λεμόνι» κάθε πρωί. Άλλαξαν τον τρόπο διατροφής τους, κάνοντας «reset» στον τρόπο που αντιμετώπιζαν το φαγητό!

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολόγοι του fmh.gr

Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αθήνα,Παγκράτι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απάντηση σε κάθε δικαιολογία για να μη γυμναστείς

'Oλοι έχουμε κατά καιρούς εφεύρει χίλιες και μία δικαιολογίες για να μη γυμναστούμε. Το κείμενο που ακολουθεί επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στα ‘αλλά’,...