...
Αρχική Blog Υγεία Συμπτώματα και μετάδοση του έρπη ζωστήρα: Ποια είναι η θεραπεία του;
Συμπτώματα και μετάδοση του έρπη ζωστήρα: Ποια είναι η θεραπεία του;

Συμπτώματα και μετάδοση του έρπη ζωστήρα: Ποια είναι η θεραπεία του;

Μάθε τα πάντα για τα συμπτώματα αλλά και τη θεραπεία του έρπη ζωστήρα. Πως μεταδίδεται και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πως κολλάει;

Ο έρπης ζωστήρας (έρπητας ζωστήρας) είναι μια πολύ επώδυνη και συχνή λοίμωξη του δέρματος. Ονομάστηκε έτσι (ζωστήρας) από την μορφή του δερματικού εξανθήματος που εμφανίζεται στη μία πλευρά του σώματος ή του προσώπου του ασθενή.

Ο ιός herpes varicella zoster είναι υπεύθυνος για την συγκεκριμένη νόσο. Είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί και την ανεμευλογιά (γνωστή και ως ανεμοβλογιά).

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Όταν ασθενήσει ένα άτομο από ανεμοβλογιά, η άμυνα του οργανισμού εξουδετερώνει τον «Herpes Varicella Zoster» μα δεν καταφέρνει να τον απομακρύνει. Παραμένει μόνιμα στο νευρικό σύστημα μέχρι την στιγμή που θα «ξυπνήσει» και προκαλέσει τον έρπητα ζωστήρα.

Ο ερπητοϊός παραμένει αδρανής στο 95% του πληθυσμού και ενεργοποιείται σε ποσοστό 20% των υγιών ενηλίκων και σε 50% των ανοσοκατεσταλμένων.

Πως μεταδίδεται ο έρπης ζωστήρας

Για άτομα που ήδη παρουσίασαν ανεμοβλογιά, ο έρπης ζωστήρας δεν είναι μεταδοτικός. Ωστόσο, για τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά, μπορεί η επαφή με ασθενή να τους προκαλέσει ανεμοβλογιά. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία με το γιατρό.

Ποιοι κινδυνεύουν;

Ο έρπης ζωστήρας προσβάλλει κυρίως τους άντρες και τις γυναίκες που είναι πάνω από πενήντα χρονών. Η αύξηση της ηλικίας του ατόμου συνδέεται με την αύξηση της βαρύτητας της ασθένειας.

ερπης ζωστηρας συμπτωματα

Οι λευκοί άνθρωποι που είναι πάνω από 80 χρονών κινδυνεύουν από την συγκεκριμένη λοίμωξη κατά 10% έως 30%. Οι μη λευκοί έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ακόμη, οι γυναίκες έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα συγκριτικά με τους άνδρες. Παγκοσμίως κάθε χρόνο υπάρχουν 1,2 -3,4 περιστατικά σε κάθε 1000 ανθρώπους.

Για κάθε 1000 ανθρώπους από 65 ετών και άνω τα περιστατικά κυμαίνονται από 3,9 μέχρι 11,8 ετησίως. Αν και είναι αρκετά σπάνιο, μπορεί κάποιο άτομο να νοσήσει δύο ή και τρεις φορές από έρπη ζωστήρα.

Άλλα αίτια εμφάνισης

Εκτός από την αύξηση της ηλικίας, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δύναται να πυροδοτήσουν τον ιό του έρπητα ζωστήρα. Αυτοί είναι:

  • το έντονο στρες,
  • η κατάθλιψη,
  • η έντονη σωματική κούραση,
  • οι διάφορες λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό,
  • η λήψη φαρμάκων που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα,
  • ασθένειες όπως Χ.Α.Π., άσθμα, καρκίνος, HIV κλπ.

Ο έρπητας ζωστήρας δεν απειλεί την ζωή του ασθενούς. Ωστόσο, κάποιες μελέτες συσχετίζουν αυτή την νόσο με την αύξηση της πιθανότητας σε ποσοστό περίπου 40% εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πρώιμα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα είναι ο πόνος, ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο κνησμός, η υπερευαισθησία και το αίσθημα καύσου. Ο πόνος είναι πολύ έντονος και ανάλογα με τη θέση που εντοπίζεται, ο ασθενής μπορεί να πιστέψει λανθασμένα πως είναι ένδειξη εμφράγματος, ημικρανίας ή κάποιου προβλήματος στα νεφρά.

Τα συμπτώματα πριν την εμφάνιση του εξανθήματος διαρκούν συνήθως 2-4 μέρες. Μετά τις τέσσερις μέρες, εμφανίζεται το εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα στο δέρμα.

Στην αρχή, υπάρχουν πολλά κόκκινα σημάδια που σταδιακά μετατρέπονται σε φυσαλίδες που γεμίζουν υγρό και σπάνε. Ο έρπης ζωστήρας, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει και σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του ασθενή.

Ο ερπητοϊός μπορεί να προσβάλλει το μάτι του ασθενή και να οδηγήσει σε μείωση της όρασης ή και σε τύφλωση. Επιπλέον, μπορεί να χάσει την ακοή στην πλευρά του σώματος που προσβλήθηκε από τον έρπητα ζωστήρα. Η μεθερπητική νευραλγία είναι η πιο συχνή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα.

Στην μεθερπητική νευραλγία, ο ασθενής εξακολουθεί να πονάει έντονα ακόμα και μετά την εξαφάνιση του εξανθήματος για πολλούς μήνες ή και για χρόνια. Το ποσοστό εμφάνισης του έρπη ζωστληρα σε ασθενείς ηλικίας άνω των σαράντα είναι 33% ενώ των ασθενών άνω των εβδομήντα χρόνων το ποσοστό φτάνει στο 74%.

Εξαιτίας του χρόνιου διαπεραστικού πόνου, οι ασθενείς πιθανότατα να υποφέρουν από κατάθλιψη και κόπωση.

Τα συμπτώματα της ασθένειας ταλαιπωρούν το άτομο από δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Θεραπεία του έρπη ζωστήρα

Για να θεραπευτεί επιτυχώς ο έρπης ζωστήρας, πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια μέσα σε 72 ώρες από την στιγμή που θα εμφανιστεί το εξάνθημα. Ο γιατρός θα χορηγήσει στον ασθενή αναλγητικά φάρμακα όπως παρακεταμόλη και αντί-ϊκά για να μειωθεί ο πόνος.

Οι αλοιφές ή τα σπρέι με ουσίες που μουδιάζουν την περιοχή που έχει προσβληθεί από τον ιό, βοηθούν αρκετά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατά την θεραπεία.

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή, σαν θεραπεία για τον έρπη ζωστήρα συστήνεται στον ασθενή να ξεκουράζεται περισσότερο και να τρώει λαχανικά και φρούτα. Οι μπανάνες, οι πατάτες και οι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνη Β6 που είναι ιδανική για την τόνωση των νεύρων που προσβάλλονται από τη νόσο.

Υπάρχουν 2 είδη εμβολίων για τον έρπητα ζωστήρα

Το εμβόλιο 

Παρασκευάζεται από εξασθενημένο στέλεχος του ιού έρπη ζωστήρα ( VZV ) και ενισχύει την ανοσία έναντι του ιού. Το εμβόλιο χορηγείται με μία δόση στους ενήλικες και ενδείκνυται σε άτομα >60 ετών, ιδίως αν υπάρχουν συννοσηρότητες, όπως παθήσεις καρδιάς, μεταβολισμού, αίματος, ακόμα και σε περιπτώσεις θετικού ιστορικού νόσησης από ανεμευλογιά / ζωστήρα.

Επίσης απαραίτητο είναι στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Ασθενείς με χρόνια νοσήματα, οι οποίοι πρέπει να λάβουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία πρέπει να εμβολιαστούν πριν την έναρξη της αγωγής, σύμφωνα με εθνικές και διεθνείς οδηγίες.

Αντενδείκνυται σε ανοσοκατεσταλμένους, παιδιά, εγκύους και σε ενεργό νόσο με φυματίωση. Δεν χρειάζεται να προηγηθεί έλεγχος αντισωμάτων.

Το εμβόλιο για τον έρπη ζωστήρα μειώνει τα επεισόδια κατά 51% και της μεθερπητικής νευραλγίας κατά 39%, ενώ πρόκειται να κυκλοφορήσει εμβόλιο, το οποίο θα προφυλάσσει σε ποσοστό ~90% που θα χορηγείται όμως σε δύο δόσεις και θα ενδείκνυται και σε ανοσοκατεσταλμένους.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media