...
Αρχική Blog Διατροφή Προκαλεί το junk food αυτισμό; Τι υποστηρίζει νέα έρευνα
Προκαλεί το junk food αυτισμό; Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Προκαλεί το junk food αυτισμό; Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Στα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφών, προστίθεται τώρα και ο αυτισμός.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα (UCF) ανακάλυψαν πώς τα υψηλά επίπεδα προπιονικού οξέος (PPA), που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των συσκευασμένων τροφίμων και εμποδίζουν τη δημιουργία μούχλας στα επεξεργασμένα ψωμιά και τυριά του εμπορίου, μειώνουν την ανάπτυξη των νευρώνων στους εγκεφάλους των εμβρύων.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η έκθεση των νευρικών βλαστικών κυττάρων στην ουσία, βλάπτει τα κύτταρα του εγκεφάλου με διάφορους τρόπους.

Οι ειδικοί εντόπισαν τις μοριακές μεταβολές που συμβαίνουν όταν τα νευρικά βλαστικά κύτταρα εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα PPA.

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την επικοινωνία και από περιορισμένη και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Η διαταραχή επηρεάζει περίπου 1 στα 59 παιδιά παγκοσμίως και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία.

Στα κοινά συμπτώματα του αυτισμού περιλαμβάνονται οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά όπως ο αυτοτραυματισμός, η έντονη εστίαση σε κάποιο αντικείμενο, η αδυναμία αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους και η έλλειψη ανταπόκρισης. Ο αυτισμός, όπως και το σύνδρομο Άσπεργκερ, κατατάσσεται στο Φάσμα των Αυτιστικών Διαταραχών, μια σειρά ψυχικών διαταραχών νευροαναπτυξιακού τύπου.

 

Έναυσμα για τη διεξαγωγή της 18μηνης μελέτης αποτέλεσαν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες τα αυτιστικά παιδιά υποφέρουν συχνά από προβλήματα του πεπτικού, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν την πιθανή σχέση του εντέρου και του εγκεφάλου και τις πιθανές διαφορές στα βακτήρια του εντέρου ατόμων με αυτισμό και όσων δεν πάσχουν από τη διαταραχή.

«Μελέτες έχουν δείξει υψηλότερα επίπεδα PPA στα κόπρανα παιδιών με αυτισμό, ενώ το μικροβίωμα του εντέρου τους είναι διαφορετικό» είπε ο επικεφαλής ερευνητής Saleh Naser. «Θέλαμε να μάθουμε ποια είναι η υποκείμενη αιτία» πρόσθεσε.

Τα πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι η έκθεση των νευρικών βλαστικών κυττάρων σε υψηλά επίπεδα ΡΡΑ καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Το PPA διαταράσσει τη φυσική ισορροπία μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου, μειώνοντας τον αριθμό των νευρώνων και προκαλώντας υπερπαραγωγή γλοιακών κυττάρων που βοηθούν στην ανάπτυξη και την προστασία της λειτουργίας των νευρώνων.

Τα υπερβολικά γλοιακά κύτταρα ωστόσο, διαταράσσουν τη συνδεσιμότητα των νευρώνων. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία έχει εντοπιστεί στους εγκεφάλους αυτιστικών παιδιών.

Οι υπερβολικές ποσότητες PPA μπορούν επίσης να συντομεύουν και να καταστρέψουν τις οδούς επικοινωνίας των νευρώνων του εγκεφάλου με το υπόλοιπο σώμα. Ο συνδυασμός των παραπάνω εμποδίζει τον εγκέφαλο να επικοινωνεί, οδηγώντας σε συμπεριφορές που συχνά εντοπίζονται σε παιδιά με αυτισμό.

Το προπιονικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που παράγεται όταν οι φυτικές ίνες διασπώνται στο παχύ έντερο. Οι αλλαγές στο μικροβίωμα της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων της ουσίας. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων από την έγκυο, αυξάνει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα της ουσίας που ήδη υπάρχει στο έντερό της και η οποία περνά στη συνέχεια στο έμβρυο.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι είναι οι πρώτοι που ανακαλύπτουν τη μοριακή σύνδεση μεταξύ των αυξημένων επιπέδων PPA, του πολλαπλασιασμού των γλοιακών κυττάρων, των διαταραγμένων νευρικών κυκλωμάτων και του αυτισμού.

Οι ερευνητές θα επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους σε ποντίκια, εξετάζοντας αν μια πλούσια σε PPA διατροφή της εγκύου προκαλεί αυτισμό σε ποντίκια με γενετική προδιάθεση για την πάθηση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ : EΡΕΥΝΑ :Η άσκηση ρίχνει την πίεση όσο και τα αντιυπερτασικά φάρμακα;

Πηγή : onmed

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media