Αρχική Διατροφή Επίδραση του χυμού παντζαριού σε υψηλής έντασης αποδόσεις

Επίδραση του χυμού παντζαριού σε υψηλής έντασης αποδόσεις


Λόγω της αύξησης της ανταγωνιστικής ισότητας στον αθλητισμό υψηλού επιπέδου, η βελτίωση της απόδοσης κατά 0,6% θεωρείται σήμερα επαρκής για να κάνει τη διαφορά . Σε αυτή τη ρύθμιση του υψηλού ανταγωνισμού, οι αθλητές συχνά αναζητούν συμπληρώματα διατροφής για να αυξήσουν την απόδοσή τους.

Ανάλογα με τη βιοενέργεια τους, οι διαφορετικές προσπάθειες άσκησης μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με τη διάρκεια άσκησης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να διαφοροποιήσουμε μεταξύ των εκρηκτικών προσπαθειών, των προσπαθειών υψηλής έντασης και των προσπαθειών έντασης με αντοχή.

Οι εκρηκτικές προσπάθειες είναι εκείνες που διαρκούν κάτω από 6 δευτερόλεπτα όπου το κύριο μονοπάτι ενεργειακού μεταβολισμού είναι το σύστημα υψηλής ενέργειας φωσφαγόνου και υπάρχει επίσης κάποια συμμετοχή της γλυκόλυσης , η οποία σταδιακά συνεισφέρει περισσότερη ενέργεια μέχρι το 50% στα 6 s [9] . Οι προσπάθειες υψηλής έντασης είναι αυτές που έχουν διάρκεια μεγαλύτερη από 6 δευτερόλεπτα και μικρότερη από 1 λεπτό. Αυτές οι προσπάθειες χαρακτηρίζονται από τη σημαντική συμβολή του γλυκολυτικού μεταβολισμού και τη μικρότερη συμβολή των φωσφογόνων υψηλής ενέργειας και της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης. Τέλος, οι εντατικές προσπάθειες αντοχής είναι αυτές που διαρκούν περισσότερο από 60 δευτερόλεπτα και των οποίων το κύριο σύστημα παραγωγής ενέργειας είναι η οξειδωτική φωσφορυλίωση

Ο χυμός παντζαριών  (τεύτλων) περιέχει υψηλά επίπεδα ανόργανου νιτρικού (ΝΟ3-) και η πρόσληψη του έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αύξηση των συγκεντρώσεων οξειδίου του αζώτου στο αίμα (ΝΟ). Δεδομένων των επιδράσεων του ΝΟ στην προαγωγή της αγγειοδιαστολής και της ροής του αίματος με ευεργετικές επιπτώσεις στη συστολή των μυών, αρκετές μελέτες έχουν ανιχνεύσει την εργογονική επίδραση της συμπλήρωσης του χυμού τεύτλων σε προσπάθειες άσκησης με υψηλές απαιτήσεις οξειδωτικού ενεργειακού μεταβολισμού. Αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο χυμός τεύτλων που χορηγείται σε μία μόνο δόση ή σε λίγες μέρες μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε διακεκομμένες προσπάθειες υψηλής έντασης με σύντομες περιόδους ανάπαυσης.


Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν αποδίδονται στην ταχύτερη επανασύνθεση της φωσφοκρεατίνης η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει την εξάντλησή επαναλαμβανόμενων προσπαθειών άσκησης. Επιπλέον, η συμπλήρωση του χυμού τεύτλων θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση της μυϊκής δύναμης μέσω ενός μηχανισμού που περιλαμβάνει ταχύτερη μυική συστολή.

Στις μυϊκές ίνες τύπου II(ταχείας συστολής), ο χυμός παντζαριών έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την απελευθέρωση και την επακόλουθη επαναπρόσληψη ασβεστίου από το σαρκοπλασματικό δίκτυο. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια αυξημένη ικανότητα παραγωγής μυϊκής ισχύος αυτών των μυϊκών ινών τύπου II. Τέτοιες επιδράσεις του ΝΟ θα μπορούσαν να σημαίνουν ένα φυσιολογικό πλεονέκτημα για προσπάθειες που περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση μυϊκών ινών τύπου II, όπως οι διακεκομμένες προσπάθειες υψηλής έντασης.

Ο ταχύτερος ρυθμός επανασύνθεσης θα εξασθενήσει τα αυξανόμενα επίπεδα διφωσφορικής αδενοσίνης (ADP) και ανόργανων φωσφορικών (μεταβολίτες της αντίδρασης κρεατίνης). Και οι δύο αυτοί μεταβολίτες έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση μυϊκής κόπωσης. Ως εκ τούτου, καθυστερώντας τη συσσώρευση κρίσιμων επιπέδων αυτών των μεταβολιτών, η εμφάνιση κόπωσης θα καθυστερήσει και αυτό θα επιτρέψει περισσότερες επαναλήψεις σε σύνολα μέχρι εξάντλησης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΛΕΞΑΚΗ ΓΑΒΑΛΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ

Πηγή : runningnewsΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι καλοκαιρινό να μαγειρέψω;

Λαχταριστές καλοκαιρινές συνταγές με σαλάτες, κυρίως και ορεκτικά για να μαγειρέψετε όταν στερέψετε από ιδέες   Αλμυρή τάρτα με ντομάτες και βασιλικό Υλικά: 1 φύλλο σφολιάτας, 1...