...
Ενέσεις ινσουλίνης: ήρθε το τέλος;

Ενέσεις ινσουλίνης: ήρθε το τέλος;

ενέσεις ινσουλίνης είναι μια καθημερινότητα για τους διαβητικούς σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι χρειάζονται την βασική αυτή ορμόνη για να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια σημαντική ανακάλυψη από τις ΗΠΑ μπορεί να γίνει η αρχή για μια πιο απλή καθημερινότητα στο μέλλον, καθώς ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο χάπι που διαθέτει τη δική του μικροβελόνα προκειμένου να απελευθερώνει την ινσουλίνη μέσα στο στομάχι.

Μέχρι στιγμής τα πειράματα στα ζώα απέδειξαν πως το χάπι μπορεί να χορηγεί την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά που επιτυγχάνονται με τις ενέσεις. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, του Νοσοκομείου Brigham and Women της Μασαχουσέτης και της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk, με επικεφαλής τους καθηγητές Ρόμπερτ Λάνγκερ και Τζιοβάνι Τραβέρσο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Ποια είναι η διαδικασία για να απελευθερωθεί η ινσουλίνη;

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια κάψουλα σε μέγεθος αρακά, η οποία περιέχει μια μικρή βελόνα, η κορυφή της οποίας είναι φτιαγμένη από συμπιεσμένη ινσουλίνη που απελευθερώνεται, μόλις το χάπι φθάσει στο στομάχι. Όσο για την υπόλοιπη βελόνα, αυτή δεν τρυπά το στομάχι αλλά αποτελείται από κάποιο βιοδιασπώμενο πολυμερές υλικό, που φεύγει μέσω του πεπτικού συστήματος χωρίς παρενέργειες. Τα εργαστηριακά πειράματα απέδειξαν πως με τη μέθοδο αυτήν μπορεί να χορηγηθεί αρκετή ινσουλίνη, ώστε να μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά που επιτυγχάνονται με τις ενέσεις.

Το χάπι αυτό δεν προορίζεται μόνο για τη χορήγηση της ινσουλίνης αλλά μπορεί πραγματικά να ανοίξει δρόμο για τη λήψη και άλλων φαρμάκων με αυτόν τον τρόπο. Το χάπι με την ονομασία SOMA είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε, ανεξάρτητα από τη θέση του μέσα στο στομάχι, να μπορεί να προσανατολίζεται μόνο του, ώστε η βελόνα να έρχεται σε επαφή με το τοίχωμα του στομαχιού. Στο ερώτημα που ίσως προκληθεί στους περισσότερους, δηλ. αν η διαδικασία είναι επώδυνη, η απάντηση είναι πως το τοίχωμα του στομαχιού δεν έχει υποδοχείς πόνου, συνεπώς οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ασθενείς δε θα νιώθουν πόνο με την είσοδο της βελόνας.

Αυτό που είναι σημαντικό να ειπωθεί είναι το γεγονός πως ο ρυθμός που θα απελευθερώνεται η ινσουλίνη στο στομάχι μπορεί να προγραμματιστεί νωρίτερα, δηλ. στη φάση της δημιουργίας του χαπιού-κάψουλας. Στα έως τώρα πειράματα σε χοίρους χρειάζεται περίπου μία ώρα για να απελευθερωθεί όλη η ινσουλίνη και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Όσον αφορά στη δόση, μπορεί να φτάσει μέχρι τα πέντε μιλιγκράμ ινσουλίνης, περίπου όσο πρέπει να πάρει ένας διαβητικός μέσω ένεσης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Η άσκηση ρίχνει την πίεση όσο και τα αντιυπερτασικά φάρμακα;

Πηγή : therapies.gr

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media