More
  ΑρχικήFitnessΕνδορφίνες και άσκηση: Απελευθέρωσε τις ορμόνες της ευτυχίας

  Ενδορφίνες και άσκηση: Απελευθέρωσε τις ορμόνες της ευτυχίας

  Αυτό το αίσθημα χαράς και ικανοποίησης ότι..  «τα κατάφερα» μετά το πέρας της προπόνησης αλλά και οποιασδήποτε άσκησης ή φυσικής δραστηριότητας, είναι σίγουρα ένα αίσθημα που έχουμε βιώσει όλοι μας και το οφείλουμε στις ενδορφίνες!

  Γράφει η Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

  Τι είναι οι ενδορφίνες;

  Οι ενδορφίνες είναι μια κατηγορία νευροδιαβιβαστών που παράγονται από το σώμα μας. Πιο συγκεκριμένα είναι μικρές ομάδες πρωτεϊνών που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και στη συνέχεια μέσω του νωτιαίου μυελού απελευθερώνονται και διοχετεύονται στο αίμα. Το σώμα μας καταφέρνει να τις χρησιμοποιήσει ως φάρμακο κατά της κακής διάθεσης ενώ λειτουργεί και ως παυσίπονο!

  ενδορφινες και ασκηση

  Οι ενδορφινες έχουν ως έναυσμα τον πόνο και την προσπάθεια ενώ το σώμα μας μπορεί να παράγει τουλάχιστον 20 διαφορετικά είδη ενδορφινών.

  Ποια είναι η δράση τους;

  Η δράση των ενδορφινών είναι άκρως ευεργετική καθώς:

  1. Μας προσφέρουν ηρεμία
  2. Βελτιώνουν τη διάθεση μας
  3. Εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης και…ετσι
  4. Αποβάλλουν το στρες
  5. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  6. Καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης
  7. Συμβάλουν στην υγεία των οργάνων του σώματος
  8. Λειτουργούν ως παυσίπονο
  9. Συμβάλουν στην συνολική υγεία
  10. Προσδίδουν αίσθημα χαράς και ευεξίας

  Ενδορφίνες και άσκηση

  Η άσκηση με τις ενδορφινες έχουν άμεση σχέση καθώς έχει αποδειχθεί πως η παρατεταμένη άσκηση και ειδικά καθημερινή μπορεί να αυξήσει την παραγωγή των ενδορφινών.

  Για σκεφτείτε την τελευταία φορά που πήγατε για ένα απλό περπάτημα ή τρέξιμο, που πήρατε το ποδήλατο ή κάνατε μια προπόνηση…πως νιώσατε στο τέλος; Μετά το πέρας της οποιασδήποτε άσκησης είμαι σίγουρη πως νιώσατε αναζωογόνηση και ένα αίσθημα χαράς και ευεξίας και όλο αυτό…το οφείλουμε στις ενδορφίνες!

  Όσοι ασχολούνται συστηματικά με την άσκηση βιώνουν καθημερινά αυτό μαγικό αίσθημα που προσφέρουν αλλά και το αντίθετο…Όταν σταματήσουν για κάποιο καιρό τη δραστηριότητα  νιώθουν ένα αίσθημα στέρησης ενώ νιώθουν άσχημα με τον εαυτό τους ή ακόμα έχουν ανεξήγητα νεύρα και νωχελικότητα. Κι όλα αυτά γιατί δεν παράγονται ενδορφίνες!

  ενδορφινες

  Η άσκηση από μόνη της μπορεί να αποτελέσει φάρμακο και μόνο καλά μπορεί να προσφέρει. Δεν είναι τυχαίο που σε διάφορες παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση κτλ συστήνεται η άσκηση ενώ προτείνεται και ως το καλύτερο αντικαταθλιπτικό ,μια εξαιρετική θεραπεία για το άγχος, το στρες, τη θλίψη.

  Λόγω της έκκρισης ενδορφινών μέσω της άσκησης έχει παρατηρηθεί μείωση των εκρήξεων θυμού, ειδικά σε ηλικιακές κατηγορίες όπως είναι οι έφηβοι, μείωση τους άγχους και βελτίωση της καλής διάθεσης ενώ ταυτόχρονα κάνουν το μυαλό να ξεχνιέται και να τα βλέπει όλα πιο όμορφα και από τη λογική τους πλευρά!

  Μέσω της άσκησης λοιπόν, μας δίνεται η ευκαιρία να αυξήσουμε τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο μας, να νιώσουμε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι αποβάλλοντας οποιοδήποτε αρνητικό αίσθημα και εκτονώνοντας έντονα και άσχημα συναισθήματα!

  Με ποιους άλλους τρόπους μπορούν να απελευθερωθούν ενδορφινες;

  1. Βάλτε τη μουσική που σας αρέσει… όταν γυμνάζεστε!
  2. Κάντε παρέα με φίλους… την άσκηση σας! Και…
  3. Γελάστε με την ψυχή σας!
  4. Φάτε ένα (μικρό) κομμάτι σοκολάτας ή το αγαπημένο σας φαγητό Αφού…έχετε ασκηθεί!
  5. Δείτε μια κωμωδία… το βράδυ μετα την προπόνηση!

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  Χριστίνα Βασιλειάδου

  Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε