...
Αρχική Blog Υγεία Eγκεφαλικό επεισόδιο: 7 κινήσεις που μπορούν να το προλάβουν
Eγκεφαλικό επεισόδιο: 7 κινήσεις που μπορούν να το προλάβουν

Eγκεφαλικό επεισόδιο: 7 κινήσεις που μπορούν να το προλάβουν

Πρόληψη εγκεφαλικού. Υπάρχουν κάποιες βασικές και κοινές κινήσεις που μπορούν να κάνετε για να αποφύγετε ενα εγκεφαλικό επεισόδιο.

To αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα κλινικό σύνδρομο ταχέως αναπτυσσόμενο που οδηγεί σε εστιακή ή και γενική απώλεια της εγκεφαλικής λειτουργίας, λόγω αγγειακού προβλήματος.

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια διακρίνονται σε ισχαιμικά και σε αιμορραγικά. Οι αιτίες της κάθε κατηγορίας μπορεί να ποικίλλουν, ωστόσο υπάρχουν κάποιες κοινές κινήσεις που μπορούν να αποτρέψουν την κατάληξη σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

προληψη εγκεφαλικου επεισδιου

Όπως δήλωσε η Δρ. Natalia Rost, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, «Η γνώση είναι η δύναμή σας.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω ενα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Αν γνωρίζετε ποιος παράγοντας κινδύνου βλάπτει την υγεία σας και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορείτε να ακολουθήσετε συγκεκριμένα βήματα για να μειώσετε τις επιπτώσεις αυτού του κινδύνου».

Πάμε λοιπόν να επισημάνουμε τους προστατευτικούς παράγοντες που θα βοηθήσουν κατα πολύ να προλάβετε τον κίνδυνο ενος εγκεγαλικού επεισοδίου.

Μειώστε την αρτηριακή σας πίεση

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης φαίνεται πως συμβάλλει στην καλή υγεία των αγγείων, αφού οι πιέσεις μέσα σε αυτά διατηρούνται σχετικά σταθερές.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση που εμφανίζεται ιδιαίτερα με στο πέρας της ηλικίας, τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες διπλασιάζει ή ακόμα και τετραπλασιάζει την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς θα το επιτύχετε:

 • Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας σε λιγότερα από 1.500 mg ανά ημέρα (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού).
 • Αποφύγετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε χοληστερόλη και λιπαρά.
 • Καταναλώστε 4 έως 5 φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, μία μερίδα ψάρι 2 έως 3 φορές την εβδομάδα και καθημερινά φάτε δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ακολουθείστε δηλαδή τη μεσογειακή διατροφή.
 • Ασκηθείτε περισσότερο -τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας ανά ημέρα.
 • Σταματήστε το κάπνισμα, αν καπνίζετε.
 • Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στα παραπάνω, επισκεφτείτε τον καρδιολόγο σας και ξεκινήστε άμεσα μια φαρμακευτική αγωγή.

Χάστε βάρος

Το αυξημένο βάρος συνήθως συνυπάρχει και με άλλα προβλήματα, όπως υψηλή χοληστερόλη και λιπίδια στο αίμα.

Όλα αυτά προδιαθέτουν την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία, η οποία εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος και συμβάλλει στην εμφάνιση εγκεφαλικού. Οποιαδήποτε απώλεια βάρους, ακόμα και μικρή αποτελεί θετικό στοιχείο.

Πώς θα το επιτύχετε

 • Μόνοι σας ή καλύτερα σε συνεργασία με κάποιον ειδικό, συζητήστε  δημιουργήστε μία προσωπική στρατηγική απώλειας βάρους, θέτοντας τον ιδανικό για εσάς Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).
 • Προσπαθήστε να καταναλώνετε λιγότερες από 2.000 θερμίδες ημερησίως (ανάλογα από το επίπεδο άσκησής σας και τον ΔΜΣ).
 • Αυξήστε την σωματική άσκησή σας ( τουλάχιστον 30 – 45 λεπτά την ημέρα ) με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, όπως το περπάτημα, ή κάνοντας κάποιο άθλημα που σας αρέσει.

Γυμναστείτε περισσότερο

Συμβάλλει στην διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, του σακχαρώδη διαβήτη, του προδιαβήτη, του σωματικού βάρους, επομένως προλαμβάνει και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Πώς θα το επιτύχετε:

 • Ασκηθείτε με μέτρια ένταση τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον 30 – 45 λεπτά.
 • Κάντε μία πρωινή βόλτα στη γειτονιά σας μετά το πρόγευμα.
 • Ξεκινήστε γυμναστήριο, μόνοι σας είτε με κάποιο φίλο σας για παρέα.
 • Όταν γυμνάζεστε φτάστε στο επίπεδο να μπορείτε να μιλήσετε ακόμα κι αν βαριανασαίνετε.
 • Επιλέξτε τις σκάλες και όχι τον ανελκυστήρα.
 • Σηκωθείτε κάθε μισή ώρα από το γραφείο σας, κάνοντας μια βόλτα μέσα στο χώρο για τουλάχιστον 5 λεπτά.
 • Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να ασκηθείτε 30 λεπτά συνεχόμενα, μοιράστε τον χρόνο αυτό σε μικρότερες περιόδους 10 ή 15 λεπτών η καθεμία.

Αν πίνετε, κάντε το με μέτρο

Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα φαίνεται να έχει προστατευτική δράση. Αντίθετα η πρόσληψη ακόμα και δύο ποτηριών ημερησίως μπορεί να αυξήσει ραγδαία την πιθανότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου, πόσο μάλλον η συστηματική υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ

Πώς θα το επιτύχετε:

 • Μην πίνετε περισσότερο από ένα ποτήρι αλκοόλ ανά ημέρα.
 • Προτιμήστε το κόκκινο κρασί καθώς περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία θεωρείται πως προστατεύει την καρδιά και τον εγκέφαλο.
 • Ελέγξτε την ποσότητα των μερίδων. Μία κλασσική μερίδα κρασί είναι 150 ml, μπύρας 360 ml, και 45 ml για ένα αλκοολούχο ποτό.

Εντοπίστε και αντιμετωπίστε την κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια συχνή πάθηση της καρδιάς, στην οποία η καρδιά δεν συστέλλεται και διαστέλλεται όπως θα έπρεπε, δηλαδή «μαρμαίρει». Αποτελεί την πιο συχνή αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου, διότι κυριαρχεί ο ακανόνιστος ρυθμός μεταξύ των δύο άνω και των δύο κάτω κοιλιών της καρδιάς.

Έτσι δημιουργούνται θρόμβοι ή αλλιώς έμβολα, τα οποία μέσω την ροής του αίματος μεταφέρονται και εν τέλει φράσουν τα εγκεφαλικά αγγεία και διακόπτεται η αιματική ροή στον εγκέφαλο.

Πώς θα το επιτύχετε:

 • Αν έχετε συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή ή αρρυθμίες επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
 • Ενδέχεται να χρειαστεί να λάβετε αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή για να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου από κολπική μαρμαρυγή.

Αντιμετωπίστε τον σακχαρώδη διαβήτη

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως και η υψηλή χοληστερόλη καταστρέφουν τα αγγεία και δημιουργούν τις λεγόμενες αθηρωματικές πλάκες, οι οποίες «σφηνώνουν» στα αγγεία και εμποδίζουν τη ροή του αίματος.

Επομένως ο έλεγχος του σακχαρώδη διαβήτη παίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας των αγγείων σας.

Πώς θα το επιτύχετε:

 • Παρακολουθήστε το σάκχαρο του αίματός σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Χρησιμοποιήστε τη διατροφή, την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή για αν κρατήσετε το σάκχαρο σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα οδηγεί στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, καθώς και θρόμβων, διότι πήζει το αίμα. Σύμφωνα με ειδικούς η διακοπή του καπνίσματος είναι μία από τις πιο ισχυρές αλλαγές τρόπου ζωής η οποία μπορεί να βοηθήσει να προλάβετε τον κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς θα το πετύχετε:

 • Χρησιμοποιήστε βοηθήματα, όπως τα επιθέματα νικοτίνης ή η φαρμακευτική αγωγή.
 • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας
 • Το μυστικό της επιτυχίας είναι η προσπάθεια, όσο δύσκολη και να είναι. Το καλό αποτέλεσμα απαιτεί θυσίες και προσπάθεια και φυσικά υποστήριξη από τους δικούς σας ανθρώπους.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28157742/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25573327/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28478979/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media