More
    ΑρχικήFitnessΈρευνα: Διττανθρακικό (μαγειρική σόδα) και προπονήσεις υψηλής έντασης

    Έρευνα: Διττανθρακικό (μαγειρική σόδα) και προπονήσεις υψηλής έντασης

    Επιμέλεια: SmArT Lab, Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

    Ποια είναι η κατάλληλη στρατηγική για την συμπληρωματική λήψη διττανθρακικού νατρίου (μαγειρικής σόδας) σε αγωνίσματα με επαναλαμβανόμενες μέγιστες προσπάθειες σε μια ημέρα;

    Η συμπληρωματική λήψη διττανθρακικού νατρίου (NaHCO₃) (μαγειρικής σόδας) χρησιμοποιείται για βελτίωση της αθλητικής απόδοσης μέσω της μεταβολικής αλκάλωσης που προκαλεί (περιορίζει την πτώση του pH). Ένα ζήτημα που προκύπτει όμως είναι η γαστρεντερική δυσφορία που βιώνουν πολλοί αθλητές, με συμπτώματα όπως κράμπες στο στομάχι και διάρροια.

    Για να μειωθεί ο κίνδυνος γαστρεντερικής δυσφορίας κατά τη διάρκεια αγώνα, ορισμένοι ερευνητές πειραματίστηκαν με χορήγηση NaHCO₃(μαγειρικής σόδας) για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες πριν. Ωστόσο, όταν γίνονται πολλαπλοί αγώνες σε μια ημέρα, η δράση της NaHCO₃ περιορίζεται στις τελευταίες προσπάθειες.

    Πως πειραματίστηκαν;

    Για το λόγο αυτό, ο Dalle από το Τμήμα Κινησιολογίας του KU Leuven στο Βέλγιο και οι συνεργάτες του μελέτησαν την επίδραση της φόρτωσης με NaHC03(μαγειρικής σόδας) σε αθλητικά γεγονότα διάρκειας 9 ωρών όπου εκτελούνται αρκετές ξεχωριστές μέγιστες προσπάθειες. Οι φυσικά δραστήριοι άνδρες που συμμετείχαν, έλαβαν 31,5 g NaHCO3 (0,43 g/kg σωματικού βάρους) σε δόσεις σε διάστημα 9 ωρών ενώ συμμετείχαν σε 4 μέγιστες προσπάθειες ποδηλασίας διάρκειας 2 λεπτών κάθε 3 ώρες.

    Η ίδια δοκιμασία πραγματοποιήθηκε ακόμα μια ημέρα, όπου αντί για NaHCO₃ χορηγήθηκε μόνο Na σε αντίστοιχη ποσότητα. Οι δοκιμασίες έγιναν με τυχαία σειρά και οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν κάθε φορά ποια ουσία λάμβαναν.

    Τι βρήκαν οι ερευνητές;

    Η συγκέντρωση HCO3- αίματος και το pH μειώθηκαν πριν από την τελευταία προσπάθεια σε σχέση με πριν από την 1η προσπάθεια στη δοκιμασία ελέγχου, ενώ αυξήθηκαν πριν από την τελευταία προσπάθεια σε σχέση με πριν από την 1η προσπάθεια στη δοκιμασία με λήψη NaHCO3(μαγειρικής σόδας).

    Η μέση ισχύς όλων των προσπαθειών στη δοκιμασία με λήψη NaHCO3 (428 ± 20 W) ήταν υψηλότερη σε σχέση με αυτών όλων των προσπαθειών στη δοκιμασία με λήψη Na (420 ± 20 W, P <0,05). Δεν αναφέρθηκαν γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

    Που κατέληξαν;

    Η σταδιακή συμπληρωματική λήψη 0,4 g NaHCO3(μαγειρικής σόδας)/kg σωματικού βάρους σε 9 ώρες βελτίωσε την απόδοση χωρίς την παρουσία σημαντικών γαστρεντερικών συμπτωμάτων. Η στρατηγική αυτή μπορεί να έχει εφαρμογή σε πληθώρα αθλημάτων όπου απαιτούνται πολλές μέγιστες προσπάθειες σε μια ημέρα.

    Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

    Υπεύθυνοι του εργαστηρίου είναι οι κ.κ. Θανάσης Τζιαμούρτας και Γιάννης Φατούρος οι οποίοι πλαισιώνονται από την Δρ. Χαρά Δελή (Επίκουρη Καθηγήτρια), τον Δρ. Παναγιώτη Τσιμέα (μέλος Ε.Ε.Π.), την Δρ. Νίκη Σύρου (μέλος Ε.ΔΙ.Π.), τους κ.κ. Δημήτρη Δραγανίδη και Θανάση Πούλιο (ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό) καθώς και ένα μεγάλο αριθμό διδακτορικών, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών.

    Smart Lab – ΤΕΦΑΑ Τρικάλων

    Καλλιόπη Γεωργακούλη, Ph.D.

    Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας

    Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

    Dalle S, et al. Effect of Stacked Sodium Bicarbonate Loading on Repeated All-out Exercise. Int J Sports Med. 2019 Oct;40(11):711-716.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31434137/


    Ακολουθήστε μας

    97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε