Αρχική Fitness Δύσπνοια στην ασκηση : απλώς κακή φυσική κατάσταση ή σύμπτωμα νόσου;

Δύσπνοια στην ασκηση : απλώς κακή φυσική κατάσταση ή σύμπτωμα νόσου;

Συχνά συνδέουμε την καλή φυσική κατάσταση με την υγεία της καρδιάς  και την απώλεια βάρους, ωστόσο η άσκηση συμβάλλει και στη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων. Η τακτική άσκηση ωφελεί  τους πνεύμονες αλλά, και αντίστροφα, πνευμονικές παθήσεις συμβάλλουν δραματικά στη μείωση της ικανότητας για άσκηση. 

   Η άσκηση  απαιτεί τεράστια προσαρμογή όλωντων συστημάτων του οργανισμού που εμπλέκονται ( αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, μυοσκελετικό σύστημα )γι’αυτόμπορεί να αποκαλύψει αδυναμίες που δεν γίνονται αντιληπτές σε ηρεμία ( χαμηλές μεταβολικές ανάγκες ). Όταν γυμναζόμαστε οι μύες απαιτούν περισσότερο οξυγόνο και παράγουν περισσότερο διοξείδιο , ώστε να βρουν την απαιτούμενη ενέργεια.  Το ίδιο κάνει και η κυκλοφορία του αίματος: επιταχύνεται ώστε να μεταφέρει οξυγόνο στους μυς. 

Οι υγιείς πνεύμονες, όπως και η καρδιά , έχουν μεγάλες εφεδρείες για να ανταποκριθούν στο απαιτούμενο έργο. Όταν όμως οι πνεύμονες πάσχουν και η λειτουργία τους είναι μειωμένη τότε η άσκηση αποκαλύπτει το μειωμένο απόθεμα και νιώθουμε δύσπνοια.    

Ποιες είναι παθολογικές καταστάσεις των πνευμόνων στις οποίες παρουσιάζεται δύσπνοια στην άσκηση ;

  • Βρογχικό άσθμα Η άσκηση και μάλιστα σε εξωτερικό χώρο ( εισπνοή ψυχρού αέρα ) καθώς και η εισπνοή ουσιών  ( χλώριο πισίνας ,  ξηρός παγωμένος αέρας στο σκι )  που μπορεί να προκαλέσουν βρογχική υπεραντιδραστικότητα (exerciseinducedasthma ) δηλαδή στένωση των βρόγχων , με συμπτώματα άσθματος ( βήχας , δύσπνοια, εκπνευστικός συριγμός).  Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με ειδικά τεστ ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας , όπως η σπιρομέτρηση. Το άσθμα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με σύγχρονη θεραπευτική αγωγή και ΔΕΝ αποτελεί λόγοδιακοπής της άθλησης ( παρά μόνο όταν το πρόβλημα είναι σε έξαρση  ). Γνωστοί πρωταθλητές διεθνούς εμβέλειας πάσχουν από άσθμα αλλά δεν τους εμποδίζει να πετυχαίνουν ψηλές επιδόσεις και να ανταγωνίζονται επί ίσοιςόροις μη ασθματικούς αθλητές
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) Άθληση και κάπνισμα θα πρέπει να θεωρούνται αντίπαλοι . Η ΧΑΠ είναι νόσος των καπνιστών , μια χρόνια νόσος  καταστροφική για το πνευμονικό παρέγχυμα και τους αεραγωγούς , που «φιλοδοξεί» κατά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως το 2020 να αναδειχθεί σε 3ο πρωταθλητή μεταξύ των αιτιών θανάτου . Οι άνθρωποι που πάσχουν από ΧΑΠ ή άλλη χρόνια πνευμονική νόσο νιώθουν δύσπνοια στην κόπωση γεγονός που αποθαρρύνει οποιαδήποτε μορφή άσκησης . Μην απογοητεύεστε: όσο λιγότερο ασκείστε τόσο η φυσική σας κατάσταση θα χειροτερεύει και η καθημερινότητα θα δυσκολεύει. Με κατάλληλη καθοδήγηση από τον πνευμονολόγο ή τον φυσικοθεραπευτή και την ένταξη σε πρόγραμμα  προοδευτικής άσκησης, με διαλείμματα ,  θα αποκομίσετε ανεκτίμητα οφέλη με ασφάλεια.
  • Διάμεσα πνευμονικά νοσήματα (όπως ίνωσησαρκοείδωσηκά)
  • Πνευμονική υπέρταση 
  • Αναιμία 
  • Ρευματολογικές παθήσεις (όπως αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα , ρευματοειδής αρθρίτιδα )και φυσικά
  • Καρδιοπάθειες ( στεφανιαία νόσος, μυοκαρδιοπάθεια )

είναι μερικές από τις καταστάσεις που ευθύνονται για την μειωμένη αντοχή στην άσκηση. 

Μην τις αγνοείτε  θεωρώντας… φυσιολογικό να λαχανιάζετε! Απευθυνθείτε στον γιατρό σας καθώς η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία θα ανοίξουν το δρόμο για καλύτερη ποιότητα ζωής. Η διακοπή του καπνίσματος και η συστηματική άσκηση , με την κατάλληλη παρακολούθηση , προσφέρουν ευεξία και αυτοπεποίθηση  που μόνο οι συστηματικά ασκούμενοι μπορούν να απολαύσουν. 

Πηγη : pneumonologos.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βελόνες βελονισμού : Ποια τα είδη και τα οφέλη

Ο άνθρωπος ξεκίνησε να εισάγει βελόνες βελονισμού (όχι με την μορφή που ξέρουμε σήμερα) για τη θεραπεία του πόνου χιλιάδες χρόνια πριν . Έκτοτε πολλές θεωρίες...