Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών. Η εμφάνιση και ανάπτυξή του επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες, ενώ οι κύριοι τρόποι αντιμετώπισής περιλαμβάνουν τη χειρουργική εκτομή, την ανοσοενίσχυση, τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία και την ορμονοθεραπεία. 

Η επιτυχία κάθε μεθόδου ποικίλει, ανάλογα και με τον τύπο του καρκίνου του μαστού, ενώ η ανάπτυξη αντοχής στα φάρμακα και οι μεγάλες παρενέργειες έχουν αποδυναμώσει την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών. Ως αποτέλεσμα, η αντιμετώπισή του καρκίνου του μαστού είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και συχνά επώδυνη για τις ασθενείς διαδικασία.

Είναι συνεπώς επιτακτική η ανάγκη διεξαγωγής έρευνας για την εξεύρεση αποτελεσματικότερης πρόληψης αλλά και στρατηγικών θεραπείας του καρκίνου του μαστού, με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, η διατροφή θεωρείται αποτελεσματική προληπτική στρατηγική για τον καρκίνο, με πολλές μελέτες να καταδεικνύουν το ρόλο που μπορούν να παίξουν ορισμένα διατροφικά φυσικά προϊόντα στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.  

Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταλήξει στην ύπαρξη αντίστροφης συσχέτισης μεταξύ της πρόσληψης λαχανικών και φρούτων και της εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επίσης, σημαντικές πειραματικές μελέτες έδειξαν ότι πολλά φυσικά προϊόντα, όπως η σόγια, το ρόδι, τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, το σταφύλι, το μάνγκο, τα ανθοφόρα λαχανικά, το τζίντζερ, το σκόρδο, το κύμινο, τα μανιτάρια και τα δημητριακά μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου του μαστού.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μετα-ανάλυση 93 μελετών επεσήμανε ότι, ειδικά ως προς τον καρκίνο του μαστού, υπάρχουν πειστικά αποτελέσματα της θετικής επίδρασης ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, ιδιαίτερα στην περίπτωση γυναικών που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση. Επιπλέον, διάφορες επιδημιολογικές μελέτες κατέληξαν ότι η κατανάλωση προϊόντων σόγιας, φρούτων και λαχανικών (ειδικά ανθοφόρων) συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, μείωση της πιθανότητας υποτροπής και μετάστασης και μείωση του ποσοστού θνησιμότητας.

Επομένως, τα φυτικά διατροφικά προϊόντα, με τα βιοενεργά συστατικά που περιέχουν, μπορούν να αποτελέσουν μια πρακτική και αρκετά αποτελεσματική προσέγγιση για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται μέσω ποικίλων μηχανισμών δράσης, όπως η αναστολή του πολλαπλασιασμού, της μετάστασης και της αγγειογένεσης των καρκινικών κυττάρων, ο περιορισμός απόπτωσης και η διακοπή του κυτταρικού κύκλου, η ευαισθητοποίηση των κυττάρων του όγκου στην ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία.

Αναστασία Παπαδοπούλου 
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc