More
    ΑρχικήΔιατροφήΘυρεοειδής και διατροφή χαμηλή σε ιώδιο

    Θυρεοειδής και διατροφή χαμηλή σε ιώδιο

    Το ιώδιο είναι σημαντικό για την υγεία, καθώς χρησιμοποιείται από τον θυρεοειδή αδένα για την παραγωγή ορμονών, οι οποίες συμμετέχουν καθοριστικά σε πολλές σημαντικές διαδικασίες, όπως στη ρύθμιση του μεταβολισμού, αλλά και την ενίσχυση, την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών. Όμως, παρά τα οφέλη του, το ιώδιο μπορεί να χρειαστεί να περιοριστεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

    Γράφει η Ελεάννα Τσιτσιμπίκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

    Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο είναι μια βραχυπρόθεσμη δίαιτα που μπορεί να συνταγογραφηθεί σε άτομα πριν από τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο για καταστάσεις όπως ο θηλώδης ή ο θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς. Ωστόσο, αυτή η δίαιτα μπορεί να βελτιώσει τη διατροφή στο σύνολό της και να ωφελήσει την υγεία με πολλούς άλλους τρόπους (π.χ. μείωση της αρτηριακής πίεσης).

    Είναι γεγονός ότι η δίαιτα φτωχή σε ιώδιο περιορίζει ταυτόχρονα πολλές ομάδες ανθυγιεινών τροφίμων, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα και τα υψηλά επεξεργασμένα σνακ. Οι συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων που περιορίζονται, συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ιωδιούχο νάτριο (fast food, κατεψυγμένα ή συσκευασμένα είδη με πλούσια περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λίπη και θερμίδες).

    Τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο

    Λόγω της συνολικά περιοριστικής φύσης της, η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο δεν πρέπει να ακολουθείται για περισσότερο από το συνιστάμενο χρονικό διάστημα (1-2 εβδομάδες πριν τη θεραπεία και έπειτα από σύσταση του εκάστοτε θεράποντα ιατρού), καθώς παράλληλα περιορίζει πολλά θρεπτικά συστατικά και αυξάνει τον κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων, συνυπολογίζοντας πως το ιώδιο βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως τα αυγά, τα θαλασσινά, προϊόντα κρέατος και γάλακτος και στα δημητριακά.

    Ομάδες τροφίμων Προς κατανάλωση Προς αποφυγή
    φρούτα Όλα τα υπόλοιπα Κεράσια μαρασκίνο
    λαχανικά Όλα τα υπόλοιπα Στιγμιαίος πουρές πατάτας, ραβέντι, φύκια
    όσπρια Όλα τα υπόλοιπα Φασόλια, φακές, κατεψυγμένα μπιζέλια, κονσερβοποιημένα
    Σόγια και προϊόντα της Τοφού, φασόλια edamame, σάλτσα σόγιας, φυτικό κρέας σόγιας
    Κρέας και προϊόντα του Όλα έως 170γρ/ημέρα Εντόσθια όπως συκώτι, καρδιά, αλλαντικά, λουκάνικα, επεξεργασμένα
    Αυγά ασπράδια Ολόκληρα ή κρόκος
    Γαλακτοκομικά Γιαούρτι, γάλα, τυρί, βούτυρο, μπεσαμέλ, κρέμα γάλακτος κ.α.
    Δημητριακά, ζυμαρικά και Αρτοσκευάσματα Αλεύρι ή ψωμί ντινκελ,

    Ρύζι, κινόα, κουσκούς, καλαμποκάλευρο, πλιγούρι, φαγόπυρο, ζυμαρικά με απλό σιτάρι ή άλλες ποικιλίες ζυμαρικών χωρίς αλάτι, πλιγούρι βρώμης,

    - Advertisement -

    ποικιλίες κράκερ ή γκοφρετών χωρίς αλάτι

    Σπιτικά ή συσκευασμένα, με περιεκτικότητα σε γαλακτοκομικά προϊόντα,

    προσυσκευασμένο ή στιγμιαίο πλιγούρι βρώμης, αλατισμένα κράκερ και γκοφρέτες, κουλουράκια, πατατάκια

    Θαλασσινά και προϊόντα τους ψάρια, οστρακοειδή, κονσερβοποιημένα, σούσι, ζωμός ψαριών

     

    Ξηροί καρποί Όλοι οι ανάλατοι αλατισμένοι
    Αλοιφές Ανάλατα από ξηρούς καρπούς, μαρμελάδα, ζελέ, μέλι αλατισμένα
    Ροφήματα παρασκευασμένος καφές και τσάι, νερό, χυμοί φρούτων φρούτων εμπορίου ή εμπορικών ποτών που περιέχουν κόκκινη χρωστική
    Έλαια Φυτικά έλαια όπως ελαιόλαδο (συν σόγιας) Ζωικά
    Μπαχαρικά και καρυκεύματα όλα τα φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά, μη ιωδιούχο αλάτι και μη ιωδιούχο αλάτι kosher μπάρμπεκιου ή καυτερές σάλτσες, σάλτσες ασιατικής προέλευσης, όπως στρείδι, ψάρι και σάλτσα σόγιας, συμπεριλαμβανομένου ιωδιούχου επιτραπέζιου αλατιού, μιγμάτων καρυκευμάτων με ιωδιούχο αλάτι, εναλλακτικών αλάτων, όπως αλάτι κρεμμυδιού, σάλτσες που περιέχουν γάλα ή βούτυρο, κύβους μπουγιόν, ζωμό ζωμού, βάσεις σούπας κ.α.
    Συμπληρώματα και πρόσθετα βιταμινών και μετάλλων που περιέχουν ιώδιο, των σιροπιών για τον βήχα με Κόκκινη Βαφή Νο. 3, όλων των συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν ιώδιο και των φυτικών συμπληρωμάτων, καραγενάνη, άγαρ-άγαρ, αλγίνη και αλγινικά
    Επιδόρπια γλυκά με βάση τα γαλακτοκομικά, όπως η σοκολάτα, τα εμπορικά αρτοποιημένα προϊόντα, η πουτίγκα και η μελάσα κ.α.

     

    Συμπεράσματα

    Αυτή η βραχυπρόθεσμη δίαιτα χαμηλή σε ιώδιο συστήνεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις από τον εκάστοτε θεράποντα και σε εξατομικευμένα – ελεγχόμενα πλαίσια. Δε συνιστάται η δοκιμή της ούτε η χρήση της από άλλα άτομα εκτός των προαναφερθέντων περιστατικών.

    ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Τι άσκηση να κάνω αν έχω υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό;

    Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

    διαιτολογος Ηλιουπολη

    Ελεάννα Τσιτσιμπίκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

    Ακολουθήστε μας

    97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε