...
Αρχική Blog Fitness Διαφορές στην αποκατάσταση μεταξύ των φορτίων στα σπριντ με επιβάρυνση
Διαφορές στην αποκατάσταση μεταξύ των φορτίων στα σπριντ με επιβάρυνση

Διαφορές στην αποκατάσταση μεταξύ των φορτίων στα σπριντ με επιβάρυνση

Η προπόνηση σπριντ με επιβάρυνση, είναι από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους προπόνησης για την ανάπτυξη της ταχύτητας, ιδιαίτερα στα ταχυδυναμικά αγωνίσματα. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες που αντλούμε από τη βιβλιογραφία σχετικά με την μετα-προπονητική αποκατάσταση είναι περιορισμένες.

Επιμέλεια: SmArT Lab, Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η γνώση της πορείας της αποκατάστασης έπειτα από μία τέτοια προπόνηση είναι σημαντική, για έναν σωστό προγραμματισμό και καλύτερη τοποθέτηση της προπονητικής μονάδας στον μικρόκυκλο. Σκοπός της μελέτης ήταν η παρακολούθηση της πορείας της αποκατάστασης έπειτα από σπριντ με διαφορετικές επιβαρύνσεις.

Πως έγινε η μελέτη;

Εικοσιπέντε (25) άνδρες πραγματοποίησαν μία προπόνηση αποτελούμενη από 8χ20μ σπριντ, με επιβάρυνση που ξεκινούσε από 0% και έφτανε έως και το 80% του σωματικού βάρους (0%, 20%, 40%, 60%, 80%).

Αξιολογήθηκαν: CK, γαλακτικό οξύ, CMJ, 20m μέγιστο σπριντ και ισοκινητική δύναμη κάμψης και έκτασης του γόνατος ΠΡΙΝ, ΜΕΤΑ και 24 ΩΡΕΣ μετά το πρωτόκολλο.

Τι έδειξε η έρευνα

Όσον αφορά στο γαλακτικό οξύ, οι τιμές αυξήθηκαν αναλογικά του φορτίου, έτσι στο 80% του Σ.Β. είχαμε  τις υψηλότερες τιμές. Η CK αυξήθηκε σε όλες τις συνθήκες με τις υψηλότερες τιμές να εμφανίζονται 24 ώρες μετά, Η απόδοση ήταν μειωμένη σε όλα τα φορτία αμέσως μετά την προπόνηση.

Στις 24 ώρες μετά την προπόνηση ωστόσο, η απόδοση ήταν μειωμένη μόνο στην συνθήκη φορτίου 20% (στην ανάπτυξη ισχύος στην κίνηση της κάμψης του γόνατος).

Συμπέρασμα

Με μία γενική αποτίμηση των αποτελεσμάτων, συμπεραίνουμε πως όσο αυξάνουμε το φορτίο των σπριντ, η απόδοση μειώνεται και οι δείκτες κόπωσης παρουσιάζουν αύξηση. Παρόλα αυτά, έπειτα από 24 ώρες, φαίνεται πως οι δείκτες έχουν επιστρέψει σχεδόν στα αρχικά τους επίπεδα, εκτός της CK. Προτείνεται περισσότερη διερεύνηση και παρακολούθηση των δεικτών έως και μέρες μετά, για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου συμπεράσματος σχετικά με το ποια είναι η χρονική στιγμή της πλήρους αποκατάστασης.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Υπεύθυνοι του εργαστηρίου είναι οι κ.κ. Θανάσης Τζιαμούρτας και Γιάννης Φατούρος οι οποίοι πλαισιώνονται από την Δρ. Χαρά Δελή (Επίκουρη Καθηγήτρια), τον Δρ. Παναγιώτη Τσιμέα (μέλος Ε.Ε.Π.), την Δρ. Νίκη Σύρου (μέλος Ε.ΔΙ.Π.), τους κ.κ. Δημήτρη Δραγανίδη και Θανάση Πούλιο (ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό) καθώς και ένα μεγάλο αριθμό διδακτορικών, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών.

Smart Lab – ΤΕΦΑΑ Τρικάλων  – Λιάκου Χριστίνα

Bachero-Mena B, et al. Acute and Short-Term Response to Different Loading Conditions During Resisted Sprint Training. Int J Sports Physiol Perform. May 29:1-8, 2020

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media