Χρόνιος πόνος στο γόνατο: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και ασκήσεις
Ο χρόνιος πόνος στο γόνατο είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο που επηρεάζει πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών και κυρίως τις καθημερινές τους δραστηριότητες όπως το ανέβασμα ή κατέβασμα σκάλας, το περπάτημα, το τρέξιμο, το σήκωμα από την καρέκλα, η την ορθοστασία.
Γράφει η Χρύσα Βαφειάδη, Φυσικοθεραπευτής, Αθήνα
Η οστεοαρθρίτιδα μόνο του γόνατος αποτελεί το 30% των παθήσεων αρθρίτιδας σε άτομα πάνω από 50 ετών. Η φυσικοθεραπεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική μείωση του χρόνιου πόνου στο γόνατο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Που οφείλεται ο χρόνιος πόνος στο γόνατο;
Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποιο τραυματισμό όπως είναι ένα κάταγμα, μια ρήξη χιαστού, μηνίσκου, κάποια τενοντίτιδα στον επιγονατιδικό σύνδεσμο, θλάση σε κάποιο μυ αλλά και σε άλλες παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.
Ο φυσικοθεραπευτής όπως και ο ορθοπεδικός μπορεί με την κατάλληλη αξιολόγηση να διαχωρίσει και να διαγνώσει ακριβώς από πού προέρχεται αυτός ο συνεχής ή αλλιώς χρόνιος πόνος στο γόνατο.
Ο πόνος συνήθως όταν πρόκειται για την άρθρωση εμφανίζεται κυρίως σε όλη την άρθρωση και όχι σε συγκεκριμένο σημείο όπως για παράδειγμα σε περίπτωση τραυματισμού του μηνίσκου ή του χιαστού και επηρεάζεται από τις αλλαγές του καιρού, της υγρασίας, και πολλές φορές εντείνεται το βράδυ ή τις πρωινές ώρες όπου και έχει δυσκαμψία.
Σε περιπτώσεις τραυματισμών των μαλακών μορίων, μυς, τένοντες κ.α. έχουμε πάλι πόνο αλλά σε συγκεκριμένο σημείο και επηρεάζονται δραστηριότητες διαφορετικές όπως η έλλειψη ισορροπίας σε περιπτώσεις πάθησης του μηνίσκου ή το «μπλοκάρισμα» των κινήσεων του γόνατος σε τραυματισμό του χιαστού. Ακόμα και ο μηχανισμός κάκωσης αλλάζει συνήθως.
Όταν αυτός ο διαρκής πόνος του γονάτου διαρκέσει πάνω από 3,6 μήνες τότε ονομάζεται χρόνιος και μαζί με τους περιορισμούς και τον πόνο σε συγκεκριμένες κινήσεις αρχίζει και ο διάχυτος πόνος στην άρθρωση ακόμα και σε θέσεις ηρεμίας.
Παρόλα αυτά ο χρόνιος πόνος στο γόνατο μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως τις περισσότερες φορές με τη βοήθεια ειδικών θεραπευτικών ασκήσεων αλλά και με τη συμβολή της φυσικοθεραπείας.
Τα συμπτώματα του χρόνιου πόνου στο γόνατο
- Πόνο σε όλη την άρθρωση του γόνατου
- Οίδημα
- Περιορισμό στην κίνησης
- Αδυναμία κυρίως στον τετρακέφαλο μυ, στους οπίσθιους μηριαίους αλλά και στους γλουτιαίους
Η αντιμετώπιση με φυσικοθεραπεία σε χρόνιες παθήσεις του γόνατος περιλαμβάνει:
- Θεραπευτική άσκηση
- Φυσικά μέσα
- TECAR ραδιοσυχνότητες
- Θεραπευτική ταινία kinesio tape
- Knee brace
- Εκπαίδευση για τις καθημερινές δραστηριότητες
- Ειδικές μπότες αποθεραπείας
- Χειροπρακτική manual therapy
Ασκήσεις για τον χρόνιο πόνο στο γόνατο
Η θεραπευτική άσκηση πρέπει να έχει ως στόχο την ενδυνάμωση όλων των διαφορετικών μυϊκών αλυσίδων. Ασκήσεις ενδυνάμωσης του τετρακέφαλου, των οπίσθιων μηριαίων, των γλουτιαίων αλλά και των κοιλιακών και του κορμού είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργικότητα της άρθρωσης του γόνατος.
Ακόμα η άσκηση στο νερό, το κλινικό Πιλάτες αποτελούν πολύ καλές μορφές άσκησης και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνεται η άρθρωση του γόνατος.
Ενδεικτικά ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε χρόνιο πόνο στο γόνατο ή και για πρόληψη είναι οι παρακάτω. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε πάντα τον φυσικοθεραπευτή μας πριν δοκιμάσουμε το οτιδήποτε διότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική όπως και οι διάφορες παθήσεις του γόνατος.
7 ασκήσεις που βοηθούν στον χρόνιο πόνο στο γόνατο
Hip Thrust με ή χωρίς βάρος, μπορούμε και να βάλουμε και λάστιχο για παραπάνω αντίσταση.
Romanian deadlift με ή χωρίς λάστιχο.
Split Squat με ή χωρίς βάρος και μπορούμε και να κρατηθούμε με το ένα χέρι αρχικά για καλύτερη ισορροπία.
One leg squat με τη χρήση μπάλας του Πιλάτες στο τοίχο για καλύτερη ισορροπία και έλεγχο της κίνησης.
Elevated one leg squat, πάνω σε step όπου μπορούμε να κάνουμε και πρόσθιο κάθισμα και οπίσθιο αναλόγως την ισορροπία και τον έλεγχο που διαθέτουμε.
Οπίσθιοι μηριαίοι ενδυνάμωση σε πρηνή θέση με λάστιχο.
Ενδυνάμωση τετρακεφάλου με λάστιχο.
Εκτός από την θεραπευτικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνο στα γόνατα είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα διότι και η απότομη αύξηση ή και μείωση βάρους επιβαρύνει τις αρθρώσεις και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και μείωση της λειτουργικότητας του γόνατος.
Επιπλέον, τα σωστά υποδήματα ακόμα και η χρήση ειδικών ορθωτικών πελμάτων βοηθούν άμεσα στη μείωση του πόνο διότι αν κατανέμεται το βάρος του σώματος μας σωστά έχουμε λιγότερη τριβή και επιβάρυνση των αρθρώσεων αλλά και λιγότερο πόνο.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Κάταγμα κλείδας ώμου: Αντιμετώπιση και θεραπεία
Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram