More
  ΑρχικήΔιατροφήΧυμός παντζαριού: Οι μοναδικές ιδιότητές του στον οργανισμό μας

  Χυμός παντζαριού: Οι μοναδικές ιδιότητές του στον οργανισμό μας

  Αρκετοί δεν το γνωρίζουν αλλά ο χυμός από παντζάρια προσφέρει πληθώρα από οφέλη και ιδιότητες στην υγεία μας.

  Το παντζάρι ανήκει στα βολβώδη λαχανικά. Παρόλο που η κατανάλωσή του χρονολογείται από πολύ παλιά, την τελευταία δεκαετία κατατάσσεται στις υπερτροφές (superfoods) εξαιτίας της υψηλής διατροφικής του αξίας και των οφελών του για την υγεία.

  Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αθήνα, Παγκράτι

  Θρεπτική αξία παντζαριού

  Το παντζάρι, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, καλίου, σιδήρου και βιταμίνης C. Παράλληλα έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, καθώς ένα φλιτζάνι βρασμένα παντζάρια αποδίδει λιγότερα από 60 kcal.

  παντζαρια οφελη

  Το παντζάρι είναι, επίσης, πλούσιο σε φυτοχημικά συστατικά, όπως η βεταΐνη (υδατοδιαλυτή χρωστική υπεύθυνη για το χαρακτηριστικό χρώμα του), σε νιτρικά άλατα και πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη και η κερκετίνη.

  Πρόσφατα, το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει στραφεί προς τα οφέλη του παντζαροχυμού στην υγεία και τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνητικών μελετών είναι πολύ υποσχόμενα.

  Ιδιότητες και οφέλη του χυμού απο παντζάρια

  Συμβάλλει στη μείωση αρτηριακής πίεσης

  Αυτό φαίνεται να οφείλεται στα νιτρικά άλατα που περιέχονται στον παντζαροχυμό, τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο αίμα και βοηθούν στη διεύρυνση και τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

  Ενισχύει τη αθλητική απόδοση

  Τα νιτρικά άλατα έχουν την ιδιότητα να προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του οργανισμού μας, με αποτέλεσμα το οξυγόνο να διοχετεύεται καλύτερα σε όλα τα όργανα και τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων και των μυϊκών ιστών.

  Τα νιτρικά άλατα βοηθούν επίσης τους μυϊκούς ιστούς να αξιοποιούν καλύτερα το οξυγόνο σε μεσαίας και υψηλής έντασης άσκηση, όπως είναι το jogging, το ποδήλατο, με αποτέλεσμα να δίνουν στον οργανισμό μεγαλύτερη αντοχή. Ταυτόχρονα, μειώνουν την «κούραση» της καρδιάς, κατά τη διάρκεια της άσκησης.

  χυμός παντζαριού ιδιοτητες

  Μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας

  Άλλη μία ευεργετική ιδιότητα που έχει αποδοθεί στο περιεχόμενο του παντζαροχυμού σε νιτρικά άλατα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων, επιβραδύνοντας τη γνωστική έκπτωση.

  Πιθανή προστατευτική επίδραση ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου

  Αυτό οφείλεται στο περιεχόμενο του παντζαριού σε φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

  Πιθανή ηπατοπροστατευτική δράση

  Οι μη ισορροπημένες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορεί να επιβαρύνουν την ηπατική λειτουργία. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του παντζαριού μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη ή στη μείωση της εναπόθεσης λίπους στα ηπατοκύτταρα.

  Μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης

  Αυτή η προστατευτική δράση έχει αποδοθεί στο περιεχόμενο του χυμού απο παντζάρια σε φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά συστατικά.

  Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγεις την κατανάλωση του παντζαροχυμού;

  Εάν έχεις χαμηλή αρτηριακή πίεση, η τακτική κατανάλωση του χυμού παντζαριών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα υπότασης. Επίσης, αν έχεις νεφρολιθίαση και πιο συγκεκριμένα πέτρες οξαλικού ασβεστίου είναι καλό να αποφεύγεις τα παντζάρια, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα.

  χυμό παντζαριού

  Τέλος, το παντζάρι είναι λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και πρέπει να καταναλώνεται περιορισμένα από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

  Συνταγή

  Το ρόφημα παντζαριών σε μορφή χυμού διατηρεί τη θρεπτική αξία του παντζαριού, καθώς δεν χάνονται θρεπτικά συστατικά, όπως κατά τον βρασμό. Μπορείς να τον παρασκευάσεις, χρησιμοποιώντας αποχυμωτή.

  Αν δεν σου αρέσει η γεύση του με σκέτα παντζάρια, δοκίμασε να προσθέσεις μερικές φέτες μήλου, δυόσμο, εσπεριδοειδή φρούτα ή ένα καρότο, καθώς και μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς ή το τζίντζερ.

  Στην υγειά σου!

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  διαιτολόγοι του fmh.gr

  Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αθήνα, Παγκράτι

  Ακολούθησε τον Πάρη στο Facebook και στο Instagram

  Βιβλιογραφία

  Choi H et al. Effects of Chronic Dietary Nitrate Supplementation on the Hemodynamic Response to Dynamic Exercise. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2015 Sep;309(5):R459-66.

  Kapil V et al. Dietary nitrate provides sustained blood pressure lowering in hypertensive patients: a randomized, phase 2, double-blind, placebo-controlled study. Hypertension. 2015 Feb;65(2):320-7.

  Gandía-Herrero F. et al. Biological Activities of Plant Pigments Betalains. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016;56(6):937-45.

  Presley TD et al., Acute effect of a high nitrate diet on brain perfusion in older adults. Nitric Oxide. 2011 Jan 1; 24(1): 34–42.

  Cermak NM et al., Nitrate supplementation’s improvement of 10-km time-trial performance in trained cyclists. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2012 Feb;22(1):64-71.

  USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Legacy Release. Nutrient Data Laboratory, Beltsville Human Nutrition Research Center, ARS, USDA. https://data.nal.usda.gov/dataset/usda-national-nutrient-database-standard-reference-legacy-release.

  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε