...
Αρχική Blog Fitness Χασμουρητό στην άσκηση: Γιατί συμβαίνει;
Χασμουρητό στην άσκηση: Γιατί συμβαίνει;

Χασμουρητό στην άσκηση: Γιατί συμβαίνει;

Γιατί πολλές φορές χασμουριέμαι κατά την διάρκεια της προπόνησής μου;

Το χασμουρητό είναι ακούσιο. Ένα χασμουρητό, το οποίο συνήθως συνδέεται με την κούραση ή τη βαρεμάρα, είναι ένα έμφυτο αντανακλαστικό από το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή, τον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε πότε και πού χασμουριέστε.

Γράφει η Νάντια Μαύρου, Γυμνάστρια, Πύργος 

Έτσι, μόνο και μόνο επειδή χασμουριέστε μερικές φορές κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσετε να το σταματήσετε.

Το χασμουρητό κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης ή του επιπέδου άσκησης. Αν και οι περισσότεροι λόγοι για το χασμουρητό είναι αβλαβείς, μερικοί μπορεί να υποδεικνύουν μια πιο σοβαρή κατάσταση.

Γιατί μερικές φορές χασμουριόμαστε όταν γυμναζόμαστε;

Ας δούμε μερικούς από τους λόγους που χασμουριόμαστε κατά την διάρκεια της προπόνησης:

χασμουρητο στη προπονηση

Χασμουρητό στην προπόνηση λόγω θερμορύθμισης

Η ιδέα ότι το χασμουρητό αυξάνει την ποσότητα οξυγόνου, έχει καταρριφθεί, σύμφωνα με μια μελέτη του Νοεμβρίου 1987 που δημοσιεύθηκε στο Behavioral and Neural Biology.To χασμουρητό μπορεί, ωστόσο, να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την εστίαση και τη συγκέντρωση.

Ίσως ο μεγαλύτερος λόγος που μπορεί να χασμουρηθούμε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης είναι για να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος. Αυτό ονομάζεται θερμορύθμιση.

“Όταν εισπνέετε μια μεγάλη ποσότητα ατμοσφαιρικού αέρα που είναι πιο δροσερή από τη θερμοκρασία του σώματός σας, βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα και της θερμοκρασίας του εγκεφάλου”  (Paul M Gallo EdD., συνεργάτης στο Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής (ACSM) και διευθυντής της επιστήμης άσκησης και ευεξίας στο Norwalk Community College.)

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν χασμουριόμαστε, το μυϊκό σύστημα της γνάθου συστέλλεται, αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε αυτούς τους μυς. Όταν εισπνέουμε δροσερό αέρα, ψύχεται το αίμα στους μυς της γνάθου, το οποίο στη συνέχεια παραδίδεται στον εγκέφαλο και σε άλλα μέρη του σώματος.

ασκηση και χασμουρητο

Το χασμουρητό μπορεί να μας βοηθήσει να κρυώσουμε τον εγκέφαλό μας.

Η θερμοκρασία του εγκεφάλου αυξάνεται όταν το σώμα βιώνει άγχος από την άσκηση ή την έλλειψη ύπνου. Το σώμα αντιδρά με εφίδρωση σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει τη θερμοκρασία του εγκεφάλου.

Εάν η εφίδρωση δεν λειτουργεί, ο εγκέφαλος  ενεργοποιεί το χασμουρητό, το οποίο αυξάνει τη ροή του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό και επιτρέπει την πρόσληψη δροσερού αέρα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου.

Αυτός είναι ένας τύπος αναίσθητης εφίδρωσης – εφίδρωση που δεν συνεπάγεται απώλεια καθαρού νερού.

Ένας σημαντικός λοιπόν τρόπος για να δροσιστούμε είναι η αναπνοή.

Χασμουρητό λόγω κόπωσης 

Ως φυσική αντίδραση του σώματος στην κόπωση, το χασμουρητό κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί να υποδηλώνει ότι χρειάζεστε περισσότερο ύπνο.

Οι αλλαγές στην κανονική σας ρουτίνα, όπως η υπερβολική εργασία ή ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, μπορεί να προκαλέσουν κόπωση και χασμουρητό κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Προγραμματίστε να ασκήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, για να αποφύγετε το χασμουρητό καθ ‘όλη τη διάρκεια της προπόνησής σας. Αυτό επιτρέπει επίσης στο σώμα να προσαρμοστεί σε ένα πρόγραμμα άσκησης και διευκολύνει την επίσκεψη στο γυμναστήριο.

κουραση στη προπονηση

Προσαρμόστε επίσης το πρόγραμμα του ύπνου σας, για να διασφαλίσετε ότι κοιμάστε επτά ή περισσότερες ώρες κατά την διάρκεια της νύχτας.

Πλήξη

Εάν χασμουριέστε συχνά κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί να έχετε βαρεθείτε τη ρουτίνα σας. Εάν η προπόνησή σας είναι επαναλαμβανόμενη, όπως το τζόκινγκ στο διάδρομο, μπορεί να μην σας εξιτάρει αρκετά ψυχικά, προκαλώντας σας να βαρεθείτε.

Σκεφτείτε να το αλλάξετε παρακολουθώντας ένα μάθημα γυμναστικής, όπως ποδηλασία, κυκλική προπόνηση,Pilates ή οτιδήποτε πρέπει να εστιάσετε και να συγκεντρωθείτε.

Πότε πρέπει να ανησυχούμε για την υγεία μας

Επειδή το χασμουρητό είναι ένα αντανακλαστικό, συνήθως δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε από το να συμβεί. Αλλά αν αντιμετωπίζετε υπερβολικό χασμουρητό κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, μπορεί να υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό.

Σύμφωνα με τον Gallo «Εάν χασμουριέστε υπερβολικά κατά τη διάρκεια μέτριας έως έντονης δραστηριότητας, αυτό το χασμουρητό μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με μια σειρά από υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις, σύμφωνα με την American Heart Association.

«Εάν χασμουριέστε κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά δεν αντιμετωπίζετε αρνητικές παρενέργειες, μην ανησυχείτε πάρα πολύ». «Αλλά αν προκαλείται συχνά ζαλάδα , τότε αυτό δικαιολογεί μια συζήτηση με το γιατρό σας».Paul M.Gallo

Tips για να μειώσουμε το χασμουρητό στην προπόνηση

Εάν αισθάνεστε πραγματικά ότι πρέπει να μειώσετε τη συχνότητα χασμουρητού σας, μπορείτε να δοκιμάσετε μεθόδους για καλύτερη θερμορύθμιση.

Οι μέθοδοι που έχουν λειτουργήσει είναι η κατανάλωση κρύου νερού/υγρών, η έκπλυση στο στόμα με παγωμένο νερό (που φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματική για πληθυσμούς ασθενειών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας), φορώντας ρούχα που απομακρύνουν την υγρασία και χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξαερισμό για τη μείωση των περιβαλλοντικών θερμοκρασιών.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι 5 συχνότερες απορίες για την μέθοδο Pilates

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

pilates πυργος

Νάντια Μαύρου, Γυμνάστρια, Πύργος 

Ακολούθησε την Νάντια στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media