Προσφέροντας μια εύκολη και πρακτική επιλογή πρόσληψης πρωτεΐνης, οι πρωτεϊνικές μπάρες αποτελούσαν ιδανική λύση για τους όσους ασχολούνταν συστηματικά με την άσκηση και το αθλητισμό. Σήμερα, που η πρωτεΐνη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δίαιτα μας, οι μπάρες πρωτεΐνης έχουν αποκτήσει δυναμική παρουσία και εκτός του χώρου άσκησης, αφού τις συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, βενζινάδικα, περίπτερα, φαρμακεία και πολλά άλλα μέρη. Πολλές δελεαστικές και ευφάνταστες γεύσεις, διαφορετικές περιεκτικότητες και εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, αφού εκτός από τον ορό γάλακτος η καζεΐνη, ο αρακάς, η σπιρουλίνα, η βρώμη, το αυγό κ.α. χρησιμοποιούνται στην παρασκευή συμπληρωμάτων και τροφίμων με πρωτεΐνη.

Είναι όμως οι πρωτεϊνικές μπάρες πράγματι ωφέλιμες; Είναι όλες το ίδιο καλές; Πώς μπορούμε να τις επιλέξουμε;

Σε έναν ιδανικό κόσμο θα είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου να παρασκευάζουμε στο σπίτι, με υγιεινό τρόπο, φρέσκα και διαφορετικά φαγητά και σνακς, με επιλεγμένα και θρεπτικά υλικά, κατάλληλα για να καλύψουν τις διατροφικές μας ανάγκες σε επίπεδο πρωτεΐνης, υδατανθράκων, λιπών και σε σχέση πάντα με την όποια δραστηριότητα μας. Σε έναν ιδανικό κόσμο όμως… Στη σημερινή πραγματικότητα «βολευόμαστε» με περιορισμένες επιλογές, με οτι φαγητό προλάβουμε να μαγειρέψουμε και ότι έτοιμο, «θρεπτικό» και νόστιμο μπορούμε να προμηθευτούμε όπως οι μπάρες πρωτεΐνης. Πέραν της πρακτικότητας και της ευκολίας που προσφέρει η κατανάλωση πρωτεϊνικών μπαρών, λοιπόν, συγκεντρώνει και κάποια σημαντικά οφέλη:

  • Τρόφιμο

Είναι πολύ διαφορετική η αίσθηση του να τρως και μασάς τροφή από το να πίνεις ένα ρόφημα πρωτεΐνης. Η υγρή τροφή λόγω του ότι δε διεγείρει άμεσα το μηχανισμό της πέψης δεν καταστέλλει την πείνα και δε δημιουργεί εύκολα το αίσθημα κορεσμού

  • Κάλυψη πρωτεϊνικών αναγκών

Λόγω του όποιου περιεχόμενου πρωτεΐνης που έχουν συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων ατομικών αναγκών σε πρωτεΐνη

  • Ευκολία χρήσης

Είναι αρκετά «βολικό» και εύκολο σνακ. Όπως και οι απλές μπάρες δημητριακών, είναι εύκολο να καταναλωθούν  στη δουλειά, στη βόλτα, μετά από προπόνηση και αποτελούν πρακτικό τρόπο πρόσληψης πρωτεΐνης.

  • Ικανοποίηση επιθυμίας για γλυκό

Λόγω της σύνθεσής τους που συνήθως είναι γλυκιά καλύπτουν και την επιθυμία για κατανάλωση γλυκού, χωρίς όμως τις πολύ υψηλές ποσότητες λιπαρών και ζάχαρης

  • Ενίσχυση μυϊκής μάζας

Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης, ειδικά σε συνδυασμό με άσκηση, υποστηρίζει τη μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση συμβάλλοντας στη αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης

 

  • Μείωση όρεξης

Λόγω του πρωτεϊνικού τους περιεχόμενου ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και περιορίζουν την επιθυμία για περαιτέρω κατανάλωση φαγητού

  • Υποκατάστατα γεύματος

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πρωτεϊνικές μπάρες δεν αποτελούν υποκατάστατο γεύματος με τη στενή έννοια του όρου αφού δεν περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα) ενός γεύματος. Ωστόσο, είναι μια πολύ εύκολη και βολική επιλογή τροφίμου μέσα στην ημέρα, ελλείψει χρόνου και διαθεσιμότητας φαγητού, που μπορεί να συμβάλλει και στην προσπάθεια ελέγχου βάρους.

 

Με ποια κριτήρια όμως ξεχωρίζουμε μία ποιοτική πρωτεϊνική μπάρα;

  • Περιεχόμενο πρωτεΐνης

Προφανώς και οι πρωτεϊνικές μπάρες δεν χαρακτηρίζονται έτσι τυχαία. Η σύνθεση τους, λοιπόν, οφείλει να δικαιολογεί το χαρακτηρισμό με ένα ικανοποιητικό περιεχόμενο πρωτεΐνης. Ικανοποιητική θεωρείται οποιαδήποτε ποσότητα άνω των 10 γραμμαρίων. Ανάλογα με τον τρόπο και το σκοπό κατανάλωσης της μπάρας διαμορφώνεται και η επαρκής ποσότητα πρωτεΐνης. Αν δηλ καταναλωθεί ως υποκατάστατο γεύματος ή μετα-προπονητικό σνακ είναι προτιμότερο η ποσότητα πρωτεΐνης να είναι τουλάχιστον 20γρ. Αλλιώς, αν η μπάρα χρησιμοποιηθεί ως απλό σνακ ή συνοδευτικό τα 10-20γρ επαρκούν.

 

  • Περιεχόμενο ζάχαρης

Οι «καλές» πρωτεϊνικές μπάρες συνήθως διαχωρίζονται από τις κοινές μπάρες και τις σοκολάτες βάσει των συστατικών που περιέχουν. Πολύ συχνά δυστυχώς η ποσότητα ζάχαρης που χρησιμοποιείται σε κάποιες πρωτεϊνικές μπάρες είναι ιδιαίτερα υψηλή και παρόμοια με μίας σοκολάτας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, πάντα να ελέγχουμε τα συστατικά του και τον πίνακα διατροφικής τους αξίας.

Όσο πιο νωρίς αναγράφεται ένα συστατικό στην ανάλυση της σύνθεσης τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα του στο τρόφιμο. Καλό είναι επομένως η ζάχαρη να μην είναι στα 3-4 πρώτα συστατικά της μπάρας. Σημαντική διευκρίνηση: η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να παρουσιάζεται με διάφορες μορφές και ονομασίες όπως δεξτρόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότηας σε φρουκτόζη, σιρόπι γλυκόζης ή γλυκόζης-φρουκτόζης, σακχαρόζη κ.α. Αναφορικά με τη ποσότητα, καλό είναι το περιεχόμενο της προστιθέμενης ζάχαρης να μην ξεπερνά συνολικά τα 15γρ.

  • Θερμίδες

Είναι αρκετά σύνηθες οι πρωτεϊνικές μπάρες να έχουν πολύ υψηλό περιεχόμενο. Αυτό δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης όσο με τη ζάχαρη και τα λιπαρά που περιέχουν. Ιδανικά μία ποιοτική πρωτεϊνική μπάρα, ανάλογα και με τα γραμμάρια που ζυγίζει, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 400 θερμίδες

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ : Πρωτεΐνες: Ποιοι πρέπει να τις καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες

Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc – Καλύβια Αττικής