...
Αρχική Blog Fitness Αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων από την πολλή ακινησία
Αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων από την πολλή ακινησία

Αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων από την πολλή ακινησία

Η πολύωρη ακινησία μπροστά στην τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνης θρόμβωσης – και όσο περισσότερη βλέπει κανείς, τόσο το χειρότερο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ιάπωνες επιστήμονες μελέτησαν 86.024 γενικώς υγιείς εθελοντές, οι οποίοι συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους, καταγράφοντας μεταξύ άλλων πόσες ώρες τηλεόραση έβλεπαν κάθε ημέρα. Οπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, όσοι από αυτούς περνούσαν πολλές ώρες ακίνητοι μπροστά σε μια οθόνη, είχαν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή, οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να αποβούν θανατηφόρες.

Οπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Circulation», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), η συχνότητα των θανατηφόρων θρομβώσεων ήταν σχεδόν τριπλάσια στους εθελοντές που έβλεπαν τηλεόραση επί περισσότερο από 5 ώρες την ημέρα, σε σύγκριση με όσους έβλεπαν λιγότερο από 2,5 ώρες ημερησίως.

Αντίστοιχα, η συχνότητα των θανατηφόρων θρομβώσεων ήταν σχεδόν διπλάσια σε όσους παρέμεναν ακίνητοι μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες επί 2,5 έως 4,9 ώρες την ημέρα.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι 59 από τους εθελοντές έχασαν τη ζωή τους από πνευμονική εμβολή σε διάρκεια 19 ετών, ενώ πολλοί άλλοι έπαθαν εμβολή αλλά αντιμετωπίστηκε εγκαίρως.

Για κάθε 2 πρόσθετες ώρες τηλεόραση, ο κίνδυνος θανάτου από θρόμβωση αυξανόταν κατά 40% – και αυτό ήταν ανεξάρτητο από το αν οι εθελοντές γυμνάζονταν ή όχι.

«Οταν κάποιος βλέπει μια κινηματογραφική ταινία ή μια τηλεοπτική σειρά που του αρέσει πολύ, μπορεί εύκολα να απορροφηθεί και να μείνει ακίνητος για πολλή ώρα, ειδικά τώρα που υπάρχει η δυνατότητα να βλέπει συνεχόμενα ταινίες ή το ένα επεισόδιο μετά το άλλο» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόρου Σιρακάβα από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα.

Ποια είναι η λύση; Να έχουμε τον νου μας, απαντά, ώστε να φροντίζουμε να σηκωνόμαστε συχνά (ει δυνατόν κάθε μισή ώρα) για να περπατάμε λίγο μέσα στο δωμάτιο και να πίνουμε άφθονο νερό. Η πνευμονική εμβολή δεν είναι σπάνια, αφού σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη την εκδηλώνουν 430.000 άνθρωποι.

Πηγή : tanea.gr

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media