...
Αρχική Blog Διατροφή Να μετράω θερμίδες ή μερίδες; Τι αξίζει καλύτερα;
Να μετράω θερμίδες ή μερίδες; Τι αξίζει καλύτερα;

Να μετράω θερμίδες ή μερίδες; Τι αξίζει καλύτερα;

Οι περισσότεροι που προσπαθούν να κάνουν δίαιτα ρωτάνε πόσες θερμίδες έχει η σοκολάτα, πόσες τα μακαρόνια με κιμά κ.ά., ώστε να αποφύγει την κατανάλωσή τους, αν έχουν πολλές θερμίδες.

Η χρήση βιβλίων θερμιδομετρητών, αποτελούν εργαλεία που μπορούν να εξασφαλίσουν μείωση του σωματικού βάρους, δεν εξασφαλίζουν όμως και την συντήρησή του. Γιατί άραγε;

Ας πάρουμε από την αρχή...

Για να μετράει κανείς θερμίδες, πρέπει πρώτα από όλα να κάνει καταγραφή όλων των τροφίμων που τρώει. Αυτό μπορεί να είναι ανιαρό και συνάμα κοπιαστικό, είτε χρησιμοποιεί κανείς χαρτί και μολύβι, είτε το κάνει με ψηφιακό τρόπο στον Η/Υ, ιδιαίτερα αν το κάνει για εβδομάδες. Όταν καταγράφεις κάθε σου μπουκιά, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν:

 • μπορεί να εκπλαγείς, όταν καταλάβεις πως η πραγματική σου διατροφή διαφέρει κατά πολύ από τη διατροφή που νομίζεις ότι ακολουθείς
 • μπορεί, καταγράφοντας την διατροφή σου, να αποκτήσεις ισχυρό κίνητρο, για να κάνεις καλύτερες διατροφικές επιλογές

Σε κάθε περίπτωση, η καταγραφή της διατροφικής πρόσληψης είναι ένα καλό κριτήριο σύγκρισης για το πόσο πλησιάζεις ή απομακρύνεσαι από τους προσωπικούς διατροφικούς σου στόχους. Όταν η καταγραφή είναι για λίγες ημέρες ή εβδομάδες είναι χρήσιμη, ωστόσο η καταγραφή των τροφών και των θερμίδων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να είναι πολύ μονότονη και κουραστική για τους περισσότερους, επειδή απαιτεί πολύ εντατική προσπάθεια που μπορεί να μην είναι και απολύτως απαραίτητη.

Μια καλή συμβουλή είναι ότι όταν είσαι σε δίαιτα, να ακολουθείς τη μέθοδο καταγραφής, για την περίοδο που θα σου συστήσει ο διαιτολόγος σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Ποσες θερμίδες έχουν τα μακαρόνια

Επι της ουσίας

Σε μια εβδομαδιαία καταγραφή οι περισσότεροι παρατηρούν

 • Πόσες θερμίδες κατανάλωσαν
 • Αν έφαγαν γλυκά
 • Τι δεν ακολούθησαν στο πρόγραμμα διατροφής που τους σύστησε ο διαιτολόγος
 • Πόσο απέκλιναν από τη διατροφή τους, όταν γευμάτιζαν σε εκδηλώσεις ή εστιατόρια

Ενώ συνήθως παραβλέπουν

 • Αν είχαν σταθερότητα στις ώρες που είχαν το αίσθημα της πείνας (5 γεύματα την ημέρα)
 • Η μερίδα του πρωινού να ήταν πλήρες, εξατομικευμένη και θρεπτική
 • Αν ακολούθησαν στα μεσημεριανά τους γεύματα, το μεσογειακό μοντέλο διατροφής, βάσει των διατροφικών προτιμήσεων και αποστροφών τους
 • Αν η μερίδα που κατανάλωναν τους προκαλούσε κορεσμό ή συνέχισαν να τρώνε μέχρι να τελειώσουν το πιάτο
 • Αν οι περισσότερες επιλογές τροφίμων, ήταν θρεπτικές, σε αντίθεση με τις τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία, που είναι για περιστασιακή κατανάλωση

Αυτές οι παρατηρήσεις που συνήθως παραβλέπονται, σχετίζονται άμεσα όμως με τη διατροφική συμπεριφορά, η οποία αποτελεί και την βάση, για να διατηρήσει κάποιος τη μείωση του βάρους του.

Ωστόσο, ένας πιο εύκολος τρόπος για να έχεις το καθημερινό σου διαιτολόγιο υπό τον έλεγχό σου, χωρίς να μετράς όλες τις θερμίδες της ημέρας, είναι να μετράς των αριθμό των μερίδων που καταναλώνεις από μία ποικιλία τροφών. Αuτή η σκέψη συμπληρώνεται με την εκπαίδευση για το μέγεθος της μερίδας που θα καταναλώνεις.

Συμπέρασμα

Αν όντως πρόκειται να μπείτε σε μια διαδικασία καταγραφής τροφών και γευμάτων φροντίστε να το κάνετε για τους σωστούς λόγους. Αξιοποιήστε τις καταγραφές για να παρατηρήσετε και να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες χωρίς να χρειάζεται να είστε μαθηματικός και να προσθέτετε τις θερμίδες κάθε τροφίμου, που εισάγετε στη διατροφή σας.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Πάρης Παπαχρήστος , Διαιτολόγος Αθήνα

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media