...
Αρχική Blog Διατροφή Ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις λόγω κακής διατροφής
Ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις λόγω κακής διατροφής

Ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις λόγω κακής διατροφής

Ποιες είναι οι παθολογικές καταστάσεις και ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή;

Η διατροφή είναι ένα κομμάτι της καθημερινής μας ζωή, που χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια, και όσο πάει εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Ξεκινήσαμε από τους Homo Sapiens και τους Homo Neanderthals, όπου ακολουθούσαν τη λεγόμενη Παλαιολιθική Δίαιτα, με άφθονες πρωτεΐνες, αλλά και υδατάνθρακες και λιπαρά.

Μέχρι σήμερα, που πλέον έχουμε όλων των ειδών τα τρόφιμα, σε άπειρες μορφές και είδη.

Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Σίγουρα, οι πρόγονοι μας και οι Αρχαίοι Έλληνες, δεν παρουσίαζαν ασθένειες τόσο γνωστές, καθώς πιθανών και δεν υπήρχαν τα μέσα να εξακριβώνονται ενώ η διατροφή τους ήταν πολύ καλύτερη από τη σημερινή. Παρόλα αυτά , και με το πέρασμα του χρόνου και την ανεπτυγμένη τεχνολογία, έχουμε πλέον όλα τα μέσα για να προλαμβάνουμε τις ασθένειες που σχετίζονται κατά κύριο λόγω από την κακή διατροφή που ακολουθούμε.

Στις μέρες μας, το να βρει κάποιος ένα εύκολο, γρήγορο και μη υγιεινό γεύμα είναι πολύ εύκολο. Επίσης, τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πλέον πολύ διαδεδομένα, και το εμπόριο έχει άπειρες επιλογές σε όλα τα είδη. Μην ξεχνάμε, πως η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης είναι επίσης πολύ συχνό φαινόμενο, ενώ η παχυσαρκία πλέον εμφανίζεται από πολύ μικρή ηλικία.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις κακές συνήθειες διατροφής και θρέψης , συμβάλλουν στο να έχουμε αυξημένες εμφανίσεις των ασθενειών , που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με μία ισορροπημένη διατροφή.

Ποιες είναι οι παθολογικές καταστάσεις και ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή; 

Αύξηση της χοληστερίνης 

Η αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα , και κυρίως της κακής LDL χοληστερίνης, συχνά οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων ( όπως το βούτυρο, οι μαργαρίνες, τα λιπαρά κρέατα , η κρέμα γάλακτος, τα λιπαρά τυριά, καθώς και στην αυξημένη θερμιδική πρόσληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

χοληστερινη και κακη διατροφη

Είναι μία πολύ συχνή κατάσταση στις μέρες μας τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, και κατά κύριο λόγο φταίει η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Η πάθηση, η υπερχοληστερολαιμία, μπορεί να οδηγήσει στο πέρασμα του χρόνου , σε σοβαρές μετέπειτα επιπτώσεις , όπως το εγκεφαλικό , το έμφραγμα, το ανεύρυσμα, κάποια μορφή αγγειοπάθειας, νεφρική βλάβη, και πολλά άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Ποιες είναι οι τροφές που ρίχνουν την χοληστερίνη;

 Αύξηση των τριγλυκεριδίων 

Η αύξηση των τριγλυκεριδίων είναι εξίσου συχνή , όπως και της χοληστερίνης , και είναι αποτέλεσμα κακής διατροφής, της υπερκατανάλωσης τροφής και της χρήσης αλκοόλ. Επίσης, η αύξηση αυτή , μπορεί να οφείλεται και στην κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται στα προϊόντα που αναφέραμε και για τη χοληστερίνη.

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια μπορεί να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα, ενώ μπορεί σε συνδυασμό με άλλες παθολογικές καταστάσεις , μπορεί να προκαλέσουν αποφράξεις στα αγγεία.

Υπεργλυκαιμία και Διαβήτης 

Η αύξηση του σακχάρου του αίματος , μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών αιτιών, από κληρονομικές αιτίες μέχρι αιτίες που οφείλονται στην κακή διατροφή, σε διαταραχή του ισοζυγίου προσλαμβανόμενων – αποβαλλόμενων θερμίδων.

Η αύξηση αυτή, είτε εκτείνεται σε διαβητικά είτε σε ελαφρώς υπεργλυκαιμικά επίπεδα, αποκαλείται υπεργλυκαιμία.

διαβητης και κακη διατροφη

Από τη διατροφή μας , η υπερκατανάλωση υδατανθράκων , όπως τα τυποποιημένα σνακ, τα γλυκά, η ζάχαρη , καθώς και η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, οδηγεί σε απορρύθμιση του ζαχάρου , το οποίο με τη σειρά του δρα τοξικά σε πολλά όργανα, και μπορεί να προκαλέσει διαβητική νεφροπάθεια, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, αρτηριοσκλήρυνση.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Ποια τα συμπτώματα και τι διατροφή πρέπει να κάνουν όσοι έχουν διαβήτη

Υπερουριχαιμία 

Η αύξηση του ουρικού οξέος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά και στις αρθρώσεις. Είναι ασθένεια που οφείλεται σε κακή διατροφή, με κατάχρηση κρέατος και θαλασσινών, λιπαρών, με μειωμένη κατανάλωση νερού και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Υπερομοκυστεϊναιμία 

Η ομοκυστεΐνη είναι μία ουσία που παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό ως κατάλοιπο του μεταβολισμού. Σε συνθήκες έλλειψης του οργανισμού , συσσωρεύεται στο αίμα και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή νόσο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οφείλεται σε ελαττωμένη λήψη φυλλικού οξέος ( με μη κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών) , έλλειψη Βιταμίνης Β6 ( που βρίσκεται στα όσπρια, στα δημητριακά, το ψωμί ολικής αλέσεως και τη ζύμη) και της Βιταμίνης Β12 ( που βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά).

Μεταβολικό Σύνδρομο 

Είναι ένα οργανικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών, συχνά χωρίς συμπτώματα. σε αυτό το σύνδρομο, υπάρχουν ταυτόχρονα κακοήθης κατανομή παραπάνω βάρους στην κοιλιακή χώρα και στα άκρα, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, παθολογικά χαμηλή καλή χοληστερίνη HDL, οριακά φυσιολογική αρτηριακή πίεση αίματος και γλυκόζη νηστείας.

μεταβολικο συνδρομο και κακη διατροφη

Δεν χρειάζεται να υπάρχουν όλα αυτά τα συμπτώματα, αρκούν και τρία για να χαρακτηριστεί μεταβολικό σύνδρομο. Η ασθένεια αυτή σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή , καθώς η υπερβολική κατανάλωση γλυκών , ζάχαρης, λιπαρών, η υπερβολική πρόσληψη άλατος και θερμίδων , μπορεί να προκαλέσει αυτό το σύνδρομο και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια , διαβήτη ακόμα και θάνατο.

Δυσκοιλιότητα 

Ένα πολύ σημαντικό σύμπτωμα που σχετίζεται με τη διατροφή και είναι πολύ συχνό , είναι και η δυσκοιλιότητα. Συχνά οφείλεται σε ελαττωμένη πρόσληψη φυτικών ινών και νερού, η κακή διατροφή, η έλλειψη κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Η δυσκοιλιότητα δεν θεωρείται ασθένεια, αλλά μπορεί να είναι η αιτία για πολλές ασθένειες.

Αναιμία κατά την ανάπτυξη και σε νεαρές γυναίκες 

Η αναιμία φείλεται συχνά στην έλλειψη σιδήρου που λείπει από τη διατροφή μας. Ο σίδηρος περιέχεται στο κόκκινο κρέας , ενώ φυτικές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια , η σόγια, το πίτουρο, το σπανάκι, το κουνουπίδι, οι ελιές , οι ξηροί καρποί και σπόροι.

Υπέρταση 

Άλλη μία κατάσταση που οφείλεται στην κακή διατροφή και είναι και αυτή πολύ διαδεδομένη είναι η υπέρταση. Η αύξηση της πίεσης του αίματος προκαλεί εμφράγματα , εγκεφαλικά επεισόδια και ανευρύσματα, ενώ η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων, καφέ , αλκοόλ, άλατος , η μη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δουλεύουν υπέρ της.

υπερταση λογω κακης διατροφης

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Ο ρόλος της άσκησης στους ασθενείς με Υπέρταση

Οστεοπόρωση 

Θεωρείται η πιο συχνή πάθηση του σκελετού, και θα μπορούσαμε να πούμε πως σημαντικό ρόλο και εδώ παίζει η διατροφή. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφέ , αναψυκτικών, και η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου (μη κατανάλωση γαλακτοκομικών) και Βιταμίνης D3 , είναι παράγοντες που βοηθάνε στην εμφάνιση της και ειδικά στις γυναίκες.

Στεφανιαία καρδιακή νόσος 

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες που αναφέρθηκαν σε συνδυασμό με την κακή διατροφή, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση στεφανιαίας καρδιακής νόσου.

Παχυσαρκία 

Η νούμερο ένα κατάσταση που μπορούμε να πούμε πως συνδέεται άμεσα με την διατροφή, και δε την κακή. Είναι μία ασθένεια που μπορεί να είναι κληρονομική και γενετική, αλλά είναι και άμεσο αποτέλεσμα της κακής διατροφής. Συνδέεται με όλες τις παραπάνω ασθένειες που αναφέραμε, όπως επίσης και με την εμφάνιση καρκίνου.

παχυσαρκια διατροφη

Τα ακατάστατα γεύματα, η υπερβολική κατανάλωση κακών θερμίδων, όλων των παραπάνω που αναφέρθηκαν, η λήψη γευμάτων πριν ακριβώς από τον ύπνο, είναι συνήθειες που προκαλούν την εμφάνιση της παχυσαρκίας.

Καρκίνος 

Το αλκοόλ είναι η δεύτερη μετά τον καπνό, καρκινογόνα ουσία που σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνων. Το υπερβολικό λίπος στη διατροφή και η κατάχρηση του κρέατος , συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνων.

Αντίθετα, η κατανάλωση καλά πλυμένων φρούτων και λαχανικών έχει προστατευτικό ρόλο. Επίσης, οι φυτικές ίνες δείχνουν οι έρευνες πως προστατεύουν επίσης από την εμφάνιση μορφών καρκίνων.

Κύρωση Ήπατος 

Τέλος, μια ασθένεια συχνή , που πολλές φορές ευθύνεται η κακή διατροφή , είναι η κύρωση του ήπατος. Συχνά , η εμφάνιση της οφείλεται από τη χρόνια κατανάλωση αλκοόλ και η χρόνια κακή διατροφή με όλα τα παραπάνω που αναφέραμε.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media