Αρχική Fitness Aσκήσεις για γλουτούς με kettlebell

Aσκήσεις για γλουτούς με kettlebell

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε ασκήσεις για γλουτούς με τη χρήση του kettlebell.  Πριν όμως περάσουμε στις ασκήσεις θα δούμε γιατί πρέπει να τους γυμνάσουμε.

Γράφει η Βαλεντίνα Δημητρίου – Γυμνάστρια, Ρεντης

Το κάτω μέρος του σώματός μας αποτελείται από μια ποικιλία μυϊκών ομάδων. Τετρακέφαλους, οπίσθιους μηριαίους, γλουτούς, γαστροκνήμιο κτλ.  Συγκεκριμένα οι γλουτιαίοι μύες που θα αναφερθούμε στο συγκεκριμένο άρθρο είναι τρεις.  Είναι υπεύθυνοι για την κίνηση του ισχίου αλλά συμβάλλουν και σε άλλες λειτουργικές κινήσεις όπως η σταθεροποίηση του γόνατος, της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης καθώς εκτελούμε τρέξιμο ή άλματα.

 • Μέγας γλουτιαίος: Έλκει το πόδι προς τα πίσω, δηλαδή εκτελεί έκταση το ισχίο.
 • Μεσαίος γλουτιαίος: Απομακρύνει το πόδι από το σώμα προς το πλάι, δηλαδή εκτελεί απαγωγή του ισχίου.
 • Μικρός γλουτιαίος: Εκτελεί έξω στροφή του ποδιού, δηλαδή εκτελεί έσω στροφή στο ισχίο.

Οι γλουτοί παρέχουν υποστήριξη στο σώμα και απορροφούν τους κραδασμούς στην όποια καταπόνηση σε όποια φυσική δραστηριότητα γίνεται.  Εάν οι γλουτιαίοι είναι αδύναμοι τότε αρχίζει η καταπόνηση σε διάφορα μέρη του σώματος και οδηγούμαστε σε τραυματισμούς σε μύες και αρθρώσεις των κάτω άκρων.

Και ενώ οι γλουτοί είναι από τη φύση τους μια από τις πιο δυνατές και λειτουργικές μυικές ομάδες είναι επίσης μια μυϊκή ομάδα που μπαίνει σε κατάσταση αδράνειας πολύ πιο εύκολα από τις υπόλοιπες. Αυτό λέγεται Γλουτιαία Αμνησία.

Γλουτιαία Αμνησία

Είναι μία κατάσταση όπου το σώμα δεν μπορεί ή ξεχνά πως να ενεργοποιήσει σωστά τους γλουτιαίους μύες.  Αυτό οφείλεται σε κακή στάση του σώματος και έντονη καθιστική ζωή.  Με αποτέλεσμα να χάνεται η ικανότητα πλήρης κινητικότητας των ισχίων, να προκαλείται καταπόνηση στα γόνατα, τη μέση, τη πλάτη, ακόμα και την ωμική ζώνη.

Όταν βρισκόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καθιστή θέση δεν χρησιμοποιούμε τους γλουτιαίους μύες μας και κυρίως το μέγα γλουτιαίο.  Οι καμπτήρες του ισχίου σφίγγουν, δεν αιματώνονται καλά οι μύες, ούτε γίνεται καλή λήψη θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται και αύξηση του λίπους γύρω από την περιοχή.

Βέβαια τη συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να την παρατηρήσουμε ακόμα και σε ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό και τη γυμναστική.  Και να παρατηρούνται τραυματισμοί όπως το επιγονατιδομηριαίο σύνδρομο, το σύνδρομο του Iliotibial Band(γόνατο), το σύνδρομο του απιοειδούς μυός και της δισκοκήλης.

Για να αποτρέψουμε την γλουτιαία αμνησία και να κρατήσουμε τους γλουτιαίους μύες ενεργούς για να προσφέρουμε σταθεροποίηση στο σώμα και στα ισχία θα προχωρήσουμε στις ασκήσεις για γλουτούς με τη χρήση του kettlebell.

Ασκήσεις με τη χρήση του kettlebell

 1. Squats με το kettlebell ανάμεσα στα πόδια.

Aσκήσεις για γλουτούς με kettlebell

 1. Squats με τα πόδια ελάχιστα ανοιχτά και το kettlebell στο ένα χέρι.

 1. Deadlift με το kettlebell.

 1. Split deadlift με το kettlebell στο ένα χέρι.

 1. Romanian deadlift με το kettlebell στο ένα χέρι

Aσκήσεις για γλουτούς με kettlebell

 1. Προβολές με το kettlebell στο ένα χέρι.

 1. Bulgarian lunges με το kettlebell στο ένα χέρι.

 1. Γέφυρες με το kettlebell πάνω στη λεκάνη.

Aσκήσεις για γλουτούς με kettlebell

 1. Γέφυρες με το ένα πόδι και το kettlebell πάνω στη λεκάνη

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Βαλεντίνα Δημητρίου – Γυμνάστρια ,Ρεντης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

φυτική πρωτεΐνη

Φυτική ή Ζωική πρωτεΐνη : Ποια μας χορταίνει περισσότερο;

Η πρωτεΐνη είναι το μακροθρεπτικό συστατικό που μας χορταίνει περισσότερο. Χορταίνουμε όμως περισσότερο με φυτική ή ζωική πρωτεΐνη; Στο ερώτημα αυτό έχουν προσπαθήσει να...

Ακολουθήστε μας

89,724ΥποστηρικτέςΚάντε Like
26,344ΑκόλουθοιΑκολουθήστε