More
  ΑρχικήΦυσικοθεραπείαAρθροσκόπηση στον ώμο: Τι είναι, ποια η διαδικασία και ο χρόνος αποκατάστασης

  Aρθροσκόπηση στον ώμο: Τι είναι, ποια η διαδικασία και ο χρόνος αποκατάστασης

  Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική κλειστή μέθοδος κατά την οποία γίνεται επισκόπηση της άρθρωσης με κάμερα υψηλής ανάλυσης δια μέσου οπών του δέρματος κάτω του 1 εκ.

  Στον ίδιο χρόνο ο ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί να διαγνώσει το σύνολο των παθήσεων του ώμου και να προχωρήσει στην επιδιόρθωση της βλάβης όπου και όταν αυτή απαιτείται.

  Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος, Γλυφάδα

  Το πλεονέκτημα της αρθροσκόπησης είναι ότι μπορούμε να δούμε τους τραυματισμένους ιστούς σε πολλαπλάσια ανάλυση και μεγέθυνση σε υψηλής ευκρίνειας οθόνη. Έτσι επιδιορθώνεται πλήρως το πρόβλημα στον ώμο με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με τις ανοιχτές χειρουργικές μεθόδους.

  αρθροσκοπηση ωμου τι ειναι, αποκατασταση, διαδικασια και ποσο ποναει

  Σε ποιες παθήσεις τη χρειαζόμαστε

  Αν εξαιρέσουμε την αντιμετώπιση σύνθετων καταγμάτων του ώμου, με την αρθροσκόπηση στον ώμο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδαρθρικό και εξωαρθρικό πρόβλημα της ωμικής ζώνης. Πιο συγκεκριμένα αντιμετωπίζονται:

  • Ρήξη του υπερακανθίου και των λοιπών τενόντων του ώμου
  • Υποτροπιάζον εξάρθρημα και αστάθεια
  • Σύνδρομο πρόσκρουσης
  • Παθήσεις του δικεφάλου
  • Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
  • Ρήξη επιχειλίου χόνδρου
  • Βλάβη SLAP
  • Συμφυτική θυλακίτιτδα (παγωμένος ώμος)
  • Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής

  Ποια είναι η διαδικασία της αρθροσκόπησης ώμου

  Η αρθροσκόπηση δεν απαιτεί παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο για διανυκτέρευση (one day surgery) και μπορεί να αποχωρήσει 3-4 ώρες μετά την επέμβαση στον ώμο.

  Πραγματοποιείται με ελαφρά γενική αναισθησία και ο συνολικός χρόνος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι περίπου 1-1/2 ώρα ανάλογα με την έκταση της βλάβης που θα αντιμετωπιστεί.

  Συνολικά γίνονται 3-4 οπές στο δέρμα περιμετρικά του ώμου δια μέσου των οποίων ο ορθοπαιδικός χειρουργός τοποθετεί την κάμερα και ειδικά μικρά εργαλεία για να μπορέσει να προχωρήσει στην αποκατάσταση της πάθησης.

  Μετά το εξιτήριο θα λάβει οδηγίες μετεγχειρητικής παρακολούθησης στο ιατρείο.

  πονος στην αρθροσκοπηση ωμου και χρονος αποκαταστασης

  Θα πονάω μετά την επέμβαση και αν ναι σε τι βαθμό;

  Μια συχνή απορία είναι, αν θα νιώθει πόνος με την αρθροσκόπηση στον ώμο.

  Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου της αρθροσκόπησης του ώμου είναι ότι αποφεύγονται οι μεγάλες τομές της κλασσικής ανοιχτής μεθόδου που δημιουργούν στον ασθενή σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο ναι δύσμορφες ουλές στο δέρμα.

  Οι ιστοί δεν τραυματίζονται καθώς τα ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να αποκτήσουμε πρόσβαση στην άρθρωση είναι ατραυματικά.

  Αυτό έχει σαν συνέπεια ο ασθενής να βιώνει μετεγχειρητικά ελάχιστο πόνο τις πρώτες ημέρες που αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα τύπου παρακεταμόλης και η αποκατάσταση του να είναι ταχύτερη και πιο ανώδυνη.

  Ποιος είναι ο χρόνος της αποκατάστασης;

  Τις πρώτες εβδομάδες μετά την αρθροσκόπηση θέλουμε να υπάρχει μία ελεγχόμενη, υποβοηθούμενη κίνηση του ώμου ούτως ώστε αφενός να δώσουμε στον οργανισμό τον χρόνο που χρειάζεται για την επούλωση αλλά και να μη βιώσει ο ασθενής δυσκολίες στην καθημερινότητα του όπως το να φάει, να πλυθεί, να γράψει, να κάνει χρήση υπολογιστή, κτλ.

  Έτσι δεν χρησιμοποιείται κάποιος νάρθηκας απαγωγής και πλήρους ακινητοποίησης παρά μόνο μία απλή ανάρτηση ώμου την οποία μπορεί να αφαιρεί κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και στον ύπνο χρησιμοποιώντας τη για να ξεκουράζει το άκρο.

  Από την πρώτη ημέρα που ξεκινάει η αποκατάσταση στον ώμο, γίνονται κάποιες απλές ασκήσεις και το επόμενο διάστημα ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα από έμπειρους φυσικοθεραπευτές που στηρίζεται κατά βάση στην κινησιοθεραπεία και ο ασθενής ακολουθεί στο σπίτι του.

  Σκοπός από την 1η ημέρα που ξεκινά η περίοδος αποκατάστασης μετα την αρθροσκόπηση, είναι η ανάκτηση ενός πλήρους και ανώδυνου εύρους κίνησης του ώμου που θα επαναφέρει τον ασθενή πλήρως λειτουργικό στις καθημερινές του δραστηριότητες και τον αθλητισμό.

  ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Εξάρθρημα ώμου: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και η αποκατάσταση

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος με ιατρείο στην Γλυφάδα

  Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος, Γλυφάδα


  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε