...
Αργό και γρήγορο μυικό προφίλ

Αργό και γρήγορο μυικό προφίλ

Αργό και γρήγορο μυικό προφίλ. Ποια είναι η κατάλληλη προπόνηση ανάλογα με το μυικό προφίλ σας. Ο λόγος που ίσως παραμένετε στάσιμοι.
Καταρχάς για να προσδιορίσει ένας γυμναστής το μυικό προφίλ ενός ασκούμενου υπάρχουν διάφοροι τρόποι.
Ο απλός τρόπος ώστε να προσδιορίσουμε κάποιου το μυικό προφίλ είναι να γνωρίζουμε το ιστορικό αθλητικών δραστηριοτήτων αλλά και την προπονητική ηλικία του(πόσο καιρό αθλείται). Το DNA του κάθε ανθρώπου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του μυικού προφίλ κάτι το οποίο μπορούμε να το ανακαλύψουμε μόνο με ειδικές εξετάσεις αίματος αλλά και βιοψία του μυός(επώδυνο) αν και αυτοί οι δύο τρόποi είναι και οι πιο σύνθετοι.
Όταν το άθλημα ή τα αθλήματα με τα οποία έχει ασχοληθεί ο ασκούμενος είναι ταχυδυναμικά και δυναμικά συνήθως έχουμε ένα γρήγορο μυικό προφίλ να διαμορφώσουμε. Όταν το μυικό προφίλ είναι γρήγορο σημαίνει πως οι μυικές ίνες αποτελούνται κυρίως από ίνες ταχείας συστολής και λιγότερο από ίνες βραδείας συστολής. Τι σημαίνει αυτό?
Ο ασκούμενος αν έχει ως στόχο να αναπτυχθεί μυικά θα πρέπει να ακολουθήσει διαφορετικά πρωτόκολλα απ’ ότι θα εφάρμοζε κάποιος ο οποίος δεν έχει το ίδιο μυικό προφίλ.
Πάμε λοιπόν να περιγράψουμε ποια είναι αυτά τα προπονητικά πρωτόκολλα και γιατί είναι η μόνη επιλογή ενός ασκούμενου με περισσότερες ίνες ταχείας συστολής.
Ένταση προπόνησης και ζώνη επαναλήψεων: Γρήγορο μυικό προφίλ
Η ένταση σε ταχυδυναμικά αθλήματα είναι μεγάλη. Η ποσότητα των ασκήσεων και των συνολικών επαναλήψεων είναι συνήθως μικρή. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι απαιτήσεις των συγκεκριμένων αθλημάτων κάνουν την προπόνηση να είναι τέτοια ώστε να αυξηθεί η απόδοση ενός αθλητή. Οι εντάσεις δεν πέφτουν του 80% της 1ΜΕ(μίας μέγιστης επανάληψης) και φτάνουν το 100% ενώ η ζώνη επαναλήψεων κυμαίνεται από 1-8 επαναλήψεις εκτός την αρχή της season που για να προετοιμάσουν τους μύες τους οι προπονητές μειώνουν την ένταση και αυξάνουν την ποσότητα..
Για έναν όμως ο οποίος ασχολείται μόνο με το bodybuilding/fitness και έχει γρήγορο μυικό προφίλ η ζώνη επαναλήψεων κυμαίνεται από 4 έως 8 επαναλήψεις και αυτό διότι προπονήσεις με επαναλήψεις μικρότερες των 4 προσφέρουν μόνο νευρικές προσαρμογές και όχι υπερτροφικές. Ένας ο οποίος έχει γρήγορο μυικό προφίλ και δεν προπονείται ”κυρίως” με αυτές τις εντάσεις και επαναλήψεις σίγουρα δεν θα δει τα αποτελέσματα που αναμένει στην προσπάθεια του να αναπτυχθεί. Όταν λέμε κυρίως το εννοούμε. Δηλαδή βασικό πρωτόκολλο προπόνησης θα είναι αυτό που περιγράψαμε, χωρίς όμως να παραλείπουμε και εντάσεις μικρότερες με μεγαλύτερη ποσότητα επαναλήψεων. Αυτό διότι ένας με γρήγορο μυικό προφίλ έχει και αργές μυικές ίνες βραδείας συστολής οι οποίες ενεργοποιούνται με πιο μικρές εντάσεις.

Ένταση προπόνησης και ζώνη επαναλήψεων:Αργό μυικό προφίλ

Εδώ έχουμε αθλητές με μικρές απαιτήσεις δύναμης και ταχυδύναμης. Παραδείγματος χάρη αθλητές αντοχής, αλλά και άτομα τα οποία δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον αθλητισμό και είναι αρχάριοι στην προπόνηση με βάρη. Όπως καταλαβαίνουμε το ποσοστό ινών ταχείας συστολής είναι μειωμένο και έχουμε να κάνουμε με μεγαλύτερο ποσοστό ινών βραδείας συστολής. Αυτό σημαίνει ότι για να αναπτυχθούμε μυικά θα πρέπει η προπόνηση μας να ακολουθεί διαφορετικά πρωτόκολλα.
Εδώ οι εντάσεις και οι επαναλήψεις ακολουθούν κυρίως αυτές του κλασικού πρωτοκόλλου της μυικής υπερτροφίας που είναι: 8-12 επαναλήψεις από 67 έως 85% 1ΜΕ. Σε πρώτη φάση παίζουμε με το εύρος 10-12 επαναλήψεων και μετά πέφτουμε στις 8. Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι ασκούμενοι με αργό μυικό προφίλ δεν πρέπει να ασκούνται με μεγαλύτερες εντάσεις και μικρότερο εύρος επαναλήψεων σε ένα μακρόκυκλο(ετήσιο προπονητικό πλάνο) ή μεσόκυκλο(1 έως 4 μήνες προπονητικό πλάνο). Όπως και στο γρήγορο μυικό προφίλ υπάρχει ένα ποσοστό με ίνες βραδείας συστολής, έτσι και στο αργό υπάρχει ποσοστό με ίνες ταχείας συστολής που για να ενεργοποιηθούν χρειάζονται ερεθίσματα με υψηλές εντάσεις.
Συμπεραίνοντας υπάρχουν δύο είδη μυικών προφίλ, που αυτό σημαίνει ότι αναλόγως το μυικό προφίλ ,ανάλογα καθορίζεται και το είδος προπόνησης. Όπως καταλαβαίνουμε η προπονητική δεν είναι τόσο απλή. Είναι μια επιστήμη που απαιτεί γνώσεις και εμπειρία και δεν μπορεί ο καθένας να καθορίζει προπονητικά πλάνα σε άλλους τα οποία μπορεί να έχουν δουλέψει στον ίδιο. Ψάξτε, μάθετε, βρείτε έναν coach να σας αναλάβει όπως θα ψάχνατε να βρείτε έναν γιατρό τον οποίο θα εμπιστευόσασταν.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Λουγιάκης Φραγκίσκος ,Γυμναστής -Χανιά   

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media