...
Αρχική Blog Διατροφή Αποξηραμένα φρούτα: Πως γίνονται; Πως μπορώ να τα φτιάξω;
Αποξηραμένα φρούτα: Πως γίνονται; Πως μπορώ να τα φτιάξω;

Αποξηραμένα φρούτα: Πως γίνονται; Πως μπορώ να τα φτιάξω;

Η αποξήρανση των φρούτων είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται πολλά χρόνια τώρα για την διατήρηση των φρούτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα αποξηραμένα φρούτα διατηρούνται για αρκετό διάστημα εκτός ψυγείου, αφού αφαιρείται το νερό, οπότε μειώνεται και η πιθανότητα ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Για να αποξηράνουμε φρούτα, μπορούμε να το κάνουμε είτε αφήνοντας τα φρούτα στον ήλιο ή σε ειδικά μηχανήματα αφυδάτωσης που ονομάζονται αποξηραντές τροφίμων.

φρουτα αποξηραμενα πως γινονται

Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που συνήθως ακολουθούν οι παραγωγοί, ανάλογα π.χ. με το βαθμό αφυδάτωσης που θέλουν να έχει το τελικό προϊόν (π.χ. ημί- αφυδατωμένα ή αποξηραμένα φρούτα) ή την περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα. Πιο συγκεκριμένα η διαδικασία αφυδάτωσης έχει ως εξής:

Πως γίνονται τα αποξηραμένα φρούτα;

  1. Προετοιμασία του φρούτου

Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει την περισυλλογή των φρούτων από τα δέντρα, το πλύσιμο ή ξεφλούδισμα των φρούτων και την διατήρηση εκείνων που μαυρίζουν εύκολα στο νερό.

  1. Μπλανσάρισμα/ μούλιασμα σε νερό με ζάχαρη

Τα φρούτα, ανάλογα με το είδος τους, βράζουν για 5 λεπτά σε νερό, μία διαδικασία που φέρει διάφορα πλεονεκτήματα, όπως την διατήρηση του χρώματος.

Σε αυτό το στάδιο κάποια από τα φρούτα μουλιάζουν σε σιρόπι (νερό με ζάχαρη δηλαδή), διαδικασία η οποία έχει εξίσου αρκετά οφέλη για το φρούτο.

φρουτα σε βρασμενο νεο για να αποξηρωθούν

  1. Θείωση

Σε αυτό το στάδιο κάποιοι παρασκευαστές υποβάλουν τα φρούτα σε θείωση, δηλαδή βυθίζουν ή ψεκάζουν τα φρούτα με θειώδη, ουσίες που συμβάλουν στην διατήρηση του χρώματος και στον μεγαλύτερο χρόνο ζωής των αποξηραμένων φρούτων.

  1. Αποξήρανση

Σε αυτό το στάδιο, αφού έχουν προετοιμαστεί τα φρούτα ανάλογα με το είδος τους, τοποθετούνται στους αποξηραντές. Όσο πιο γρήγορα τοποθετηθούν τα φρούτα από την συγκομιδή τους στα μηχανήματα, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Ο χρόνος και η θερμοκρασία εξαρτάται από το είδος του φρούτου.

  1. Συσκευασία

Τα φρούτα πρέπει να συσκευάζονται αμέσως μετά την αποξήρανσή τους για να μην απορροφήσουν υγρασία από το περιβάλλον.

Να επιλέγουμε τελικά αποξηραμένα φρούτα;

Αφού είδαμε την διαδικασία του πως μπορούμε να φτιάξουμε αποξηραμένα φρούτα πάμε να δούμε πόσο καλή επιλογή είναι.

πως να φτιαξω αποξηραμενα φρουτα

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν μία καλή επιλογή σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας. Έχουν καλή θρεπτική αξία καθώς περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο κ.α.), ενώ είναι χαμηλά σε λίπος.

Δεν πρέπει να αντικαθιστούν  το φρέσκο φρούτο, αλλά να αποτελούν μία εναλλακτική αυτού κάποιες φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να τα καταναλώσετε ως δεκατιανό ή απογευματινό συνδυαστικά με ξηρούς καρπούς ή λίγο τυρί ή γιαούρτι.

Μπορείτε ακόμα να τα προσθέσετε σε σαλάτες ή σε σάλτσες στο φαγητό ώστε να δώσουν παραπάνω γεύση, υφή, αλλά και θρεπτικά συστατικά.

Τί να προσέχουμε πριν την αγορά τους;

Όπως είπαμε τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μία θρεπτική επιλογή. Πρέπει όμως να προσέχουμε κάποια πράγματα κατά την αγορά και κατανάλωση τους.

Αρχικά, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα συντηρητικά πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες και να αποφεύγουμε εκείνα τα φρούτα που έχουν επεξεργαστεί με θειώδη. Επιπλέον, καλό είναι να επιλέγουμε αποξηραμένα φρούτα χωρίς έξτρα προσθήκη ζάχαρης, καθώς οφείλουμε με βάση τις συστάσεις να καταναλώνουμε μικρά ποσά ζάχαρης καθημερινά.

Τέλος, τα αποξηραμένα φρούτα είναι και θερμιδικά πυκνά, δηλαδή σε μικρή ποσότητα έχουν πολλές θερμίδες. Πρέπει λοιπόν να καταναλώνονται με φειδώ χωρίς να ξεφεύγουμε στις ποσότητες.

Συνταγή για αποξηραμένες μπανάνες στο σπίτι

Για να δημιουργήσουμε αποξηραμένα φρούτα στο σπίτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ειδικά μηχανήματα αποξήρανσης που μπορούμε να βρούμε στην αγορά. Μπορούμε όμως να τα φτιάξουμε και στο φούρνο, μία διαδικασία που χρειάζεται αρκετή υπομονή, καθώς πρέπει τα φρούτα να μείνουν για αρκετή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία.

συνταγη για αποξηραμενες μπανανες

Δείτε εδώ μία εύκολη συνταγή για φτιάξετε μόνοι σας αποξηραμένες μπανάνες χωρίς πρόσθετα ζάχαρα:

Υλικά

  • Μπανάνες
  • Στυμμένο λεμόνι

Οδηγίες

  • Ξεφλουδίστε και κόψτε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες
  • Ραντίστε τα κομμάτια μπανάνας με λίγο στυμμένο λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
  • Ανοίξτε τον φούρνο σας στην χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία.
  • Τοποθετήστε τις φέτες μπανάνας σε ένα ταψί με λαδόκολλα σε μια στρώση χωρίς να ακουμπάνε οι φέτες μεταξύ τους.
  • Αφήστε τες για αρκετή ώρα (~1-2 ώρες) μέχρι να αποξηραθούν εντελώς.
  • Αποθηκεύστε τες σε δοχείο ή σακούλα αποθήκευσης τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς.
  • Σερβίρετε με γιαούρτι, λίγους ξηρούς καρπούς και μέλι.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα φρούτα ανεβάζουν την χοληστερίνη; Τι ισχύει;

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Απο την Μελίνα Τσαγκατάκη – Τσιρίγγα διαιτολόγος, διατροφολόγος, συνεργάτης του Διατροφολογικού κέντρου Bioiatriki+ στους Αμπελόκηπους Αθήνας.

Βιβλιογραφία:

  • Food and Agriculture Organization of the United Nations: Dried fruits https://www.fao.org/3/au111e/au111e.pdf
  • Keast, D.R. et al, 2011. Dried fruit consumption is associated with improved diet quality and reduced obesity in US adults: National Health and Nutrition Examination Survey, 1999-2004. Nutrition research, 31(6):460-467.
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media