...
Αρχική Blog Διατροφή 8 συμβουλές διατροφής για να πετύχεις τους στόχους σου
8 συμβουλές διατροφής για να πετύχεις τους στόχους σου

8 συμβουλές διατροφής για να πετύχεις τους στόχους σου

Η διατροφή είναι αγαπημένο θέμα που προκαλεί μυστήριο και πολλές απορίες. Άνθρωποι που έχουν επισκεφτεί αρκετούς διαιτολόγους, πέφτουν σε σύγχυση γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από τον κάθε επαγγελματία διατροφής. Αν προσθέσουμε τους δήθεν επαγγελματίες διατροφής και το internet…οι πραγματικές γνώσεις της διατροφής είναι εξαιρετικά σπάνιες !

Γράφει η Μαριλένα Πετράκου – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κερατσίνι

Γιαυτο και σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε τις βασικές γνώσεις που πρέπει να έχεις πάντα υπόψιν σου για την διατροφή, είτε βρίσκεσαι σε πρόγραμμα δίαιτας, είτε υποστηρίζεις την ισορροπημένη διατροφή !

  • ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΟ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ 

τροφές για αθλούμενους

Αρκετά προγράμματα διατροφής αποκλείουν συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι τα ζυμαρικά, τα γλυκά και το αλκοόλ. Όντως υπάρχουν ομάδες τροφίμων που αποδίδουν περισσότερες θερμίδες από τις υπόλοιπες, αλλά η καθολική απαγόρευση τους μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και αύξηση εμφάνισης των μοντέλων στέρησης. Επομένως, προτίμησε αυτές τις ομάδες τροφίμων κανονικά σε εβδομαδιαία βάση αλλά σε μικρότερες και ισορροπημένες ποσότητες, αντί να τα αφαιρείς εντελώς από την διατροφή σου !

  • Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ

Αν ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα δίαιτας για 2 εβδομάδες και δεις την ζυγαριά να κατεβαίνει 3-4 κιλά…να είσαι σίγουρος ότι δεν είναι η απώλεια που θέλεις να δεις ! Η μεγάλη και ξαφνική μείωση στην ζυγαριά μπορεί να συμβαίνει για 1 με 2 μήνες σε διάφορα προγράμματα, αλλά σχεδόν ποτέ η απώλεια αυτή δεν είναι από το αποθηκευμένο λίπος σου ! Για να συμβεί η καύση του λίπους, θα πρέπει να έχεις υπομονή και επιμονή για την σταδιακή απώλεια !

  • ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ 

Αν κατά καιρούς έχεις κάνει το πρόγραμμα της φίλης σου, ίσως είδες κάποια μείωση στην ζυγαριά σου. Ήταν όμως η βέλτιστη και ιδανική για εσένα ; Το πιθανότερο είναι όχι ! Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος θα εκτιμήσει τις διατροφικές σου ανάγκες, το ιατρικό και ατομικό ιστορικό σου, το οικονομικό status σου, τις διατροφικές προτιμήσεις, το ωράριο καθημερινότητας σου και πολλά ακόμα, για να φτάσει στην δημιουργία του πλάνου σου, σύμφωνα με τους στόχους που έχετε θέσει μαζί !

  • ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ 

Μην απευθύνεσαι στον διαιτολόγο σου μόνο για να σου πει πόσες θερμίδες έχει το γεύμα ή το γλυκό σου ! Υπάρχει η αντίληψη ότι οι διαιτολόγοι είμαστε ‘αδυνατιστές’. Όποιος όμως πραγματικά έχει ζήσει την εμπειρία του διαιτολόγου, βλέπει πως δεν μετράμε θερμίδες ! Επικεντρώσου στο γιατί θέλεις να φας κάτι συγκεκριμένο και αν αυτό το τρόφιμο είναι θρεπτικό για σένα, και όχι θερμιδογόνο !

  • ΜΗΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΣΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΖΥΓΑΡΙΑΣ

Η σωστή διατροφή είναι πολλά παραπάνω από ότι ένα νούμερο στην ζυγαριά ! Το νούμερο αυτό είναι αρκετά μεταβλητό για να σε καθορίζει και να σε αγχώνει. Προσπάθησε να εστιάσεις σε διατροφικές συνήθειες και στην πρόληψη της εμφάνισης διάφορων νοσημάτων, και όχι αν κατάφερες να αποβάλλεις 1 ή 2 κιλά !
  • ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ 

Για να διατηρήσεις την υγεία σου και για να μειώσεις το βάρος σου, δεν χρειάζεται να μένεις νηστικός για πολλές ώρες ! Όλα τα ερευνητικά δεδομένα έχουν καταλήξει ότι είναι απαραίτητο να καταναλώνεις πάνω από 2-3 πλήρη γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ μέσα στην ημέρα σου για να προσλαμβάνεις τις απαραίτητες ημερήσιες θερμίδες και όλα τα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, για να βρεις το κατάλληλο ωράριο και συχνότητα για εσένα, χρειάζεσαι την συμβουλή του διαιτολόγου !

  • ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ, ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ 

Η ύπαρξη των 3 αυτών στοιχείων θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις συνολικά την υγεία σου, να βελτιώσεις την σωματική σου κατάσταση, να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και να αποβάλλεις το βάρος σου ! Μην μένεις μόνο στον απλό τρόπο κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ! Στο internet ή στον διαιτολόγο σου θα βρεις πάρα πολλούς τρόπους και συνταγές να τα καταναλώσεις πιο εύκολα και δημιουργικά !

  • ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΟ ΔΕΝ ‘ΠΑΧΑΙΝΕΙ’ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΙΚΟ 

Αρχικά, προσπάθησε να αποφεύγεις λέξεις όπως ‘παχαίνει’, ‘καίει το λίπος’, ‘αποτοξινωτικό’ κλπ. Η προσθήκη παραπάνω βάρους οφείλεται πάντα σε μεγαλύτερη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων από αυτό που χρειάζεσαι ! Η προσθήκη θερμίδων προκύπτει σχεδόν πάντα από τρόφιμα ‘απολαυστικά’ και πλούσιας ενεργειακής αξίας , όπως για παράδειγμα τα γλυκά, το junk food και τα τηγανητά.

Από την άλλη πλευρά, δύσκολα θα αυξήσεις το βάρος σου καταναλώνοντας περισσότερα λαχανικά ή φρούτα. Ακόμα και τότε, αν προσλάβεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι, πάλι το βάρος σου θα αυξηθεί. Επίσης, απέφυγε να επιλέγεις τρόφιμα με την σκέψη ότι είναι λιποδιαλυτικά, όπως τσάι, βότανα, αγγούρι κλπ. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι κάποιο τρόφιμο έχει τέτοια δράση στον οργανισμό μας ! Αν σου αρέσει να πίνεις ένα χαλαρωτικό τσάι ή αφέψημα, απλά απόλαυσε το μακριά από σκέψεις ότι ‘καίει το λίπος’ στο σώμα σου !

Οι παραπάνω 8 συμβουλές διατροφής βασίζονται σε έγκυρες επιστημονικές συστάσεις, και απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Γι αυτό μπορείς να τα εφαρμόζεις σε όποια φάση της διατροφικής πορείας σου βρίσκεσαι, αλλά και να τα χρησιμοποιήσεις για να ξεκινήσεις να αλλάζεις προς το καλύτερο την διατροφή σου !

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Μαριλένα Πετράκου – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κερατσίνι

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media