...
Αρχική Blog Fitness Ποια είναι τα λάθη στην εκγύμναση των γλουτών;
Ποια είναι τα λάθη στην εκγύμναση των γλουτών;

Ποια είναι τα λάθη στην εκγύμναση των γλουτών;

Η εκγύμναση των γλουτών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε πολύ απλή ούτε υπερβολικά σύνθετη παρ΄όλα αυτά σίγουρα χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις. Οι ασκούμενοι συνήθως δεν γνωρίζουν πώς να προσεγγίσουν στοχευμένα τους συγκεκριμένους μυς εμπίπτοντας σε αρκετά σφάλματα.

  •  Ένα πολύ συχνό λάθος που παρατηρείται είναι η αποφυγή της προπόνησης με βάρη με αποτέλεσμα το παιχνίδι να έχει χαθεί πριν καν αρχίσει. Έτσι πολλές γυναίκες αλλά και προπονητές καταφεύγουν στην προπόνηση ενεργειακών υποστρωμάτων (αερόβια και αναερόβια προπόνηση) και όχι στην προπόνηση για την αύξηση της μάζας των ίδιων των μυών.
  • Πολύ συχνά παραλείπεται το κομμάτι της διατροφής που είναι εξίσου σημαντική με το κομμάτι της προπόνησης. Φανταστείτε μία γέφυρα όπου οι κολώνες της είναι η γυμναστική και η διατροφή. Εαν δεν χτιστεί σωστά έστω μία από τις δύο κολώνες θα καταρρεύσει ολόκληρη η γέφυρα.
  • Λανθασμένη επιλογή ασκήσεων. Για να αναπτυχθεί ο μυς ο πιο βασικός παράγοντας είναι το muscle tension (μυική τάση) δηλαδή το φορτίο που δέχεται ο μυς κατά την διάρκεια της άσκησης. Σε αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ορθή επιλογή ασκήσεων καθώς και επαρκών φορτίων που θα προκαλέσουν το επιθυμητό ερέθισμα. Πόσες φορές σας έχουν προδώσει οι γλουτοί σας στο βαθύ κάθισμα και όχι οι τετρακέφαλοι; Ασκήσεις όπως hip thrust, abductions, glute kickbacks κτλ, δεν πρέπει να λείπουν από το πρόγραμμά σας χωρίς να σημαίνει ότι τα squats και τα deadlifts δεν έχουν θέση στην εκγύμναση των γλουτών. Αντίθετα θα πρέπει να αποτελούν βασικά εργαλεία προπόνησης.
  • Εστίαση στην αερόβια προπόνηση. Η αερόβια προπόνηση έχει πολλά οφέλη αλλά μπορεί να δημιουργήσει μία ανηφόρα γεμάτη λάδια που όταν κάποιος θα προσπαθήσει να την ανέβει θα γλιστράει και θα πέφτει συνεχώς προς τα κάτω. Όταν γίνεται κατάχρηση της αερόβιας όπως είναι το τρέξιμο χαμηλής έντασης μεγάλης διάρκειας είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ενεργοποιείται ο μηχανισμός της πρωτεϊνόλυσης (διάσπαση μυικών ινών). Ταυτόχρονα αυξάνεται και η παραγωγή κορτιζόλης στο αίμα, μίας ορμόνης που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια για την αντιμετώπιση του stress και την παραγωγή ενέργειας. Σε μεγάλα επίπεδα, όμως, όπως και μετά από την παραμονή υψηλής διάρκειας στο αίμα δρα αντίθετα, έχοντας καταβολική επίδραση στους μυς (μείωση της μυικής μάζας).

https://www.facebook.com/FitnessMotivationHellas/posts/1356779624505614

  • Instagram Fitness models. Γνωστά πλέον, τα fitness models έρχονται ως ειδήμονες να αντικαταστήσουν τη δουλειά επαγγελματιών που πραγματικά μπορούν να  επιφέρουν αποτέλεσμα και όχι πόζες. Υπάρχουν γυναίκες γενετικά ευνοημένες και το 90% αυτής της κατηγορίας είναι τα περισσότερα fitness models. Σίγουρα γνωρίζετε και εσείς πολλές κοπέλες που δεν έχουν περάσει ούτε έξω από την πόρτα του γυμναστηρίου παρόλα αυτά έχουν πολύ καλοσχηματισμένους γλουτούς. Συχνά παρατηρείται να παρουσιάζουν διάφορες παράξενες και περίπλοκες ασκήσεις που πραγματικά δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα.

Για όλα τα αντίκτυπα που έχει η άσκηση στο σώμα μας έχει απαντήσεις η αθλητική φυσιολογία την οποία διδάσκονται οι γυμναστές στις σπουδές τους αλλά και συνεχίζουν να τη μελετούν και να ενημερώνονται αφού είναι το σημαντικότερο εργαλείο για τη σχεδίαση  προγραμμάτων προπόνησης.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Λουγιάκης Φραγκίσκος ,Γυμναστής -Χανιά   

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media