...
Μοναδικές συνταγές με φαγόπυρο

Μοναδικές συνταγές με φαγόπυρο

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σαν τρόφιμο, αλλά σίγουρα θα αναρωτιέστε πως τρώγεται και πως μαγειρεύεται το φαγόπυρο. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συνταγές με φαγόπυρο για πρωινό, σαλάτες, κέικ, ψωμί και άλλα φαγητά για να έχετε μια μεγάλη ποικιλία επιλογών.

Μπάρες δημητριακών από φαγόπυρο

Φαγόπυρο (5)

Θα χρειαστείτε:
– Αλάτι
– Κανέλα σε σκόνη
– Κάρδαμο σε σκόνη
– Τζίντζερ σε σκόνη
– Λίγο baking powder
– 20 γραμμάρια σουσάμι
– 25 γραμμάρια φύτρο
– 60 γραμμάρια αλεύρι φαγόπυρου (αν έχετε μόνο σπόρους, αλέστε τους στο μούλτι)
– 75 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
– 1 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο
– 75 γραμμάρια σησαμέλαιο
– 100 γραμμάρια σιρόπι σφενδάμου
– 150 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
– 1 μεγάλο αβγό
– 1 ασπράδι από 1 αβγό
– 113 γραμμάρια χοντροκομμένα αμύγδαλα
– 150 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
– 227 γραμμάρια φρέσκα σύκα ψιλοκομμένα

Προετοιμασία συνταγής

Αρχικά πάρτε ένα μέτριο ταψάκι, κατά προτίμηση τετράγωνο και στρώστε αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλάτι, την κανέλα, το κάρδαμο, το τζίντζερ, το baking powder, το σουσάμι, το φύτρο, το αλεύρι φαγόπυρου και το ολικής αλέσεως.

Σε ένα άλλο μπολ, προσθέστε και ανακατέψτε το ροδόνερο, το σημασμέλαιο, το σιρόπι σφενδάμου, τη μαύρη ζάχαρη, το ολόκληρο αβγό και το ασπράδι του άλλου αβγού. Στη συνέχεια αναμείξτε τα δυο μείγματα που έχετε δημιουργήσει και ανακατέψτε τα εκ νέου μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μετά προσθέστε τα αμύγδαλα, τη βρώμη και τα σύκα και ανακατέψτε ξανά.

Τέλος, βάλτε το μείγμα στο ταψάκι που έχετε προετοιμάσει και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνου στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφού κρυώσει, κόψτε το σε κομμάτια και αποθηκεύστε το σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Φαγόπυρο με σαλάτα μαρούλι

Φαγόπυρο με σαλάτα μαρούλι
Φαγόπυρο με σαλάτα μαρούλι – Buckwheat with Lettuce Salad

Υλικά
3/4 του φλιτζανιού του καφέ φαγόπυρο
3-1/2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ζεστό
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών
1 κουταλιά της σούπας λάδι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το φαγόπυρο, το σκεπάζουμε με νερό και το βάζουμε να βράσει. Όταν απορροφηθεί το νερό το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Στη συνέχεια σέ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το φαγόπυρο, συνεχίζουμε το σωταρισμα για 1 λεπτό ακόμα και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ζεστό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί για να ρίξουμε το επόμενο. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να είναι έτοιμο το φαγόπυρο( περίπου 15 λεπτα).

Μόλις είναι έτοιμο το φαγόπυρο το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το ανακατεύουμε να λιώσει. Απο το katerinasrecipes.com

Πρωινό με φαγόπυρο και βρώμη

Υλικά:

  • 100 γρ. φαγόπυρο
  • 60 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 250 γρ. νερό ή 150 γρ. φυτικό γάλα της επιλογής σας και 100 γρ. νερό
  • 1 κουτ. γλ. λάδι καρύδας
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • κανέλα
  • φρούτα (φρέσκα ή ξηρά) και ξηροί καρποί της επιλογής σας

Συνταγή:

  1. Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό σκέυος σε μέτρια θερμοκρασία (στο δικό μου μάτι που οι δείκτες είναι 0-9, το είχα στο 6).
  2. Αδειάστε τους σπόρους του φαγόπυρου στο σκεύος. Οι σπόροι θα πρέπει να καλύπτουν την επιφάνεια του ταψιού, αλλά όχι ο ένας τον άλλον.
  3. Αφήστε τους για 4′-5′, ώπου να πάρουν ένα καφέ χρώμα (προσοχή, όχι να μαυρίσουν!), ανακατεύοντας τους ανά διαστήματα ώστε να ‘ψηθούν’ από όλες τις μεριές.
  4. Όταν οι σπόροι είναι έτοιμοι, προσθέστε τη βρώμη και το νερό και αφήστε τα να πάρουν μια βράση, σε χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να απορροφηθούν τα υγρά και το μείγμα να πήξει.
  5. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέστε μέλι, κανέλα και οποιοδήποτε άλλο μπαχαρικό ή αρωματικό της επιλογής σας (δοκιμάστε κάρδαμο, μαστίχα ή γαρύφαλλο).
  6. Σερβίρετε με φρούτα, σπόρους και ξηρούς καρπούς της επιλογής σας.

Συνταγή για μπισκότα με φαγόπυρο και σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς (χωρίς γλουτένη)

Φαγόπυρο (7)

Από τις καλύτερες συνταγές με φαγόπυρο.

Θα χρειαστείτε:
– 1/4 της κουταλιάς του γλυκού υγρή στέβια (αν προτιμάτε προσθέστε 1/4 της κούπας ζάχαρη)
– 1/2 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
– 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
– 1/2 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
– 1/2 κουταλιά του γλυκού λάδι ή βούτυρο καρύδας
– 1 αβγό
– 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
– 1 κούπα σταγόνες μαύρης σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας
– 1 1/4 της κούπας αλεύρι φαγόπυρου

Προετοιμασία συνταγής: Πάρτε ένα ταψί και βάλτε λαδόκολλα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλάτι, τη σόδα και το αλεύρι φαγόπυρου και αφήστε το στην άκρη να ξεκουραστεί, όσο θα ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά. Βάλτε στον κάδο του μίξερ το λάδι ή το βούτυρο καρύδας και τη καστανή ζάχαρη να χτυπηθούν μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέστε τη βανίλια, τη στέβια, το αβγό και χτυπήστε τα σε χαμηλή ταχύτητα.

Όσο το χτυπάτε, ρίξτε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι του φαγόπυρου και τέλος προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας ή τους ξηρούς καρπούς. Αφού χτυπήσετε τη ζύμη και ομογενοποιηθεί, σκεπάστε τη με διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και με ένα σκουπ παγωτού βάλτε πάνω στο αντικολλητικό χαρτί μερικές μπάλες με απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν τα μπισκότα όταν ψηθούν. Μέχρι να απλώσετε τη ζύμη για τα cookies σας, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βάλτε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και αφήστε τα μπισκότα να ψηθούν για 12-15 λεπτά. Καλή απόλαυση!

Σοκολατένιο κέικ με φαγόπυρο, γιαούρτι και φουντούκια:

Φαγόπυρο (8)

Η πιο σοκολατένια απο τις συνταγές με φαγόπυρο.

Θα χρειαστείτε:
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
– 30 γραμμάρια φουντούκια
– 35 γραμμάρια αλεύρι φαγόπυρου
– 75 γραμμάρια αλεύρι φουντουκιού
– 100 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
– 4 αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
– 170 γραμμάρια τεμαχισμένη κουβερτούρα
– 80 ml γιαούρτι
– 125 ml λάδι καρύδας

Προετοιμασία συνταγής: Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, βάλτε ένα ταψί με τα φουντούκια σε μεσαίο ύψος. Αφήστε τα να ψηθούν για 5 λεπτά και μόλις κρυώσουν αφαιρέστε τη φλούδα τους και ψιλοκόψτε τα.

Παράλληλα πάρτε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ και ρίξτε μέσα την κουβερτούρα και το λάδι καρύδας. Τοποθετήστε το σε μπεν μαρί, δηλαδή μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό που σιγοβράζει και αφήστε το μείγμα να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τους κρόκους με 50 γραμμάρια ζάχαρης και προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας, το γιαούρτι, το μείγμα της σοκολάτας με το λάδι καρύδας, το αλάτι και τα αλεύρια. Σε ένα τρίτο μπολ, δημιουργήστε μια μαρέγκα χτυπώντας με το μίξερ τα ασπράδια των αβγών.

Πάρτε το 1/3 της μαρέγκας και ρίξτε το μέσα στο σοκολατένιο μείγμα των κρόκων για να ελαφρύνει. Μετά προσθέστε και την υπόλοιπη μαρέγκα, ανακατέψτε και ρίξτε μέσα τα ψιλοκομμένα φουντούκια.

Τέλος, ψήστε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά και αφήστε το να κρυώσει.

Ψωμί με φαγόπυρο:

Συνταγή για Ψωμί με φαγόπυρο

Για την συνταγή θα χρειαστείτε:

– 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι
– 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου (για δίαιτα χωρίς γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιήστε 1 πρέζα στέβια)
– 2 κουταλιές της σούπας σπόρους τσία
– 3 κουταλιές της σούπας λιωμένο λάδι καρύδας
– 4 κουταλιές της σούπας νιφάδες ψύλλιο ή 3 κουταλιές της σούπας σκόνης του
– 1/2 φλιτζανιού λιναρόσπορο
– 1/2 φλιτζανιού φουντούκια ή αμύγδαλα
– 1 φλιτζάνι ηλιόσπορο
– 1 1/2 φλιτζάνι νερό
– 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι φαγόπυρου

Προετοιμασία συνταγής: Πάρτε μια φόρμα για ψωμί και βάλτε μέσα όλα τα στεγνά υλικά (αλεύρι φαγόπυρου, ηλιόσπορο, φουντούκια ή αμύγδαλα, λιναρόσπορο, ψύλλιο, σπόρους τσία, ψιλό αλάτι). Ανακατέψτε και βάλτε σε ένα άλλο μπολ όλα τα υγρά υλικά (σιρόπι σφενδάμου, λάδι καρύδας, νερό) και ομογενοποιήστε τα.

Στη συνέχεια αναμείξτε τα δυο μείγματα. Αν η ζύμη είναι πολύ παχιά ενδέχεται να χρειαστεί να προσθέσετε ακόμη 1-2 κουταλάκια του γλυκού νερό. Έπειτα ισιώστε την επιφάνεια της ζύμης και αφήστε τη να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 2 ώρες. Όσο περισσότερο γίνεται, ακόμη και όλη τη νύχτα, θα είναι καλύτερα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήστε το ψωμί με φαγόπυρο μέσα στη φόρμα για 20 λεπτά. Μετά αφαιρέστε τη φόρμα, βάλτε το πάνω σε μια σχάρα και ψήστε το άλλα 30-40 λεπτά.

Το ψωμί αυτό μπορεί να αντέξει μέχρι 5 μέρες σε αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης.

Φαγόπυρο με μανιτάρια:

Φαγόπυρο με μανιτάρια

Θα χρειαστείτε:
– Αλάτι
– Πιπέρι
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
– 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
– 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
– 1 φλιτζάνι φαγόπυρο
– 2 φλυτζάνια βραστό νερό ή ζωμό κοτόπουλου
– 100 γραμμάρια τυρί κρέμα ή κατίκι για το σερβίρισμα
– 250 γραμμάρια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα φρέσκα μανιτάρια (όχι πλευρώτους)

Προετοιμασία συνταγής: Βάλτε μια κατσαρόλα με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο πάνω στο μάτι σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει προσθέστε το φαγόπυρο. Αφήστε το να καβουρδιστεί για 3 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα. Μετά αδειάστε σε ένα μπολ το φαγόπυρο και ρίξτε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα. Αφήστε το να ζεσταθεί και προσθέστε τα μανιτάρια.

Τσιγαρίστε τα στο λάδι ανακατεύοντας συχνά για περίπου 5 λεπτά και μόλις δείτε πως έχουν βγάλει τα υγρά τους βάλτε και το κρεμμύδι. Μόλις δείτε πως το κρεμμύδι γίνεται διάφανο προσθέστε το νερό και το φαγόπυρο που έχετε προετοιμάσει και χαμηλώστε τη φωτιά.

Ρίξτε τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και κάντε το βράσιμο του φαγόπυρου με όλα τα υλικά, ανακατεύοντας κάθε τόσο με την κουτάλα.

Μόλις απορροφηθούν όλα τα υγρά, κατεβάστε το από την φωτιά και σερβίρετε το με το τυρί και ένα κλαδάκι φρέσκιας ρίγανης για ντεκόρ.

Αυγά φούρνου με σπανάκι και φαγόπυρο με λιαστή ντομάτα

Υλικά  για 1 άτομο

2 αυγά βιολογικά

1κγ κουρκουμά

1κγ πάπρικα

300 γρ σπανάκι

1 φρέσκια ντομάτα

Αλάτα, πιπέρι

Για το συνοδευτικό: Φαγόπυρο με λιαστή ντομάτα

80 γρ φαγόπυρο (8 ώρες μουλιασμένο και ξεπλυμένο καλά)

Λιαστή ντομάτα

Προετοιμασία

Για τα αυγά στον φούρνο με σπανάκι:

Προθερμαίνετε τον φούρνο. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τρίψτε φρέσκια ντομάτα και ψιλοκόψτε το φρέσκο σπανάκι, αφού το έχετε πλύνει καλά. Σπάστε 2 αυγά και ρίξτε τα από πάνω. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε κουρκουμά και πάπρικα. Ψήστε, για περίπου 10 λεπτά, στους 180οC.

Για το φαγόπυρο με λιαστή ντομάτα:

Βράστε το φαγόπυρο σε αλατισμένο νερό για πέριπου 10 λεπτά (αναλογία 1:1.5 νερό). Οταν είναι έτοιμο ψιλοκόψτε τη λιαστή ντομάτα και αναμείξτε το. Έτοιμο!

Tips

* Το φαγόπυρο είναι εξαιρετική πηγή πρωτείνης και δεν περιέχει γλουτένη. Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης.

* Το βρασμένο φαγόπυρο μπορεί να προστεθεί στο γιαούρτι, σε σαλάτες, σούπες, όσπρια ή άλλα μαγειρευτά φαγητά (π.χ. γεμιστά).

Συνταγή για γεμιστά με φαγόπυρο:

Γεμιστά με φαγόπυρο. Η καλύτερη συνταγη με φαγοπυρο

Ετοιμάστε 6 μερίδες γεμιστά με φαγόπυρο σε 120 λεπτά. Η γεμιστή ντομάτα έχει 210 θερμίδες, ενώ η γεμιστή πιπεριά 200 θερμίδες.

Θα χρειαστείτε:
– 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
– 1 μεγάλο κρεμμύδι
– 2 πατάτες
– 2 κολοκυθάκια
– 4 ντομάτες
– 4 πιπεριές
Για τη γέμιση:
– Αλάτι
– Πιπέρι
– 2 κουταλιές ελαιόλαδο
– 2 φυλλαράκια φασκόμηλο
– 1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη
– 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
– 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
– 3 κλωναράκια μαϊντανό
– 1 κούπα νερό
– 2 κούπες φαγόπυρο
– Πολτό από τις 4 ντομάτες
– 2 κρεμμύδια

Προετοιμασία συνταγής: Καθαρίστε το εσωτερικό των λαχανικών και το κρεμμύδι. Πολτοποιήστε το εσωτερικό από τις ντομάτες, κόψτε σε κυβάκια το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι. Μετά καθαρίστε και τρίψτε δυο κρεμμύδια. Πάρτε ένα μπολ, βάλτε μέσα το φαγόπυρο, τον πολτό ντομάτας, τα κρεμμύδια (κομματάκια και τριμμένα) και τα κολοκύθια.

Προσθέστε τα φρέσκα αρωματικά, αλάτι, πιπέρι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά όλο το μείγμα για να ομογενοποιηθεί και αλατίστε το εσωτερικό των λαχανικών. Γεμίστε με 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα τις ντομάτες και τις πιπεριές και με 1 κουταλιά της σούπας τα κολοκύθια.

Προσοχή, μην ξεχειλίσετε τα λαχανικά με τη γέμιση, αφήστε περίπου 1 εκατοστό περιθώριο. Σκεπάστε με τα καπάκια τους τα λαχανικά και καθαρίστε τις πατάτες. Κόψτε τις σε φέτες και βάλτε τις ανάμεσα στα λαχανικά.

Προσθέστε νερό και ελαιόλαδο και ψήστε για περίπου 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σαλάτα με φαγόπυρο και παντζάρια από τον Άκη Πετρετζίκη:

Σαλάτα με φαγόπυρο και παντζάρια

Θα χρειαστείτε:
– Αλάτι
– Πιπέρι
– 1 σκελίδα σκόρδο
– 1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο (μόνο τα φύλλα)
– Χυμό από 1 λεμόνι
– 30 γραμμάρια καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα φουντούκια
– 50 γραμμάρια ξύδι βαλσάμικο
– 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
– 200 γραμμάρια ψημένο φαγόπυρο
– 200 γραμμάρια σπανάκι baby
– 450 γραμμάρια νερό
– 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
– 3 παντζάρια

Προετοιμασία συνταγής: Αρχικά ξεφλουδίστε τα παντζάρια και κόψτε σε κυδωνάτες φέτες. Βάλτε τα σε ένα μπολ, αλατοπιπερώστε τα, προσθέστε τα φύλλα δεντρολίβανου, το βαλσάμικο, το σκόρδο και τα 30 γραμμάρια ελαιόλαδο και ανακατέψτε τα. Έπειτα πάρτε ένα βαθύ ταψί 20×30 εκατοστά, βάλτε αλουμινόχαρτο και βάλτε μέσα τα μαριναρισμένα παντζάρια.

Τυλίξτε το αλουμινόχαρτο δημιουργώντας ένα πουγκί και ψήστε τα για 30-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και τον αέρα. Μόλις τα παντζάρια μαλακώσουν τα βγάζετε από τον φούρνο, ανοίγετε το πουγκί και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Μετά βάλτε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το φαγόπυρο με το νερό και αλάτι για να βράσει σε μέτρια φωτιά. Σκεπάστε το κατσαρολάκι και αφήστε το να βράσει μέχρι να πιει το νερό και να μαλακώσει.

Στη συνέχεια αδειάστε το φαγόπυρο σε ένα μπολ, αφήστε το να κρυώσει, προσθέστε το σπανάκι και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι στο μείγμα και ανακατέψτε. Βάλτε μέσα και τα παντζάρια μαζί με το ζουμί τους και ανακατέψτε εκ νέου.

Τέλος, ρίξτε το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα φουντούκια, ανακατέψτε και σερβίρετε.

Συνταγή της Αργυρώς για μπιφτέκια με φαγόπυρο:

μπιφτέκια με φαγόπυρο

Θα χρειαστείτε:
– Αλάτι
– Πιπέρι
– 1 ντομάτα τριμμένη
– 2 κρεμμύδια τριμμένα
– 2 καρότα τριμμένα
– 2 κολοκυθιά τρυφερά τριμμένα
– 2 τριμμένες πιπεριές (κόκκινη και κίτρινη)
– 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
– 2-3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό και φρέσκο δυόσμο
– 4 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρασμένου φαγόπυρου
– 4 κουταλιές της σούπας ξύδι
– 1 κιλό μοσχαρίσιο άπαχο κιμά

Προετοιμασία συνταγής: Βάλτε σε ένα μπολ τον κιμά και περιχύστε τον με το ξύδι. Τρίψτε τα λαχανικά και προσθέστε τα στον κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώστε καλά το μείγμα και αφήστε το σκεπασμένο στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Μετά πλάστε τα μπιφτέκια σας και τηγανίστε τα χωρίς λαδί ή βούτυρο για 5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ντομάτες γεμιστές με τόνο και φαγόπυρο

Υπέροχες ντοματούλες γεμιστές με ελαφρύ και γευστικό τόνο, και υγιεινό φαγόπυρο, που θα σας κερδίσουν. Μια συνταγούλα κλειδί σε πολλές ομάδες διατροφής μιας και συνδυάζει όλα όσα θέλουμε. Ευκολία, νοστιμιά, χαμηλά λιπαρά, υγιεινή διατροφή και το τρώνε μεγάλοι και μικροί

Υλικά

  • 12 ντομάτες μέτριες
  • 2 συσκ τόνος κιτρινόπτερος Αλλονήσου ή Καβάλας
  • 1 φλ  φαγόπυρο
  • 2 σκ σκόρδο πουρέ
  • 2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • Σάρκα από τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • Λίγη ζαχαρίτσα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

  1. Αδειάζουμε τις ντοματούλες μας, και τις αλατοπιπερώνουμε
  2. Σε ένα ταψάκι αδειάζουμε τις ντομάτες μας. Σε ένα τρίφτη τρίβουμε την σάρκα.
  3. Σε μια πλασωτέ κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μας, έπειτα ρίχνουμε το καροτάκι το φαγόπυρο και στο τέλος τον τόνο. Προσθέτουμε τα 2/3 σε ποσότητα από την σάρκα ντομάτας (την υπόλοιπη θα την ρίξουμε από πάνω) και προσθέτουμε τα μυρωδικά μας. Αφήνουμε 10 λεπτά να πάρουν βράση.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη σάρκα ντομάτας με ελαιόλαδο, αλατοπίπερο  και ριγανίτσα.
  5. Γεμίζουμε τις ντοματούλες μας, και περιχύνουμε την σαλτσούλα μας από πάνω.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media