...
6 Μύθοι για το βάρος και την μείωση του

6 Μύθοι για το βάρος και την μείωση του

Θέλετε να πετύχει η προσπάθεια σας να μειώσετε το βάρος σας; Σίγουρα είναι πολλοί οι μύθοι για το βάρος που έχετε ακούσει.

Σήμερα θα σας απαντήσουμε σε 6 εμπόδια (μύθοι για το βάρος) που δεν σας αφήνουν να το πετύχετε, πιο συγκεκριμένα:
• Γιατί δεν θα πετύχει το κρέας σαλάτα
• Γιατί το το ψωμί και οι πατάτες δεν κάνουν ψωμάκια,
• Γιατί η μπανάνα ή το γεύμα μετά τις 8.00 το βράδυ δεν σας παχαίνει.
• Γιατί να μην περιμένετε να μικρύνει το στομάχι σας όταν τρώτε λιγότερο,
• Γιατί να μην πετάξετε τα χρήματα σας στα τεστ δυσανεξίας,

Πάμε να δούμε τώρα ποιοι είναι οι πιο γνωστοί μύθοι για το βάρος

Να κάνω δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχή σε υδατάνθρακες για να χάσω βάρος;

Το πρώτο πράγμα που ακούτε πηγαίνοντας σε ένα γυμναστήριο είναι να τρώτε κρέας με σαλάτα για να χάσετε βάρος. Το γνωρίζω και από προσωπική εμπειρία.

Πάμε να δούμε αν ισχύει αυτό;

Στην πραγματικότητα η πρωτεϊνική δίαιτα είναι ένα μεταμφιεσμένο πλάνο ολιγοθερμιδικής δίαιτας, που οδηγεί σε απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό όμως να καταλάβετε ότι χάνετε βάρος γιατί έχετε αφαιρέσει μια ολόκληρη κατηγορία τροφίμων από τη διατροφή σας, τους υδατάνθρακες, άρα έχετε μειώσει αισθητά και τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.

πρωτεινη

Επίσης, σε έλλειψη υδατανθράκων, το σώμα αντιδρά με απώλεια υγρών και διάσπαση γλυκογόνου, γεγονός που κάνει ακόμη πιο γρήγορη και αισθητή την απώλεια βάρους.

Ενδεχομένως ακόμη να θέλετε να ακολουθήσετε αυτό το μoτίβο διατροφής, αφού τελικά οδηγεί σε μείωση βάρους.

Και τώρα η αλήθεια, μελέτες δείχνουν ότι η συμμόρφωση σε μια τέτοια δίαιτα είναι χαμηλή. Και με τη διακοπή της παρατηρείται επαναπρόσληψη αυτού του βάρους. Μένει η χαρά 3-4 εβδομάδων…

Επίσης, καλό είναι να έχετε εικόνα ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών από τη διατροφή, επιβαρύνει τη λειτουργία κάποιων οργάνων στο σώμα, όπως το συκώτι και τα νεφρά και οδηγεί σε αποβολή νερού, βιταμινών και ασβεστίου μέσω της διούρησης, αλλά και σε πρόωρη κόπωση.

Και φυσικά, μη ξεχνάτε ότι η περίσσεια πρωτεϊνών θα μετατραπεί σε λίπος στο σώμα και άρα, θα αυξηθεί το βάρος σας.

Το ψωμί και οι πατάτες κάνουν «ψωμάκια»;

Άλλος ένας μύθος με μεγάλη ιστορία. Και το ψωμί και οι πατάτες περιέχουν κατά βάση υδατάνθρακες. Και μάλιστα, 1 gr υδατάνθρακα αποδίδει 4 θερμίδες, ενώ αντίστοιχα 1gr λίπους αποδίδει 9 θερμίδες.

Άρα λοιπόν, δεν είναι ούτε το ψωμί ούτε οι πατάτες  που σας παχαίνουν, αλλά η ποσότητα που θα καταναλώσετε τελικά. Φυσικά, εάν καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα τηγανιτής πατάτας προφανώς θα αυξήσετε το θερμιδικό περιεχόμενο λόγω του λαδιού.

ψωμι

Και για την πατάτα πιο συγκεκριμένα, ανά 100g: βραστή 86 kcal, τηγανιτή 319 kcal,φούρνου 93 kcal (αφορούν πατάτες χωρίς τη φλούδα).
Επιπλέον, υπάρχουν τρόφιμα που αποδίδουν πολύ περισσότερες θερμίδες από το ψωμί. Για παράδειγμα, 1 πίτα αλάδωτη ισοδυναμεί με 3 φέτες ψωμί, οπότε και έχει 3 φορές περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με 1 φέτα ψωμί.

Η μπανάνα απαγορεύεται στη δίαιτα;

Η μπανάνα έχει πράγματι περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερο νερό συγκριτικά με άλλα φρούτα.

Έχετε όμως ακούσει ποτέ κάποιον να πάχυνε από τη μπανάνα ή από κάποιο άλλο φρούτο;

Να θυμάστε ότι όλα τα φρούτα,  είναι πλούσια σε νερό και περιέχουν αρκετές φυτικές, και άρα αυξάνουν αισθητά το αίσθημα κορεσμού μέσα στην διάρκεια της ημέρας.

Ειδικά η μπανάνα, είναι πλούσια και σε κάλιο, που βοηθά στην μειωμένη κατακράτηση υγρών, που πάντα είναι ζήτημα όταν ανεβαίνετε σε μια ζυγαριά.

Το τελευταίο γεύμα πρέπει να είναι μέχρι τις 20.00;

Εάν ενεργειακά οι θερμίδες που καταναλώνετε είναι όσες χρειάζεστε, τότε σίγουρα δεν θα επηρεαστεί το βάρος σας.

Το πόσες θερμίδες θα καταναλώσετε συνολικά σε μια ημέρα παίζει τελικά ρόλο και όχι εάν το γεύμα σας είναι μετά τις 20.00.

Περισσότερο αυτό έχει να κάνει με την πέψη και το κατά πόσο θα σας επιβαρύνει στον ύπνο. Άλλος χρόνος απαιτείται για να χωνευτεί ένα μήλο, άλλος για ένα τοστ και άλλος για μια μακαρονάδα με κιμά. Ωστόσο, να θυμάστε ότι χρειάζονται περίπου 3 περίπου ώρες για να ολοκληρωθεί η πέψη ενός πλήρες γεύματος.

τελευταιο γευμα πριν το βραδυ

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Ωστόσο, για να έχετε όλη την εικόνα, εάν δεν καταναλώσετε κάποιο γεύμα όλη την ημέρα, αλλά μόνο τσιμπολογάτε, και φάτε ένα και μεγάλο γεύμα το βράδυ, πιθανόν αυτό θα είναι μια επιλογή πλούσια σε λιπαρά και σε σάκχαρα και άρα θα έχει πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε για να διατηρήσετε το βάρος σας. Ως αποτέλεσμα θα σας προσθέσει και βάρος.

Το στομάχι μου μικραίνει όταν τρώω λιγότερο;

Το στομάχι όντως μπορεί να «ανοίξει» για να δεχθεί μεγαλύτερη ποσότητα τροφής. Από τη στιγμή όμως που η τροφή μετακινείται προς το έντερο, το στομάχι επιστρέφει ξανά στο κανονικό του μέγεθος.

Όταν λοιπόν κάποιος τρώει λιγότερο από ότι συνήθως, το στομάχι δε μικραίνει, απλώς διατηρεί το φυσιολογικό του μέγεθος.

Οι μύθοι για το βάρος όμως δεν σταματάνε εδώ

Να κάνω τεστ δυσανεξίας για να βρω ποιες τροφές με παχαίνουν;

Εδώ θα απαντήσω με μια ερώτηση. Είναι δυνατόν να παχαίνουν οι αντζούγιες πάνω σε μια πίτσα; Είμαι σίγουρος ότι καταλάβατε που το πάω.

Στο εμπόριο υπάρχουν τεστ δυσανεξίας που χρησιμοποιούνται για κλινικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη δυσανεξία στη λακτόζη ή σε τροφικές αλλεργίες. Αυτά είναι αξιόπιστα, αλλά πάλι δεν συνδέονται με την αύξηση του βάρους σας.

Τελευταία όμως, έχουν γίνει γνωστά  και αντίστοιχα τεστ δυσανεξίας που σχετίζονται με τη μείωση βάρους. Αυτά δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και αποτελεσματικότητα. Δεν υπάρχει τροφική υπερευαισθησία μέχρι στιγμής που να σχετίζεται με το σωματικό βάρος ή το μεταβολισμό σας.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αθήνα,Παγκράτι

  • Παπαχρήστος Π. (2010) Μύθοι και Αλήθειες στη Διατροφή μας. Λευκωσία: medNutrition publications
  • Nitzke, S., Freeland-Graves, J., Olendzki, B.C. and American Dietetic Association, 2007. Position of the American Dietetic Association: total diet approach to communicating food and nutrition information.
  • EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA), 2010. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA journal8(3), p.1462.
  • Westerterp-Plantenga, M.S., Lemmens, S.G. and Westerterp, K.R., 2012. Dietary protein–its role in satiety, energetics, weight loss and health. British journal of nutrition108(S2), pp.S105-S112.
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media