Δύο από τους συνηθέστερους λόγους που χρησιμοποιεί κάποιος σαν δικαιολογία για να μη γυμναστεί , είναι η έλλειψη χρόνου και ότι δε γνωρίζει τι είδους άσκηση θα πρέπει να κάνει . Αυτό είναι που οδηγεί πολλούς ανθρώπους να προσλάβουν έναν προσωπικό εκπαιδευτή ( personal trainer ), με σκοπό να τους πει πώς να επιτύχουν τους στόχους τους. Συνήθως, θέλουν επίσης να γνωρίζουν με ποιό τρόπο θα έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα , στο λιγότερο χρόνο.

Μολονότι οι ασκήσεις απομόνωσης είναι ιδανικές για άτομα που έχουν την κλίση ή το χρόνο να σμιλεύουν το τέλειο σώμαδεν είναι τόσο αποτελεσματικές για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων καψίματος θερμίδων της άσκησης. Εάν ο στόχος είναι  η βελτίωση το γενικού επιπέδου φυσικής κατάστασης ,οι σύνθετες ασκήσεις που χαρακτηρίζονται πολλαπλές κινήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερες από μία μυϊκές ομάδες , μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για την πραγματοποίηση πραγματοποίηση του . Γνωρίζοντας πώς να χρησιμοποιήσετε σύνθετες ασκήσεις μπορεί να σας δώσει συγκεκριμένες στρατηγικές και τεχνικές για να δείτε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.  Εδώ είναι πέντε οφέλη από σύνθετες ασκήσεις , οι οποίες θα οδηγήσουν στα μέγιστα αποτελέσματα , στον λιγότερο χρονο. 

1.       ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ . 

Το σώμα καταναλώνει 5 θερμίδες για να καταναλώσει 1 λίτρο οξυγόνου. Οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν περισσότερους μυϊκούς ιστούς απαιτούν περισσότερο οξυγόνο, γεγονός που βοηθά τον οργανισμό να αυξήσει τις απαιτούμενες θερμίδες.

 2.       ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΔΟΜΥΪΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ. 

Αυτή είναι η λειτουργία και ο συγχρονισμός των πολλαπλών μυών γύρω από μια άρθρωση ή αρθρώσεις. Εξετάστε, για παράδειγμα, το γλουτιαίο σύμπλεγμα (μείζων , μέσος και ελάσσων γλουτιαίος), το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της κίνησης του ισχίου. Οι σύνθετες ασκήσεις όπως τα καθίσματα , οι άρσεις θανάτου και οι προβολές , μετακινούν το ισχίο και στα τρία επίπεδα ,συνεπώς μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο όλοι οι μύες συνεργάζονται για να παράγουν και να ελέγχουν τη δύναμη

3.       ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓEΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ο σκοπός της καρδιαγγειακής άσκησης είναι να βελτιώσει την ικανότητα της καρδιάς να λειτουργεί ως αντλία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω δραστηριοτήτων όπως τρέξιμο και ποδηλασία ή με ασκήσεις που περιλαμβάνουν σημαντική ποσότητα μυϊκού ιστού. Οι ασκήσεις απομόνωσης είναι κατάλληλες για την εστίαση στην απομονωμένη δύναμη . Οι σύνθετες ασκήσεις , προκαλούν την καρδιά να αντλεί αίμα για να κρατήσει τους μυς τροφοδοτημένους και ενεργοποιημένους , με αποτέλεσμα να βελτιώνει τη λειτουργία της .  

4.       ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ . 

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε τη λεξη ευελιξία , σκέφτονται αυτόματα τη στατική διάταση. Ενώ να κρατάτε ένα μυ σε μια επιμηκυμένη θέση μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη μείωση της έντασης σε ένα μυ, μειώνει επίσης τη νευρολογική δραστηριότητα, η οποία δεν συνιστάται πριν από τη δυναμική δραστηριότητα. Κάθε άσκηση που περιλαμβάνει ένα ενεργό εύρος κίνησης μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή δυναμικής διάτασης , η οποία περιλαμβάνει την κίνηση μιας άρθρωσης μέσω μιας σειράς κινήσεων για την επιμήκυνση του περιβάλλοντος ιστού . Σαν μύες στη μία πλευρά μιας αρθρικής κίνησης , οι μύες στην αντίθετη πλευρά πρέπει να επιμηκυνθούν για να επιτραπεί η συστολή. Κατά τη διάρκεια μιας σειράς επαναλήψεων, οι συσπάσεις και η δραστηριότητα στους εμπλεκόμενους μυς αυξάνουν τη θερμοκρασία και αναστέλλουν τη δραστηριότητα, πράγμα που μειώνει την ένταση και βελτιώνει το μήκος.  

5.       ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΚΙΝΗΣΗ 

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι bodybuilders κινούνται ρομποτικά; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εκγύμναση μόνο μιας ομάδας μυών κάθε φορά δεν διδάσκει πολλές ομάδες μυών να συντονίζουν τις συστολές τους και τα ποσοστά ενεργοποίησης , πράγμα που συμβαίνει κανονικά με τους μυς. Οι σύνθετες ασκήσεις που περιλαμβάνουν μεγάλες ομάδες μυών διδάσκουν στους μυς πώς να συντονίζουν την ενεργοποίηση των κινητικών μονάδων που είναι υπεύθυνες για τη σύγχρονη συστολή των μυών.
Οι σύνθετες ασκήσεις μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τους ασκούμενους να βελτιώσουν τις δεξιότητες κίνησης και τη δυναμική ισορροπία, πράγμα που μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής.

 Συνοψίζοντας , οι σύνθετες ασκήσεις καλύπτουν και τις δύο κατηγορίες που αναφέρθηκαν στη αρχή , καθώς όσοι δε γνωρίζουν με ποίο είδος να ασχοληθούν , τώρα έχουν μία αποτελεσματική και αξιόπιστη πρόταση ,και όσοι δεν προλαβαίνουν ,μια προπόνηση με σύνθετες ασκήσεις , μειώνει το χρόνο που απαιτείται για μια αποτελεσματική προπόνηση.
Οποιoσδήποτε όμως , χρησιμοποιήσει σύνθετες ασκήσεις στη προπόνηση του , θα δει το αποτελέσματα να αυξάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Γιώργος Χατζηκυριάκος
Personal & Group Trainer
Pilates Instructor