Η ανάπτυξη της μέγιστης δύναμης αποτελεί καθοριστικό ρόλο είτε ασχολούμαστε με αθλητισμό όπως στίβο, ποδόσφαιρο ,μπάσκετ είτε με την ερασιτεχνική ή επαγγελματική σωματοδόμηση.

Πρώτα απ’ όλα ας ξεκαθαρίσουμε ποιο είναι το πρωτόκολλο προπόνησης της μέγιστης δύναμης.

Eπαναλήψεις 6 έως 1 από 90% εως 100% αντίστοιχα της μίας μέγιστης επανάληψης. Το διάλλειμα ανάμεσα στα σετ οφείλει να είναι μεγάλο από 3 έως 5 λεπτά ώστε να επανέλθει το νευρομυικό μας σύστημα.

Πάμε όμως να δούμε τα τέσσερα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν απ’ το λεγόμενο strength training

1.Στην προπόνηση δύναμης οι μύες μας δέχονται την υψηλότερη τάση που μπορούν να δεχτούν σε μία προπόνηση με βάρη αποτελώντας τον ένα από τους τρεις παράγοντες για την μυική ανάπτυξη-υπερτροφία. Άλλα αίτια που οδηγούν στην υπερτροφία είναι η παραγωγή γαλακτικού οξέως στους μυς δημιουργόντας αναβολικό περιβάλλον για αυτούς με επαναλήψεις από 12 έως 6 με 65% έως 85% μίας μέγιστης επανάληψης αντίστοιχα, αλλά και η αιμάτωση των μυών που παρατηρείται συνήθως από 10 επαναλήψεις και πάνω, αφού μέσω της μεγαλύτερης κυκλοφορίας του αίματος μας, μεταφέρονται και περισσότερα μόρια πρωτεϊνών τα οποία συμβάλουν στην αναδόμηση του μυικού ιστού.

2.Εκτός το ότι η προπόνηση μέγιστης δύναμης βοηθά στο να χτιστεί ο μυς έχει και έμμεσα αποτελέσματα, καθώς όταν αναπτύσεται η μέγιστη δύναμη μπορούμε να αυξήσουμε παραπάνω τα φορτία στις προπονήσεις υπερτροφίας κι έτσι να καταφέρουμε το λεγόμενο progressive overloading(προοδευτική αύξηση βάρους στις αντιστάσεις) ούτως ώστε κάθε φορά που κολλάμε στα ίδια κιλά να σπάμε το πλατό που μας εμποδίζει να αναπτυχθούμε.

3.Τρίτο σημαντικό όφελος όσο παράξενο και αν ακούγεται είναι ότι η προπόνηση της μέγιστης δύναμης φέρει αποτελέσματα και σε αθλητές αντοχής υψηλών εντάσεων από 70% της VO2max και πάνω. Αυτό συμβαίνει για το λόγο ότι οι μύες μας εξαντλούνται πιο δύσκολα όταν δυναμώνουν κάτι το οποίο ακούγεται αρκετά λογικό και είναι απολύτως κατανοητό στην αθλητική επιστήμη.

4.Τέλος η προπόνηση μέγιστης δύναμης είναι πολύ λειτουργική μορφή προπόνησης, διότι μας διευκολύνει και στις καθημερινές μας δραστηριότητες, είτε στην δουλειά άμα είναι επιβαρυντική για το σώμα, είτε σε άλλους χώρους που απαιτούν παραγωγή έργου, κι όλα αυτά λόγο της αύξησης που σημειώνεται στην δύναμη.

Αυτό που είναι αναγκαίο να επισημάνουμε είναι ότι μετά από μια προπονητική μονάδα μέγιστης δύναμης ο οργανισμός για να επανέλθει χρειάζεται τουλάχιστον 48 ώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι την επόμενη μέρα δεν μπορούμε να ασκηθούμε, αντιθέτως μπορούμε αλλά σε πιο χαμηλές εντάσεις και μικρότερες ποσότητες. Επίσης η μέθοδος της μέγιστης δύναμης δεν απευθύνεται σε αρχάριους αθλητές και σε αναπτυξιακή ηλικία σε παιδιά κάτω των 15 ετών.

Το άρθρο επιμελήθηκε για την Fitness Motivation Hellas o
Λουγιάκης Φραγκίσκος – Strength and Conditioning Trainer Δ.Π.Θ

 

Βιβλιογραφία: 

Acute Anabolic Response and Muscular Adaptation After Hypertrophy-Style and Strength-Style Resistance Exercise Gonzalez, Adam M.

KYVIND STKREN1,2, JAN HELGERUD1,3, EVA MARIA STKA2 , and JAN HOFF1,4 1 Department of Circulation and Medical Imaging, Faculty of Medicine, Norwegian University of Science and Technology, NORWAY; 2 Department of Sport and Outdoor Life Studies, Telemark University College, NORWAY; 3 Hokksund Rehabilitation Centre, NORWAY; and 4 Department of Physical Medicine and Rehabilitation, St.Olav University Hospital, NORWAY

Doctor Jacob Wilson Bodybuilding.com