...
Ψωμί και διατροφή

Ψωμί και διατροφή

Στο «ρωτήσαμε 100 ανθρώπους και ψάχνουμε τη δημοφιλέστερη απάντηση στην ερώτηση  ποιο είναι το τρόφιμο που σαμποτάρει τη δίαιτα και δε βοηθά στη γράμμωση?» θα απαντούσα χωρίς σκέψη «το ψωμί» και θα ήμουν σίγουρα η νικήτρια του παιχνιδιού!

Αδιαμφισβήτητα, το ψωμί και γενικά οι υδατάνθρακες είναι από τις πιο παρεξηγημένες τροφές. Οι περισσότεροι συμφωνούν με την πεποίθηση πως το ψωμί και οι υδατάνθρακες παχαίνουν για αυτό και πρέπει να αφαιρεθούν από τη διατροφή. Πόσο μάλλον αν κάποιος προσπαθεί να «γραμμώσει»… ούτε λόγος για ψωμί, είναι απαγορευμένο!

 Είναι όντως έτσι τα πράγματα όμως?

Ο χαρακτηρισμός «παρεξηγημένες τροφές» δεν ήταν καθόλου τυχαίος νωρίτερα. Πράγματι τόσο το ψωμί όσο και η ομάδα των υδατανθράκων κατηγορούνται από πολλούς ως παχυντικά και, επομένως, απαγορευμένα τρόφιμα. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες τροφίμων και την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας.

Από την άλλη η αύξηση του σωματικού βάρους εξαρτάται απόλυτα από τη σχέση της  συνολικά προσλαμβανόμενης ενέργειας με αυτή που δαπανάται. Όταν η προσλαμβανόμενη ενέργεια (θερμίδες) είναι μεγαλύτερη από αυτή που δαπανάται το σωματικό βάρος αυξάνεται, ανεξάρτητα από το αν έχουμε καταναλώσει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες ή λιπαρά. Επομένως, για τη μείωση του σωματικού βάρους οφείλουμε να προσέχουμε η ημερήσια θερμιδική δαπάνη να είναι μεγαλύτερη από τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Δυστυχώς, οι περισσότεροι που αποφασίζουν να καταναλώσουν ψωμί, πατάτες ή μακαρόνια παρασύρονται μη έχοντας τον έλεγχο της ποσότητας και φτάνουν στο τέλος του γεύματος να έχουν «καταβροχθίσει» σχεδόν μία φρατζόλα ψωμί ή μία κατσαρόλα μακαρόνια… Εξ ου και το παχυντικό της υπόθεσης.

Ψωμί και γράμμωση?

Η πρωτεΐνη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μυϊκή ανάπτυξη όντας δομικό συστατικό των μυών, γι΄αυτό και η επαρκής πρόσληψη της είναι απαραίτητη για τη σμίλευση και τη γράμμωση του σώματος.  Ωστόσο, και η κατανάλωση υδατανθράκων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παροχή ενέργειας στον οργανισμό προκειμένου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της όποιας δραστηριότητας.

Το ψωμί αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, θρεπτικών συστατικών και, φυσικά, ενέργειας. Βέβαια, υπάρχουν ψωμιά που είναι περισσότερο ωφέλιμα από τα άλλα. Τα ολικής άλεσης ή τα παρασκευασμένα με αλεύρι πολύσπορο ή βρώμης έχουν αρκετά υψηλότερη θρεπτική αξία.

Περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού και κατ’ επέκταση στον έλεγχο βάρους. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν είναι σύνθετοι, που σημαίνει ότι η πέψη τους πραγματοποιείται με αργούς και σταθερούς ρυθμούς, εφοδιάζοντας τον οργανισμό με συνεχή ενέργεια, χωρίς απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης, δηλ χωρίς έντονες επιθυμίες για γλυκό και ζάχαρη! Επιπλέον, έχουν μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με το λευκό ψωμί, γεγονός που ενισχύει τη συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης.

Η επίτευξη ενός σμιλευμένου και γραμμωμένου κορμιού μπορεί να έρθει αργά ή γρήγορα ακόμα και με υπερβολές στη διατροφή όπως τον αποκλεισμό των υδατανθράκων.
Ωστόσο, η διατήρηση του αλλά και η γενική υγεία του σώματος είναι συνολικό αποτέλεσμα συστηματικής γυμναστικής, διαρκούς προσπάθειας και ισορροπημένης διατροφής.

 

Ελίνα Ασημακοπούλου 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media