...
Αρχική Blog Fitness Συχνά λάθη που οδηγούν σε τραυματισμούς στο γυμναστήριο
Συχνά λάθη που οδηγούν σε τραυματισμούς στο γυμναστήριο

Συχνά λάθη που οδηγούν σε τραυματισμούς στο γυμναστήριο

Δεν είναι λίγες οι φορές που φεύγουμε από το γυμναστήριο με πόνους από τραβήγματα και τραυματισμούς σε μυς ή αρθρώσεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα ελλειπούς ενημέρωσης, αλλά και ορμής που πολλές φορές μας καταλαμβάνει προκειμένου να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα. Ποιά είναι τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε στο γυμναστήριο και πώς θα τα αποφύγουμε;

Ο πρώτος στόχος σε ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα προπόνησης είναι να μην τραυματιζόμαστε κατά την εφαρμογή ασκήσεων. Ποια είναι, όμως, τα κοινά λάθη που οδηγούν σε τραυματισμούς;

Εκτελούνται οι ασκήσεις με λάθος τεχνική. 

Καλό είναι στην αρχή να εκτελούνται οι ασκήσεις παρουσία ενός προπονητή, personal trainer, ώστε να μάθετε τη σωστή τεχνική κατά την εκτέλεση κάποιων ασκήσεων. Αυτή η επένδυση θα διασφαλίσει ότι γυμνάζεστε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αυξήσετε τη δύναμη και τη μάζα των μυών, μειώνοντας τους κινδύνους τραυματισμού

Μία λάθος τεχνική είναι για παράδειγμα όταν σηκώνετε βάρη τραβώντας την μπάρα πίσω από τον αυχένα. Αυτό οδηγεί πολύ συχνά σε τραυματισμούς του μυών του αυχένα με αποτέλεσμα πόνο στην περιοχή, ζαλάδες και πονοκεφάλους.

Μία άλλη παρόμοια περίπτωση είναι όταν κάνετε squat ή αλλιώς καθίσματα. Καθώς λυγίζετε τα γόνατα, πρέπει να προσέξετε το κάθε γόνατο να μην λυγίσει στο σημείο εκείνο που θα ξεπεράσει τη μύτη του ποδιού μπροστά, γιατί αυτό επιβαρύνει τον τένοντα του τετρακεφάλου και πολύ συχνά οδηγεί στον γνωστό επιγονατιδομηριαίο πόνο.

Επίσης συχνό λάθος είναι οι άρσεις θανάτου κατά τις οποίες δεν κρατάμε τη μέση ίσια. Αν σηκώνετε βάρη με τη μέση να είναι σε καμπύλη, επιβαρύνονται οι σπονδυλικοί δίσκοι, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Σηκώνετε με τη μέση να βρίσκεται σε ουδέτερη θέση ή με ελάχιστη λόρδωση. Η διατήρηση της ουδέτερης θέση της μέσης βοηθάει πολύ αν κρατάτε τους κοιλιακούς σφιγμένους κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Δεν γίνονται αρκετές διατάσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην καθημερινότητα κάθονται αρκετές ώρες ή έχουν πολύ ορθοστασία με αποτέλεσμα οι μυς, επειδή δεν κινούνται σε όλο το εύρος τους, να σφίγγουν αρκετά και να είναι επιρρεπείς σε θλάσεις, αν υπάρξει ξαφνικά έντονη δραστηριότητα όπως αυτή του γυμναστηρίου.

Πρέπει να αφιερώνετε χρόνο στις διατάσεις μυϊκών ομάδων όπως καμπτήρες ισχίου, οπίσθιοι μηριαίοι, ραχιαίοι, εκτείνοντες του αυχένα, θωρακικοί, ώστε να αποκατασταθεί το σωστό εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε μετά τη γυμναστική πόνο στα γόνατα, στην πλάτη και στους ώμους.

Η χρήση των μηχανημάτων. Πολλοί θεωρούν ότι με τα μηχανήματα είναι πιο ασφαλής η προπόνηση. Δεν υπάρχει τίποτα το ασφαλές σε ένα μηχάνημα με ένα συγκεκριμένο εύρος κίνησης. Πολλές φορές τα μηχανήματα παθαίνουν εμπλοκή κρατώντας τις αρθρώσεις σε περίεργες θέσεις, πράγμα που τα καθιστά πιο επικίνδυνα από τα ελεύθερα βάρη. Επειδή τα ελεύθερα βάρη εξαναγκάζουν το άτομο να ελέγχει το βάρος και το εύρος κίνησης, στην πραγματικότητα, ενεργοποιούνται περισσότεροι μυς και καίγονται περισσότερες θερμίδες.

Επίσης, τα μηχανήματα είναι λιγότερο λειτουργικά, αφού δεν επιτρέπουν να δραστηριοποιούνται οι σταθεροποιοί μυς του κορμού (εγκάρσιος κοιλιακός, πολυσχιδής, μυς του πυελικού εδάφους, διάφραγμα) κατά τη διάρκεια της κίνησης, όπως θα έκαναν στην καθημερινότητα όταν κινούμαστε. Με λίγα λόγια τα μηχανήματα κινούν ένα κομμάτι του σώματος μόνο, ενώ στην καθημερινότητα τα μέλη μας κινούνται πάντα σε συνδυασμό με τον κορμό.

πηγη : flowmagazine.gr

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media