...
Αρχική Blog Διατροφή Συνδύασα το κρέας μου με πατάτες… πειράζει;
Συνδύασα το κρέας μου με πατάτες… πειράζει;

Συνδύασα το κρέας μου με πατάτες… πειράζει;

Ως διαιτολόγος, μέρος της γνωριμίας και της αρχής μιας συνεργασίας με κάθε καινούριο πελάτη αποτελεί η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου, το οποίο περιλαμβάνει και την «ανάκληση 24ώρου». Μία μέθοδο για την απόκτηση ποσοτικών, κυρίως, δεδομένων που αφορούν τις συνήθειες και τη διατροφή ενός ατόμου… Και εκεί αρχίζουν οι ενοχές και οι τύψεις… «ξέρω ότι πρέπει να τρώω το κοτόπουλο με σαλάτα, αλλά εγώ το έφαγα με ρύζι ή με ψωμί ή μακαρόνια…». Και ποιος είπε ότι πρέπει να συνοδεύεις το κρέας ή το κοτόπουλο μόνο με σαλάτα?

Ό,τι δεν είναι ξεκάθαρο μας γίνεται εμμονή, γι΄αυτό…

  • Το φαγητό μας προσφέρει ενέργεια, κοινώς θερμίδες, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του οργανισμού. Οι θερμίδες αυτές μπορεί να προέρχονται από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες ή και λιπαρά, τα οποία και αποτελούν τα κύρια συστατικά των τροφών.
  • Η διατροφή και η σύνθεση της καθημερινής δίαιτας είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και βασίζεται σε εξατομικευμένα χαρακτηριστικά όπως οι διατροφικές ανάγκες, οι γευστικές προτιμήσεις, η κατάσταση υγείας, η φυσική δραστηριότητα και άλλα. Για παράδειγμα, κάποιοι προτιμούν ή χρειάζονται τη συχνή κατανάλωση κρέατος, ενώ άλλοι το καταναλώνουν αραιά ως καθόλου. Κάποιοι δεν τρώνε καθόλου λαχανικά, είτε γιατί δεν τους αρέσουν είτε γιατί τους δημιουργούν προβλήματα, ενώ άλλοι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτά. Ανάλογα, λοιπόν, με τα χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου δομείται και η δίαιτα του.
  • Για επαρκή και πλήρη θρέψη του οργανισμού είναι σημαντική η πρόσληψη τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων. Στην περίπτωση αυτή ο συνδυασμός τροφών σε κάποιο γεύμα είναι ο καταλληλότερος τρόπος εξασφάλισης πρόσληψης όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
  • Για απώλεια βάρους ο περιορισμός της πρόσληψης υδατανθράκων και ο συνδυασμός πρωτεΐνης με σαλάτα στα γεύματα είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για πιο γρήγορα αποτελέσματα στη μείωση του σωματικού βάρους.
  • Στην άσκηση, για ενίσχυση της απόδοσης και της αντοχής αλλά και για αύξηση όγκου είναι απαραίτητος ο συνδυασμός πρωτεΐνης με υδατάνθρακες για την επίτευξη των καλύτερων δυνατόν αποτελεσμάτων.
  • Για την αντιμετώπιση ή τη βελτίωση μίας κατάστασης υγείας είναι σημαντικό να προσδιορίσει κανείς ποια είναι τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά και ποιοι οι πιθανοί συνδυασμοί που ωφελούν την περίπτωσή του και να τα εφαρμόσει.
  • Τις περισσότερες φορές και σε διαφορετικές «δύσκολες» περιπτώσεις ο συνδυασμός κρέατος με πατάτες ή κοτόπουλου με μακαρόνια και, γενικά, πρωτεΐνης με υδατάνθρακα, κρίνεται «μη ένοχος» και «άμοιρος ευθυνών». Αυτό που, συνήθως, δημιουργεί προβλήματα είναι η αυξημένη κατανάλωση ραφιναρισμένων υδατανθράκων και τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως για παράδειγμα το κέικ, τα πατατάκια, τα κρουασάν, το σιρόπι καλαμποκιού ή γλυκόζης αλλά και θεωρητικά πιο «υγιεινά» τρόφιμα όπως μπάρες και δημητριακά πρωινού, διάφορα επιδόρπια γιαουρτιού κ.α.

Από τη θεωρία στην πράξη

Όταν, λοιπόν ακούω από τους πελάτες μου ότι συνδύασαν κοτόπουλο με ρύζι ή κρέας με πατάτες δε δυσανασχετώ και σίγουρα δε μαλώνω. Προσπαθώ, βάσει των δεδομένων συνθηκών και αναγκών, να προτείνω τρόπους βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών τους για την επίτευξη του όποιου στόχου τους, όπως:

  1. Κατανάλωση κατάλληλης ποσότητας φαγητού: Είτε ένα φαγητό περιλαμβάνει συνδυασμούς τροφίμων είτε όχι είναι σημαντικό η ποσότητα που θα καταναλωθεί να μην είναι πολύ μικρή και, φυσικά, να μην είναι μεγαλύτερη από όσο χρειάζεται. Αυτό διευκολύνει τόσο στην καλύτερη πέψη όσο και στην περιορισμένη αποθήκευση λίπους
  2. Επιλογή περισσότερο «υγιεινών» πηγών πρωτεΐνης: τα λιγότερο λιπαρά κρέατα όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα περιέχουν μικρότερη ποσότητα λιπαρών και έτσι ο οργανισμός δεν επιβαρύνεται με πολλά κορεσμένα λιπαρά από την κατανάλωσή τους. Επιπλέον, η αφαίρεση του ορατού λίπους και της πέτσας συμβάλλει στο να περιοριστεί ποσότητα λίπους που προσλαμβάνουμε από το φαγητό. Εναλλακτικά, πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης είναι τα όσπρια, τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί αλλά και κάποια λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι
  3. Συνδυασμός με «καλές» πηγές υδατανθράκων: τα μακαρόνια ολικής άλεσης ή φαγόπυρου, τα παξιμάδια από κριθάρι ή χαρούπι, το καστανό ρύζι , οι πατάτες με την φλούδα, οι γλυκοπατάτες, το κινόα μπορούν να προστεθούν στην καθημερινή δίαιτα ως συνοδευτικό κάποιου γεύματος προσφέροντας σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες αλλά και αρκετή γεύση
  4. Σαλάτα on the side: η σαλάτα είναι καλό να μη λείπει ποτέ από το τραπέζι. Μία πλούσια σε ποικιλία λαχανικών και χρώμα σαλάτα μπορεί να βοηθήσει στο αίσθημα κορεσμού, να προσφέρει πολύτιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία και θρεπτικά συστατικά αλλά και να απογειώσει γευστικά ένα γεύμα!
  5. Αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων: άνθρωποι είμαστε και θα προκύψουν στιγμές που θα λαχταρίσουμε ένα μπισκότο, μια τυρόπιτα, ένα ψητό λουκάνικο, λίγα πατατάκια… Μία φορά στο… πολύ τόσο δεν πειράζει, αλλά όταν η ποσότητα και η συχνότητα είναι αυξημένα δε μας βοηθάνε πουθενά και μπορεί να επιβαρύνουν και την καλή μας υγεία.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Ελίνα Ασημακοπούλου ,Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc,  Καλύβια Ατττικής

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media