...
Αρχική Blog Cardio - Running Ποδήλατο και φυσική κατάσταση: Πως την βελτιώνω;
Ποδήλατο και φυσική κατάσταση: Πως την βελτιώνω;

Ποδήλατο και φυσική κατάσταση: Πως την βελτιώνω;

Η ποδηλασία και το ποδήλατο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος εκγύμνασης του σώματος και της καρδιάς. Ποιος είναι όμως ο πιο σωστός τρόπος για να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση;

Όλοι όσοι κάνουμε ποδήλατο, ανεξάρτητα από το επίπεδό μας – pro, expert, beginner ή baby bull… έχουμε καημό να βελτιώσουμε την απόδοσή μας για να πηγαίνουμε πιο γρήγορα ή πιο ξεκούραστα.

Η προπόνηση είναι ένας ελεγχόμενος τρόπος εκγύμνασης του σώματος και ο βαθμός της βελτίωσης σχετίζεται με τη συχνότητα, την ποσότητα και φυσικά τη δυσκολία της προπόνησης.

Όσο πιο συχνά τόσο το καλύτερο!

Για να υπάρξει βελτίωση της φυσικής κατάστασης πρέπει να προπονούμαστε με το ποδήλατο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι προτιμότερο να κάνουμε τρεις προπονήσεις τη μίας ώρας αντί μίας τρίωρης μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, είναι πολύ καλύτερα για την προσαρμογή του οργανισμού και τη σωστότερη διαχείριση του στρες που δημιουργεί η προπόνηση στο σώμα να μην κάνουμε απανωτά τις τρεις προπονήσεις αλλά να μεσολαβούν ημέρες ξεκούρασης για να μπορεί το σώμα να κάνει αποκατάσταση.

Όσο πιο πολύ τόσο το καλύτερο!

Ένας επαγγελματίας αναβάτης προπονείται από είκοσι ώρες την εβδομάδα και μπορεί, ανάλογα με την προπονητική περίοδο, να φτάσει τις τριάντα! Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως όσες περισσότερες ώρες αφιερώνουμε στην προπόνηση τόσο γρηγορότερη και μεγαλύτερη θα είναι η βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης με το ποδήλατο. Ιδανικά, ξεκινάμε με 6 ώρες αερόβιας προπόνησης την εβδομάδα (τρεις προπονήσεις των δύο ωρών) και σιγά σιγά αρχίζουμε να αυξάνουμε την ποσότητα κάθε εβδομάδα, προσθέτοντας ένα 10%. Είναι σημαντικό κάθε 4η εβδομάδα να μειώνουμε την ποσότητα της προπόνησης – σε ποσοστό 30% – για να μπορεί το σώμα να ξεκουράζεται.

Όσο πιο δύσκολα τόσο το καλύτερο!   

Αφού αποκτήσουμε προπονητική βάση και σταθερή συχνότητα θα πρέπει να κάνουμε την προπόνηση με το ποδήλατο για την βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης πιο απαιτητική. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να αυξήσουμε την ποσότητα των ωρών ή τη συχνότητα για να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Μπορούμε διατηρώντας την ίδια συχνότητα και τον ίδιο όγκο να βελτιώσουμε σημαντικά την απόδοση προσθέτοντας δυσκολία. Για παράδειγμα: αν προπονούμαστε τρεις φορές την εβδομάδα – δύο ώρες την κάθε φορά – μπορούμε στη μία από τις τρεις προπονήσεις να προσθέσουμε μία 20’ ή 30’ ανάβαση και σιγά σιγά να προσθέσουμε και μία δεύτερη ανάβαση, χωρίς απαραίτητα να αυξήσουμε τον όγκο. Έτσι το σώμα μας θα αρχίσει να στρεσάρεται περισσότερο και θα καταναλώνει πιο πολλές θερμίδες με αποτέλεσμα να γίνουμε πιο fit!

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Πηγή : mrbike

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media