...
Αρχική Blog Fitness Οι 10 Eντολές της γυμναστικής για να έχεις αποτελέσματα
Οι 10 Eντολές της γυμναστικής για να έχεις αποτελέσματα

Οι 10 Eντολές της γυμναστικής για να έχεις αποτελέσματα

«Δέκα εντολές» που αν τις ακολουθήσετε τα αποτελέσματα της γυμναστικής πάνω σας θα είναι τα καλύτερα δυνατά.

  1. Βρες χρόνο!

Η άσκηση συνδέεται άρρηκτα με την καλή σωματική αλλά και ψυχική υγεία.

Προσπάθησε να βρεις μέσα στην εβδομάδα σου όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο ώστε να κάνεις κάποιο είδος δραστηριότητας ακόμη και μόνος σου, σύμφωνα πάντα με την σωστή καθοδήγηση του προσωπικού σου γυμναστή.

Γράφει η Κατερίνα Βενέρη – Σιούλη, Γυμνάστρια, Τρίκαλα

  1. Κάνε την δραστηριότητα που σου αρέσει!

Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις το είδος γυμναστικής που σου ταιριάζει και σου αρέσει περισσότερο διότι επιδρά θετικά στην ψυχολογία σου.

Βρίσκεις κίνητρο αλλά και θέληση να προσπαθήσεις περισσότερο και πεισμώνεις για να καταφέρεις τον στόχο σου!

  1. Εκτέλεσε το δικό σου εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης!

Σύμφωνα με το ατομικό σου ιστορικό αλλά και τα χαρακτηριστικά σου (προπονητικό επίπεδο, ηλικία, σωματικό βάρος, ιατρικό ιστορικό), ο γυμναστής δημιουργεί εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης, σύμφωνα φυσικά και με τους στόχους που επιθυμείς, προκειμένου να καλύψει τις δικές σου αποκλειστικά σωματικές ανάγκες.

Είναι λάθος να ακολουθήσεις προγράμματα άσκησης, τα οποία δεν σου έχει υποδείξει ο γυμναστής σου διότι αυτά μπορεί να σου επιφέρουν τραυματισμούς.

  1. Μη παραμελείς την προθέρμανση!

Η προθέρμανση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της προπόνησης καθώς προετοιμάζει ολόκληρο το σώμα μέσω της αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος και της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος προκειμένου να αποτρέψει πιθανούς τραυματισμούς.

λαθη που κανουμε πριν γυμναστουμε με βαρη

  1. Ανέπτυξε όλες τις πτυχές της φυσικής κατάστασης 

Η φυσική κατάσταση αποτελεί βασικό κριτήριο αξιολόγησης του επιπέδου του κάθε ασκούμενου. Η βελτίωση της πραγματοποιείται μέσω της ανάπτυξης όλων των πτυχών της που αποτελείται από την αντοχή, την δύναμη, την ευκινησία-ευλυγισία, την ταχύτητα και τις συντονιστικές ικανότητες.

Η ανάπτυξη όλων των πτυχών της φυσικής κατάστασης είναι απαραίτητη για την πρόληψη τραυματισμών και την καλύτερη σωματική υγεία.

  1. Μη ξεχνάς την σωστή τεχνική / εκτέλεση της άσκησης!

Η λανθασμένη στάση σώματος και η συνεχής εκτέλεση ασκήσεων με λανθασμένο κινησιολογικό πρότυπο δηλαδή λάθος τεχνική, θα δημιουργήσει πολλούς μελλοντικούς τραυματισμούς.

Γι’αυτό, ο ασκούμενος πρέπει να βρίσκεται υπό την επίβλεψη του γυμναστή ειδικά στα πρώτα στάδια εκμάθησης μιας καινούργιας άσκησης.

  1. Δώσε σημασία στην σωστή διατροφή και ενυδάτωση σου!

Ανάλογα τον προπονητικό στόχο, ο ασκούμενος πρέπει να καταναλώσει συγκεκριμένες ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών καθώς να είναι και σωστά ενυδατωμένος πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά την άσκηση για τον σωστό αναβολισμό (σύνθεση) και καταβολισμό (διάσπαση) μεγαλομορίων.

  1. Μίλησε με τον γυμναστή σου!

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η σχέση σου με τον γυμναστή. Πρέπει να αισθάνεσαι άνεση, να μη διστάσεις να πεις το είδος γυμναστικής που σου αρέσει περισσότερο, να αναφέρεις τον στόχο σου, να συζητήσεις αν κάτι δεν καταλαβαίνεις ή αν μία μέρα δεν αισθάνεσαι αρκετά καλά να σου προσαρμόσει διαφορετικά το πρόγραμμα.

Όμως, οφείλεις να τον ακούς πάντα κι ας σε πιέζει λίγο παραπάνω κάποιες φορές! Είναι για το καλό σου…!

  1. Κάνε εξετάσεις συχνά!

Κάθε ασκούμενος πρέπει να κάνει τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση ή αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.

Συγκεκριμένα, σημαντικές εξετάσεις για έναν ασκούμενο είναι οι βιοχημικές εξετάσεις (εξετάσεις αίματος), ο καρδιαγγειακός έλεγχος (ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχογράφημα) και οι εργομετρικές εξετάσεις (μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, αξιολόγηση σωματομετρικών χαρακτηριστικών).

Ποιες είναι οι κανονικές τιμές τους; Με ποιες αρρώστιες συνδέονται; Πότε μειώνονται και πότε αυξάνονται τα λευκά αιμοσφαίρια;

  1. Ξεκουράσου!

Άκουσε το σώμα σου! Όσο σημαντική είναι η γυμναστική τόσο σημαντική είναι και η σωματική ξεκούραση για την σωστή αποκατάσταση των μυών αλλά και την αποφυγή της υπερκόπωσης.

Ανάλογα το είδος γυμναστικής αλλά και της επιβάρυνσης διαφοροποιείται ο χρόνος αποκατάστασης που χρειάζεται το σώμα, ώστε να είναι έτοιμο και με πλήρη αποθέματα για την επόμενη προπόνηση.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

personal trainer τρικαλα , personal training τρικαλα

Κατερίνα Βενέρη – Σιούλη, Γυμνάστρια, Τρίκαλα

Ακολούθησε την Κατερίνα στο Facebook και στο Instagram

 

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media