...
Αρχική Blog Fitness Τα 4 μαθήματα ζωής που σου προσφέρει η άσκηση
Τα 4 μαθήματα ζωής που σου προσφέρει η άσκηση

Τα 4 μαθήματα ζωής που σου προσφέρει η άσκηση

Τι κοινό έχει ο δρόμος εξέλιξης και επιτυχίας στη ζωή με την ενασχόλησή σου με την άσκηση;

Τέσσερις βασικές αρχές, τέσσερις σημαντικές αρχές που αν τις εφαρμόσεις θα πετύχεις όχι μόνο στον προπονητικό στόχο αλλά και στη ζωή!

Γράφει η Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

Αν οι γονείς, οι φίλοι, οι συγγενείς ήταν αυτοί που από μικρούς σας έσπρωχναν στον αθλητισμό μόνο τα εύσημα μπορούμε τα τους δώσουμε καθώς στην ουσία ήθελαν πέρα από το να αποκτήσετε ένα υγιές σώμα, να έχετε και μια επιτυχημένη πορεία στη ζωή!

Κι αυτό γιατί, οι τέσσερις βασικές αρχές που θα υποχρεωθείς να ακολουθήσεις για να τηρήσεις πιστά ένα προπονητικό πρόγραμμα και πλάνο και να σε κάνουν να πετύχεις τον στόχο σου, είναι αυτοί που αν τις εφαρμόσεις και στη ζωή μόνο επιτυχίες θα σου χαρίσουν.

Καθιέρωση στόχων

Η θέσπιση στόχων είναι ο πρωταρχικός παράγοντας εξέλιξης σε ένα προπονητικό πλάνο. Χωρίς στόχο δεν υπάρχει κίνητρο, δε υπάρχει βάση στην οποία θα στηριχτούμε για να πορευτούμε.

Όταν πρωτοξεκινάς οποιαδήποτε μορφή άσκησης νιώθεις πως η κούραση είναι μεγάλη , ότι πιθανόν να μη τα καταφέρνεις… Κι όμως ,έχοντας στο μυαλό σου τον στόχο σου, συνεχίζεις, προοδεύεις και εξελίσσεσαι και εκεί που πχ. μια διαδρομή 5km στο τρέξιμο ή το σήκωμα 10 κιλών σου φαινόταν βουνό ξαφνικά γίνεται παιχνίδι! Είναι η στιγμή που καταλαβαίνεις πως εξέλιξή σου αποτελεί μονόδρομος, ο στόχος που είχες θέσει σου δίνει δύναμη και η ικανοποίηση πως τα κατάφερες σε γεμίζει δύναμη.

Και κάπως έτσι μαθαίνεις πως οποιονδήποτε στόχο και να βάλεις ,σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής, αν δουλέψεις προς αυτή την κατεύθυνση θα τον πετύχεις!

Θέληση

Ξεκινάς να γυμνάζεσαι, πας αποφασισμένος-η στην προπόνηση κι εκεί που γυμνάζεσαι σε κυριεύει η κόπωση και… σταματάς…

Αν κάτι ξεχωρίζει τους πραγματικούς αθλητές από τον υπόλοιπο κόσμο είναι η πραγματική θέληση για αυτό που κάνουν αλλά κυρίως για να πετύχουν τον στόχο που έχουν θέσει!

Η στιγμή που στην άσκηση έρχεται η κούραση να σε σταματήσει είναι η καλύτερη στιγμή να μπει ο νους και η καρδιά και να σου θυμίσουν πόσο πολύ θέλεις να πετύχεις τον στόχο σου και να σε κάνουν να κάνεις λίγες παραπάνω επαναλήψεις, λίγα παραπάνω μέτρα, λίγο παραπάνω προσπάθεια.

Αυτή η παραπάνω προσπάθεια είναι που θα σου δώσει και το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς θα σε κάνει να βγεις από τη ζώνη της βόλεψής σου και να επέρθει η εξέλιξη.

Για σκέψου έναν μαθητή που θέλει να πετύχει στις πανελλήνιες … όμως εκεί που διαβάζει, θέλει γιατί κουράστηκε να αφήσει ένα μάθημα αδιάβαστο τελείως…Σίγουρα αυτό θα του δώσει ένα αποτέλεσμα αλλά όχι αυτό που πραγματικά θέλει να πετύχει. Αν η θέληση είναι μεγάλη, η επιτυχία θα είναι δεδομένη!

Κάντε υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός!

Είναι γνωστό πως όταν ξεκινάς να ασκείσαι τα αποτελέσματα σίγουρα – μα σίγουρα- δεν πρόκειται να τα δεις σε μια – δύο εβδομάδες. Για να δεις την αλλαγή στο σώμα σου θα χρειαστεί χρόνο, θέληση και υπομονή.

Κι αυτό όχι γιατί κάποιο διαβολάκι βρίσκεται από πάνω μας και θέλει να μας σαμποτάρει αλλά γιατί απλά το σώμα μας θέλει χρόνο να αφομοιώσει και να κάνει κτήμα του τα νέα ερεθίσματα που του δίνουμε και να αλλάξει παλιές, πιθανόν κακές συνήθειες.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να δείξουμε την υπομονή μας καθώς ο χρόνος είναι συνυφασμένος με την υπομονή. Μετά την υπομονή το σίγουρο είναι πως έρχεται και η επιτυχία, κι όταν έρθει η επιτυχία το αίσθημα της ικανοποίησης είναι απερίγραπτο!

Μη μου πείτε πως όταν έχετε τρέξει ένα δύσκολο Project στη δουλειάς σας ή όταν έχετε βάλει ένα στόχο δε χρειάστηκε χρόνος και υπομονή για να επιτευχθεί; Θυμηθείτε τώρα και πως νιώσατε όταν τελικά τα καταφέρατε μετά από τόση υπομονή!

Το τίμημα της… επιτυχίας!

Υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή που είναι δωρεάν και…δεν χρειάζονται προσπάθεια όπως η μοναξιά, η παράδοση, η βαρεμάρα , η επιλογή της αποτυχίας και γενικά τα πράγματα που δεν θέλουμε πραγματικά. Αυτά που έχουν το τίμημά τους, άρα χρειάζονται και προσπάθεια για να είναι υγιή και να πετύχουν είναι η συντροφικότητα, η φιλία, η δουλειά που θα χρειαστεί για την επίτευξη ενός στόχου κτλ.

Τίποτα από αυτά δεν είναι δωρεάν και αν κάτι σου μαθαίνει η άσκηση είναι : «Δουλεύεις; Πετυχαίνεις! Δεν δουλεύεις; Απογοητεύεσαι και τα παρατάς!».  Αν αυτό δεν αποτελεί μάθημα ζωής, τότε ίσως έχει χαθεί και το νόημά της!

Συμπέρασμα:

Η συστηματική ενασχόληση με την άσκηση δεν ωφελεί μόνο στην καλλίγραμμη εμφάνιση και σε ένα υγιές σώμα, ωφελεί και πολύ περισσότερο το πνεύμα και το νου και μέσα από τις τέσσερις βασικές αρχές – που αν εφαρμοστούν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας – οδηγούμαστε σε μια καλύτερη και επιτυχημένη ζωη!!!

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χριστίνα Βασιλειάδου

Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

Ακολούθησε την Χριστίνα στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media