...
Αρχική Blog Διατροφή Βαλσάμικο ξύδι: 9 οφέλη από το ξύδι βάλσαμο
Βαλσάμικο ξύδι: 9 οφέλη από το ξύδι βάλσαμο

Βαλσάμικο ξύδι: 9 οφέλη από το ξύδι βάλσαμο

Το βαλσάμικο ξύδι προήλθε από την Ιταλία και έχει αρχίσει να γίνεται πολύ διαδεδομένο για τα οφέλη που έχει. Το χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, για σάλτσα, για μαρινάδα σε κρέατα ακόμα και σε γλυκά. Το βαλσάμικο ξύδι γίνεται από το μούστο του σταφυλιού , σε σχέση με το κανονικό ξύδι που γίνεται από κρασί. Η όψη του είναι σκούρα με έντονη γεύση, ενώ έχει πιο ήπια ξυνάδα από το κλασικό ξύδι.

Το βαλσάμικο ξύδι αντέχει στο χρόνο και γίνεται ακόμα πιο υγιεινό για τον άνθρωπο. Η παλαιότητα του οφείλεται  στη διάρκεια της διαδικασίας της ζύμωσης, για αυτό και τα αυθεντικά χρειάζονται δώδεκα χρόνια να ωριμάσουν. Υπάρχουν βέβαια στην αγορά και άλλα είδη , όπως το λευκό, από διάφορα φρούτα και άλλα εμπλουτισμένα.

βαλσαμικο οφέλη

Το βαλσάμικο ξύδι έχει πολλά οφέλη  

  • Αυτά τα ξύδια περιέχουν αντιοξειδωτικά και άλλες αντιμικροβιακές ενώσεις, όπως οξικό οξύ. Είναι αυτά που μας βοηθάνε να διατηρούμε το δέρμα μας υγιή και λαμπερό.
  • Το βαλσάμικο ξύδι , σαν τρόφιμο, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που το κάνει κατάλληλο για κατανάλωση από διαβητικούς, καθώς δεν ανεβάζει το μεταγευματικό ζάχαρο .
  • Όπως είπαμε, το βαλσάμικο περιέχει οξικό οξύ. Το οξύ αυτό περιέχει προβιοτικά , τα οποία βοηθάνε στην πέψη.
  • Από μελέτες που έχουν γίνει πάνω στο βαλσάμικο, φαίνεται πως η κατανάλωση του βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και στη διατήρηση της σε καλά επίπεδα. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.
  • Περιέχει προβιοτικά, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθάει στη διατήρηση της χοληστερίνης σε καλά επίπεδα. Όλα αυτά μας δείχνουν πως  είναι ένα πολύ καλό συστατικό για τη διατροφή μας, και πόσο μάλλον για άτομα που προσπαθούν να μπουν στην υγιεινή διατροφή και να χάσουν κάποιο βάρος.
  • Θα μπορούσαμε να πούμε πως το ξύδι αυτό μπορεί να αντικαταστήσει τόσο το αλάτι όσο και το βούτυρο με την υφή και την έντονη γεύση. Αυτό το κάνει άξια βοηθό για τα άτομα με αρτηριακή πίεση , καθώς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για γεύση και νοστιμιά.
  • Φαίνεται πως το ξύδι αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για την επούλωση των πληγών, καθώς φαίνεται να έχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
  • Μία πολύ ιδιαίτερη πληροφορία για το βαλσάμικο ξύδι είναι πως αν ρίξεις μερικές σταγόνες σε καυτό νερό και εισπνεύσεις τους ατμούς , ανακουφίζει τη ρινική συμφόρηση.
  • Επειδή είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και θεωρητικά μειώνει τη χοληστερίνη, θεωρείται ότι μειώνει και τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media