Αρχική Υγεία Γιατί τα πρησμένα πόδια σχετίζονται με αγγειακές παθήσεις;

Γιατί τα πρησμένα πόδια σχετίζονται με αγγειακές παθήσεις;

Τα πρησμένα πόδια, ιδιαίτερα στην περιοχή των αστραγάλων είναι ένα καθημερινό πρόβλημα. Αν και πολλοί αποδέχονται παθητικά και υπομένουν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, τα πρησμένα πόδια ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη για κάποιο σημαντικότερο πρόβλημα που θα πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί με απόλυτα εξειδικευμένο τρόπο.

Το πρόβλημα των πρησμένων ποδιών ενδέχεται να εμφανίζεται σταθερά ή και περιστασιακά, ενώ κάποιες φορές συνοδεύεται από πόνο, μούδιασμα, ερυθρότητα, κνησμό, εξάνθημα, αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, διογκωμένες φλέβες, κ.α. Το πρήξιμο στα πόδια είναι μικρότερο ή και ανύπαρκτο το πρωί μετά από τη νυκτερινή κατάκλιση, αλλά συνήθως εντονότερο το απόγευμα ή το βράδυ.

Ποια μπορεί να είναι τα αίτια για τα πρησμένα πόδια;

Τα πρησμένα πόδια δημιουργούν έντονη ανησυχία κυρίως όταν αρχίζουν και ενοχλούν στην καθημερινότητα. Κάποιοι από τους κυριότερους λόγους που μπορεί να είναι τα πόδια μας πρησμένα είναι οι ακόλουθοι:

 • Η εγκυμοσύνηκατά τη διάρκειά της, το σωματικό βάρος αυξάνεται με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί πρήξιμο στα πόδια της εγκυμονούσας.
 • Ο τρόπος ζωής: η παρατεταμένη ακινησία καθιστική ζωή ή ορθοστασία, η έλλειψη άσκησης, ή ακόμη και τα στενά ρούχα, συχνά οδηγούν σε κακή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή των ποδιών.
 • Η υπερβολική ζέστη των καλοκαιρινών μηνών είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την υγεία των ποδιών καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη, οδηγώντας σε πρήξιμο των ποδιών.
 • Η φλεβική ανεπάρκεια: λόγω των ελαττωματικών φλεβικών βαλβίδων το αίμα δεν μπορεί να επιστρέψει στην καρδιά με αποτέλεσμα να λιμνάζει στα πόδια τα οποία πρήζονται και δημιουργούν κιρσούς.
 • Η θρόμβωση – θρομβοφλεβίτιδα: όταν για κάποιο λόγο σχηματιστεί θρόμβος μέσα σε φλέβα του ποδιού, αυτή βουλώνει δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στη φλεβική κυκλοφορία και πολύ έντονα συμπτώματα οιδήματος και πόνου. Η θρόμβωση αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του ασθενούς.
 • Το λεφοίδημα είναι μια παθολογική κατάσταση που οδηγεί σε οίδημα και παραμορφώνει το πόδι. Όταν το λεμφοίδημα καταστεί χρόνιο είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτεί ενώ πολύ συχνά, οδηγεί το πόδι σε μολύνσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε για την αντιμετώπιση του πρηξίματος

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποτρέπετε το οίδημα και να βελτιώσετε την υγεία των ποδιών σας:

 • Προσέξτε το σωματικό σας βάρος ώστε να είναι κανονικό.
 • Ακολουθήστε διατροφή χαμηλή σε αλάτι και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά. Έτσι, όχι μόνο θα μειώσετε τη συσσώρευση υγρών και το πρήξιμο αλλά θα βοηθήσετε και την καλή υγεία των αγγείων σας.
 • Προσπαθήστε να μην παραμένετε όρθιοι ή καθιστοί για πολλή ώρα και να ασκείστε συστηματικά κάνοντας γρήγορο περπάτημα ή τζόκινγκ.
 • Όταν αναπαύεστε, τοποθετήστε τα πόδια σας λίγο ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα για να ξεκουράσετε την περιοχή.
 • Επισκεφθείτε ένα εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό που θα εξετάσει λεπτομερώς το πρόβλημά σας και θα σας ενημερώσει υπεύθυνα σε ποια αίτια οφείλεται το πρήξιμο στα πόδια σας.

Πηγή : therapies

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραυματισμοί και άσκηση . Πότε μπορώ να ξεκινήσω ξανά;

Πόσες φορές έχετε ακούσει την φράση “ πρέπει να το ξεκουράσεις για να γίνει καλά” και πόσες φορές έχετε ακούσει “δεν πειράζει να είσαι...