Ο ήχος ΚΡΑΚ στο γόνατο‘Ενα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο, είναι αυτοί οι περίεργοι ήχοι (σαν να σκάει μια φούσκα,σαν να σπαει ένα ξύλο ή σαν να τρίζει μια πόρτα κ.α), που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν κάνουμε διάφορες κινήσεις (ειδικά κατά την άσκηση)!

Ο ήχος λοιπόν που παράγεται μετά από κίνηση των δακτύλων,των ισχίων,των γονάτων,των σπονδύλων στον αυχένα ή την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης,των ώμων,των κροταφογναθικών και άλλων αρθρώσεων,ονομάζεται «ΚΡΙΓΜΟΣ» και είναι ένας ζωηρός ξηρός και επαναλαμβανόμενος ήχος.

Ποια είναι τα λοιπόν τα αίτια αυτού του ήχου?


  1. Στις αρθρώσεις,λόγω της συνεχούς κίνησης τους,δημιουργούνται μικρές φυσαλίδες που περιέχουν διάφορα αέρια,που ευρίσκονται φυσιολογικά διαλυμένα στο αρθρικό υγρό,όπως το διοξείδιο του άνθρακα,οξυγόνο και άζωτο.Οι φυσαλίδες αυτές όταν συμπιεστούν κατάλληλα,κινούνται με τόση πίεση,σπάνε και παράγουν τον χαρακτηριστικό ήχο,διαφορετικής έντασης κάθε φορά.Χρειάζεται περίπου 15-30λεπτά για να ξαναεπανέλθουν τα αέρια στην άρθρωση,για να μπορεί να ξανακουστεί αυτός ο ήχος.
  2. Οι σύνδεσμοι κάνουν αυτούς τους θορύβους όταν τεντώνονται γρήγορα,όταν ή άρθρωση κινείται.
  3. Σε ορισμένες περιπτώσεις,ο ήχος μπορεί να οφείλεται σε έναν τένοντα που κινείται πάνω ή γύρω από την άρθρωση.

Σε πολλούς το τρίξιμο αυτό μας ευχαριστεί (για πολύ λίγο),διότι τεντώνονται οι αρθρώσεις και διεγείρονται οι νευρικές απολήξεις που βρίσκονται σε εκέινο το σημείο.

Αυτοί λοιπόν οι ήχοι ,δεν χρειάζονται καμία μα καμία θεραπεία και δεν πρέπει να μας φοβίζουν (τουλάχιστον με τα τωρινά επιστημονικά δεδομένα)!

Υ.Γ: Εκεί που θα δώσουμε προσοχή,είναι όταν οι αρθρώσεις κάνουν συστηματικά θόρυβο και συνοδεύεται από πόνο,οπότε εκεί σας ειδοποιεί το σώμα σας ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε εξέλιξη.Το πρήξιμο δεν είναι φυσιολογικό και πρέπει να αξιολογείται αν συνοδεύει τους θορύβους.Αν η άρθρωση «κλειδώνει»,τότε υποδεικνύει ένα πρόβλημα που πρέπει να αξιολογηθεί.

Υ.Γ 2 : Έτσι λοιπόν εάν υπάρχει,μείωση της κίνησης της άρθρωσης,πρήξιμο,αστάθεια και πόνος,τότε πρέπει άμεσα να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Χάρης Βαλσαμιδης 
Ιατρός Αποκατάστασης και Health Coach