...
Αρχική Blog Fitness Τι είναι η προπόνηση περιοδικότητας και ποια τα οφέλη της
Τι είναι η προπόνηση περιοδικότητας και ποια τα οφέλη της

Τι είναι η προπόνηση περιοδικότητας και ποια τα οφέλη της

Τι είναι η περιοδικότητα στην προπόνηση; Η αρχή της περιοδικότητας συνοδεύεται από φάσεις, αύξησης, μείωσης ή σταθεροποίησης της απόδοσης.

Η περιοδικότητα ή αλλιώς ο περιοδισμός μιας προπόνησης, συμβαίνει πολύ συχνά από τους επαγγελματίες της άσκησης και δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο πρωταθλητισμού, αλλά αναφέρεται και στον μαζικό αθλητισμό και σε προγράμματα αποκατάστασης.

Ουσιαστικά, αποτελεί έναν όρο που αναφέρεται στην αλλαγή της δομής και του περιεχόμενου της προπόνησης κατά την διάρκεια ενός καθορισμένου χρονικού διαστήματος προπόνησης.

Η αρχή της περιοδικότητας συνοδεύεται από ποικίλες φάσεις, αύξησης, μείωσης ή σταθεροποίησης της απόδοσης, που επιτάσσουν την έλευση διαφορετικών προσαρμογών, χαμηλότερης ή υψηλότερης έντασης, ανάλογα φυσικά με τις ικανότητες, το επίπεδο και την κατάσταση του ασκουμένου.

Κάθε φάση, λοιπόν, συνάδει με διαφορετικούς στόχους, που για να εξυπηρετηθούν θα πρέπει η προπόνηση μας να διέπεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

προπονηση περιοδικοτητας

Κύκλοι προπόνησης

Έτσι, η ετήσια προπονητική περίοδος διαχωρίζεται σε επιμέρους υποπεριόδους με διαφορετική χρονική διάρκεια και κατανέμεται σε κύκλους.

Μακρόκυκλος

Ο μακρόκυκλος είναι ο μεγαλύτερος από άποψη χρονικής διάρκειας κύκλος και περιλαμβάνει και τα τέσσερα στάδια ενός περιοδικού προγράμματος προπόνησης (π.χ. αντοχή, ένταση, ανταγωνισμός και αποκατάσταση).

Επιπρόσθετα, μας παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το προπονητικό πλάνο και μας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσουμε σωστά και μακροπρόθεσμα την προπόνηση μας.

Μεσόκυκλος

Ο μεσόκυκλος, από την άλλη, αναφέρεται σε μια χρονική διάρκεια 3-4 εβδομάδων προπόνησης, που έχει ως κύριο στόχο την επίτευξη του κοινού στόχου του ασκούμενου με τον προπονητή.

Ένας μεσόκυκλος εμφανίζεται στην ουσία εμβόλιμα στα διάφορα προπονητικά στάδια, προκειμένου να επέλθουν συγκεκριμένες επιθυμητές προπονητικές προσαρμογές.

Μικρόκυκλος

Ο μικρόκυκλος, που αποτελεί και τον μικρότερο κύκλο προπόνησης, συνήθως διαρκεί 1 εβδομάδα και μέσα σε αυτόν θέτουμε ρεαλιστικούς, σύντομους στόχους.

Σε αυτό τον κύκλο ο στόχος είναι να βελτιωθούν οι βασικές φυσιολογικές ικανότητες όπως η αερόβια ικανότητα, δηλαδή η μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να καταναλώσει το σώμα κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης).

σωστη σταση σωματος στην ασκηση με βαρη

Στάδια προπόνησης

Σύμφωνα με το είδος της άσκησης, την ένταση της προπόνησης, τη διάρκεια και τη συχνότητα της επιβάρυνσης, οι περισσότεροι επαγγελματίες της άσκησης ακολουθούν τον εξής διαχωρισμό της προπόνησης:

  • Γενική ή βασική προπόνηση (περίοδος βασικής προετοιμασίας)
  • Ειδική προπόνηση (περίοδος ειδικής προετοιμασίας)
  • Αγωνιστική προπόνηση (περίοδος αγωνιστικής προετοιμασίας)

Κάθε περίοδος από τις παραπάνω στοχεύει σε διαφορετικά πράγματα, ενώ σε κάθε περίοδο μπορούμε να συναντήσουμε πολλούς μικρόκυκλους και μεσόκυκλους.

Γενική προπόνηση

Η γενική προπόνηση αποβλέπει στην ανάπτυξη βασικών φυσικών ικανοτήτων ως βάση-υποδομή για την ανάπτυξη πιο εξειδικευμένων δεξιοτήτων που θα χρειαστούν στην πορεία.

Το άτομο καλείται σε αυτή την φάση να αναπτύξει ένα ικανοποιητικό και επαρκές επίπεδο δύναμης, αντοχής, ταχύτητας και συντονιστικών ικανοτήτων.

Ειδική προπόνηση

Η ειδική προπόνηση στοχεύει στην τελειοποίηση της γενικότερης επιδεξιότητας ως προς την αθλητική τεχνική, μέσα από τη βελτίωση της ειδικής φυσικής κατάστασης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της έντασης και του όγκου προπόνησης, στην εκτέλεση της τεχνικής με αντιστάσεις και στην εκτέλεση εξειδικευμένων ασκήσεων, ανάλογα με το αγώνισμα ή τον στόχο του ασκούμενου στον μαζικό αθλητισμό.

Αγωνιστική προπόνηση

Η αγωνιστική προπόνηση αποτελεί ένα είδος προπόνησης που λείπει από τον μαζικό αθλητισμό, καθώς σε αυτή την προπόνηση έχουμε την εφαρμογή της τεχνικής σε συνθήκες αγώνων.

τραυματισμοι απο υπερφορτωση στα βαρη

Μοντέλα περιοδικότητας

Δύο μοντέλα περιοδικότητας συναντάμε με σε έναν ετήσιο κύκλο προπόνησης, το κλασσικό μοντέλο περιοδικότητας και το μη γραμμικό μοντέλο περιοδικότητας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Το πρώτο στην αρχή χαρακτηρίζεται από υψηλή ποσότητα προπόνησης και μικρή ένταση και με την πάροδο του χρόνου και με προοδευτικό τρόπο μειώνεται η ποσότητα και αυξάνεται η ένταση της προπόνησης. Στο δεύτερο παρατηρούμε την εναλλαγή εντάσεων και ποσότητας της προπόνησης, χωρίς γραμμικότητα και όχι προοδευτικά. ΄

Όταν, όμως, αναφερόμαστε στον μαζικό αθλητισμό και ειδικότερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται αρχάρια αθλητικά τότε η εφαρμογή συγκεκριμένων μοντέλων περιοδικότητας είναι μικρή.

Οφέλη περιοδικότητας της προπόνησης

  • Δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στον ασκούμενο να παρουσιάσει βελτίωση
  • Η ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης σε επαρκή βαθμό βοηθά την γενικότερη βελτίωση της απόδοσης του ατόμου.
  • Καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμός που οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Η περιοδικότητα στην προπόνηση δημιουργεί μεγαλύτερες και εντονότερες προσαρμογές.
  • Ο ασκούμενος νιώθει την ασφάλεια ενός εξειδικευμένου επαγγελματία και για αυτό δείχνει μεγαλύτερη προσκόλληση και κάνει την άσκηση μέρος της καθημερινότητας του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πρόγραμμα γυμναστηρίου για να αυξήσεις την δύναμη σου

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

 

Αλεπλιώτης Δημήτριος, Γυμναστής

Βιβλιογραφία

Σημειώσεις από τις παραδόσεις του μαθήματος προπονητικής, ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, Σπύρος Κέλλης, Μάνου Βασιλική, Θεσσαλονίκη, 2014.

Βασικές έννοιες της προπονητικής, Τεφαα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γεροδήμος Βασίλειος.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ – ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ, Βασίλειος Γεροδήμος, Κωνσταντίντα Καρατράντου, Broken Hill Publishers Ltd, 2019

ΠΕΡΙΟΔΙΣΜΟΣ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, Λεωνίδας Παπαδάκης, Sportsbook, 2018

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media