...
Αρχική Blog Fitness Ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης για το σώμα σου
Ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης για το σώμα σου

Ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης για το σώμα σου

Η πιο ολοκληρωμένη φυσική δραστηριότητα ακούει στο όνομα: κολύμβηση. Το άθλημα της κολύμβησης είναι ευρέως γνωστό λόγω της πληθώρας των ερευνών για τα οφέλη που προσφέρει στο σώμα.

Ανάμεσα στα τόσα αθλήματα που ασκούνται, η κολύμβηση ξεχωρίζει τόσο για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία όσο και στην φυσική κατάσταση των ασκούμενων.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αντενδείξεις για την εν λόγω δραστηριότητα είναι ελάχιστες. Δύσκολα κάποιος δεν θα μπορεί να πέσει στο νερό και να κολυμπήσει αφού μόνο συγκεκριμένα προβλήματα εμποδίζουν έναν άνθρωπο να κάνει αυτή την ευχάριστη μορφή άσκησης που βοηθάει στο να διατηρούμε ένα ισορροπημένο σώμα, καίγοντας θερμίδες με ευχάριστο τρόπο.

Τελικά γιατί η κολύμβηση (όπως και άλλες δραστηριότητες άσκησης μέσα στο νερό σαν τη υδρογυμναστική), θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη αθλητική δραστηριότητα; Γιατί προτείνεται από τους περισσότερους γιατρούς και ειδικούς του τομέα της υγείας; Πάμε να γνωρίσουμε όλα τα οφέλη!

προσθιο στυλ κολυμβησης

Για ποιον ενδείκνυται η κολύμβηση;

Γυναίκες, άντρες, ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, όλοι μπορούν να ασκηθούν στο νερό κολυμπώντας! Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν περιορισμοί για την συγκεκριμένη φυσική δραστηριότητα.

Η ηλικία για παράδειγμα δεν είναι πρόβλημα. Από τους 6 μήνες είναι εκπληκτικά ενδιαφέρον για το βρέφος η επαφή με το υγρό στοιχείο.

Ειδικά στα 2 περίπου χρόνια η κολύμβηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ζωή των παιδιών γιατί μαθαίνουν τα όρια του νερού και αρχίζουν να αποκτούν κάποια ανεξαρτησία, ωστόσο σε αυτήν την ηλικία τα μαθήματα για τα παιδιά πρέπει να είναι διαφοροποιημένα και με έμφαση στο παιχνίδι, παράγοντας σημαντικός για την ορθή ανάπτυξη τους.

Και η μέγιστη ηλικία; Τα καλά νέα είναι πως δεν υπάρχει!

Μέχρι και ηλικιωμένοι μπορούν να ωφεληθούν από την άσκηση στο νερό αφού οι κραδασμοί στις αρθρώσεις είναι ελάχιστοι, ενώ καίει περισσότερες θερμίδες από οποιαδήποτε δραστηριότητα μειωμένων κραδασμών (πχ περπάτημα) κάτι που μπορεί να ωφελήσει άτομα με παραπανίσια κιλά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Κολύμβηση και αναπνοή: Πως να αναπνέουμε όταν κολυμπάμε;

Ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης;

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Οι συνδυαστικές κινήσεις των άνω και κάτω άκρων και του στήθους μαζί με την καρδιοαναπνευστική προσπάθεια κατά την διάρκεια της άσκησης, βοηθούν στην εξάλειψη του λίπους γύρω από την καρδιά. Κατά αυτόν τον τρόπο, αυτή δυναμώνει και το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα.

Με την καλύτερη κυκλοφορία που η υδροστατική πίεση προσφέρει στο σώμα μας, οι θρεπτικές ουσίες κυκλοφορούν πιο εύκολα και διανέμονται καλύτερα σε αυτό.

Μόνο από αυτό το όφελος καταλαβαίνουμε πόσο καλό στην υγεία κάνει η άσκηση στο νερό με το ρίσκο καρδιαγγειακών ασθενειών να μειώνεται σημαντικά, “θωρακίζοντας” έτσι την καρδιά μας.

Ενδυναμώνει το αναπνευστικό σύστημα

Κατά την διάρκεια της κολύμβησης, μαθαίνουμε πως να συνδυάζουμε την αναπνοή με τις κολυμβητικές τεχνικές. Το υγρό περιβάλλον βοηθάει στην διαστολή των αεραγωγών διευκολύνοντας την ροή του αέρα στο σώμα.

Εκτός αυτού, οι μύες εισόδου και εξόδου του αέρα, ενεργοποιούνται με αποτέλεσμα να υπάρχει μία μικρή αύξηση των πνευμόνων και άρα μεγαλύτερη ικανότητα πρόσληψης οξυγόνου.

κολυμβηση και σωστη αναπνοη

Λόγω των αναπνευστικών οφελών η κολύμβηση συνταγογραφείται ειδικά σε άτομα με ασθένειες αυτής της κατηγορίας όπως άσθμα ή βρογχίτιδα.

Αν είσαι ένα από αυτά τότε ξεκίνα να ασκείσαι στο νερό! Εξάλλου η κολύμβηση και η άσκηση στο νερό βοηθούν στην πρόληψη αυτών και άλλων ασθενειών.

Μειώνει τους πόνους στις αρθρώσεις

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ξανά και ξανά να ξεκινήσουν μία αθλητική δραστηριότητα καθώς φοβούνται τους πόνους στις αρθρώσεις. Αν υπάρχουν και προβλήματα σε αυτές τις περιοχές ή είναι ηλικιωμένοι τότε ο φόβος μεγαλώνει περισσότερο.

Τα καλά νέα είναι ότι στο νερό δεν χρειάζεται να έχουμε τέτοιους φόβους.

Συγκεκριμένα η κολύμβηση, για τον λόγο ότι ασκείται μέσα στο νερό χωρίς επαφή με πάτωμα ή άλλη επιφάνεια που θα δημιουργούσε κραδασμούς στις αρθρώσεις και πίεση στην σπονδυλική στήλη και γενικά στο σώμα, αποτελεί μία φυσική δραστηριότητα απαιτητική, η οποία ωστόσο δεν προκαλεί πόνο, καθιστώντας την ιδανική για άτομα με αρθριτικά, ινομυαλγία και παρόμοιες παθήσεις.

Βοηθάει στο αδυνάτισμα

Η κίνηση μέσα στο νερό απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από το περπάτημα για παράδειγμα. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσα στο νερό υπάρχει μεγαλύτερη πίεση από ότι στον αέρα, δηλαδή το στοιχείο που βρισκόμαστε σε επαφή όταν περπατάμε.

Γι’ αυτό, η κολύμβηση καίει αρκετές περισσότερες θερμίδες από το τρέξιμο.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα πως η κολύμβηση μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος, είναι πιθανόν να κάψουμε μέχρι 800 θερμίδες ανά ώρα κολυμπώντας, ανάλογα το κολυμβητικό στυλ και την ένταση της δραστηριότητας.

Το Αμερικανικό Αθλητικό κολλέγιο (American College of Sports) αναφέρει πως ένας υγιής άνθρωπος πρέπει να καίει εβδομαδιαία  1000-1500 θερμίδες μέσω φυσικών δραστηριοτήτων. Θες λοιπόν να χάσεις βάρος; Έλα στην πισίνα!

Βελτιώνει την δύναμη και την μυική γράμμωση

Ίσως για πολλούς και πολλές ο πιο ελκυστικός λόγος να ξεκινήσουν κολύμβηση. Αν είσαι από αυτούς που θέλουν να γραμμώσουν το σώμα τους, η κολύμβηση μπορεί να σε βοηθήσει.

Για τον λόγο ότι το νερό είναι 12 φορές πιο πυκνό από τον αέρα και ο κολυμβητής πρέπει να νικήσει την αντίσταση του νερού ώστε να κινηθεί, υπάρχει συλλογική ενεργοποίηση των μυών του σώματος, προωθώντας έτσι την αύξηση της μυϊκής δύναμης και της γράμμωσής τους.

μύες που γυμνάζονται με το κολυμπι

Αν θες να μάθεις περισσότερα ρίξε μία ματιά στο άρθρο που αναλύσαμε Ποιους μύες γυμνάζεις όταν κολυμπάς;

Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη

Ο Διαβήτης τύπου 2 είναι άμεσα συνδεδεμένος με την καθιστική ζωή και την παχυσαρκία. Αυτό γιατί η ασθένεια αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όλη την ινσουλίνη που παράγεται από το σώμα.

Η αερόβια άσκηση είναι η πιο προτεινόμενη από τους ειδικούς για την αντιμετώπιση αυτού του τύπου του διαβήτη. Μία έντονη προπόνηση κολύμβησης μπορεί να κάψει έως 700 θερμίδες κάτι που θα μείωνε τον κίνδυνο της ύπαρξης διαβήτη τύπου 2 μέχρι 10%.

Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και μειώνει το στρές

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές η χαμηλή αυτοπεποίθηση συνδέεται με τα παραπανίσια κιλά αφού το σκεπτόμενο σωματικό πρότυπο είναι το αδύνατο. Για κάποιον λοιπόν που ξεκινάει να κολυμπάει και χάνει βάρος, το αίσθημα της χαράς του ανεβάζει την αυτοπεποίθηση.

Εκτός αυτού,  πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν κολύμπι, ντρέπονται να κολυμπήσουν σε πισίνες ή στην θάλασσα, οπότε για αυτούς τους ανθρώπους να μάθουν κολύμπι σημαίνει περισσότερη εμπιστοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια μέσα στο νερό, τα καλύτερα “ηρεμιστικά” του μυαλού.

Γυμναστική μέσα στο νερό σημαίνει ευχαρίστηση. Γι’ αυτό είναι ιδανική για την εξάλειψη του στρες, και απελευθέρωση των ενδορφινών, τις ορμόνες της ευτυχίας. Άρα η κολύμβηση προσφέρει υγεία, βελτιώνει το σώμα μας, μας απαλλάσσει από το στρες και μας κάνει χαρούμενους, δεν είναι τέλειο;

οφέλη κολυμβησης

Η κολύμβηση ακόμα σου προσφέρει….

  • Ποιότητα καλού ύπνου
  • Αύξηση της καλής χοληστερίνης, (HDL) και διατήρηση της υγείας των αρτηριών
  • Βοήθεια στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας

4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ COACH

  • Πριν ξεκινήσεις συμβουλέψου τον γιατρό σου: γενικά η κολύμβηση δεν αντενδείκνυται, αλλά αν πχ έχεις δερματολογικά προβλήματα το χλώριο της πισίνας μπορεί να το εντείνει.
  • Αναζήτησε μία πισίνα με ικανούς και πτυχιούχους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την κολύμβηση. Η εκμάθηση και η μεθοδολογία προπόνησης χρειάζεται έναν επαγγελματία.
  • Αγόρασε τον απαραίτητο εξοπλισμό. (γυαλάκια, σκουφάκι, μαγιό)
  • Κάνε προθέρμανση πριν μπεις στο νερό (πχ διατάσεις), και μην ξεχνάς να καταναλώνεις νερό, το σώμα ιδρώνει και στο νερό.

Καλές βουτιές σε όλους!

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

 

Κωνσταντίνος Κάβουρας, Προπονητής κολύμβησης

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media